- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στον Μάριο Μπανούσι ο Αργυρός Λέοντας στην Μπιενάλε Θεάτρου Βενετίας
Μια βράβευση για τα «συμβολικά ταξίδια του στα αρχέτυπα του ανθρώπου»
Όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε, το θέατρο του Μάριο Μπανούσι είναι «έξυπνα πολιτικό, μια οξεία μαχαιριά στις αντιφάσεις της εποχής μας»
Η επιτροπή της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας ανακοίνωσε τα Βραβεία για τον Χρυσό και τον Αργυρό Λέοντα. Στον Μάριο Μπανούσι απονέμεται ο Αργυρός Λέοντας, για τα «συμβολικά ταξίδια του στα αρχέτυπα του ανθρώπου», κατόπιν της εισήγησης του καλλιτεχνικού διευθυντή της επιτροπής Γουίλεμ Νταφόε. Είναι μάλιστα ο νεότερος καλλιτέχνης που λαμβάνει αυτή τη διάκριση. Ο Χρυσός Λέοντας απονέμεται στη σκηνοθέτιδα Έμμα Ντάντε. Οι επίσημες βραβεύσεις θα γίνουν στην τελετή του 54ου Φεστιβάλ Θεάτρου τον Ιούνιο.
Ο Μάριο Μπανούσι βραβεύεται με τον Αργυρό Λέοντα στη Βενετία
Στην αιτιολόγηση της βράβευσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε Θεάτρου Βενετίας, Γουίλεμ Νταφόε, δηλώνει: «Με τη σχεδόν αυτοβιογραφική του αφήγηση, που καλύπτει τις εμπειρίες του πένθους, του θρήνου, της απουσίας και των οικογενειακών παραδόσεων, ο Μάριο Μπανούσι αποκαλύπτεται μέσα από την ποιητική, ελλειπτική γλώσσα του, που αποτελείται περισσότερο από σιωπές παρά από λέξεις, αλλά είναι υποβλητική και οδυνηρά επικοινωνιακή. Η μνήμη, οι ήχοι της καθημερινότητας και τα μικρά πράγματα της ζωής είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι γύρω από τους οποίους γιορτάζονται οικείες αλλά και κοινές, καθολικές τελετές. Αναμνήσεις, όνειρα, συνύπαρξη και απώλεια ξεδιπλώνονται σε ακολουθίες φαινομενικά απλών ενεργειών που, μεταξύ ριζοσπαστικού ρεαλισμού και προοπτικών πτήσεων σε αφηρημένες διαστάσεις, ανοίγουν τον δρόμο για συμβολικά ταξίδια στα αρχέτυπα του ανθρώπινου. Το θέατρο του Μπανούσι, τόσο άμεσα οικείο και βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα των Βαλκανίων, ξέρει επίσης να είναι έξυπνα πολιτικό, μια οξεία μαχαιριά στις αντιφάσεις της εποχής μας».
Λίγα λόγια για τον Μάριο Μπανούσι
Ο Μάριο Μπανούσι δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις στο ελληνικό κοινό. Γεννημένος μόλις το 1998 στην Ελλάδα, μετακόμισε στην Αλβανία, όπου έζησε μέχρι τα 6 του χρόνια, και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Αυτό το ταξίδι, οι ρίζες του, η καταγωγή του αποτελούν στοιχεία που εμπνέουν τα έργα του. Έχει ξεχωρίσει από τα πρώτα του βήματα στο θεατρικό γίγνεσθαι, με τις παραγωγές του να σημειώνουν απανωτά sold out και να περιοδεύουν σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Αυτό το διάστημα το «Mami» –που έκανε πρεμιέρα πέρυσι στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση– βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία. Μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσίασε, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το «Taverna Miresia», που έκανε πρεμιέρα το 2023 στο πλαίσιο του grape και στη συνέχεια ταξίδεψε σε διάφορες σκηνές στο εξωτερικό – από τη Ρουμανία και τη Ζυρίχη, μέχρι το Μόντρεαλ και την Ταïβαν.
Στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου, ο Μάριο Μπανούσι θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ολόκληρη την τριλογία με τίτλο Romance Familiare.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η φωνή της Λουντμίλα» στο θέατρο Τζένη Καρέζη- Μια παράσταση με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
Παραστάσεις που συνεχίζονται από τις προηγούμενες σεζόν
Στον κεντρικό ρόλο, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας
Η παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν επιστρέφει τη σεζόν 2026- 2027 σε νέα θεατρική στέγη
Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, ιδρύτρια και πρόεδρος της Womenale, μιλά στη Thess Voice
Τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν στην Κύπρο την περασμένη σεζόν έρχονται στην Αθήνα
Οι θεατρικές παραστάσεις που έρχονται στα ανοιχτά θέατρα, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας
Κοστούμια, φωτογραφίες και σπάνιο υλικό
Η κληρονομιά του ακροβατεί ανάμεσα στη Συντέλεια και στο ξεφάντωμα του καρναβαλιού
Με αφετηρία τον Δημοσθένη, η παράστση μιλά για την εξουσία του λόγου, την ταυτότητα και τους ανομολόγητους έρωτες
Η καλλιτεχνική διευθύντρια μιλάει για το θέατρο, τη δημιουργία και τη θέση την οποία υπηρετεί πιστά από το 2022.
Στο απόλυτο σκοτάδι, όλες οι αισθήσεις ξυπνούν
Ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026-2027
Ο ιδρυτής του νέου θεατρικού χώρου μιλά στην ATHENS VOICE για τη φιλοσοφία και τον προγραμματισμό του
Η παράσταση είχε αναβληθεί λόγω πυρκαγιών
Οι πρεμιέρες και οι επαναλήψεις στα θέατρα Άνεσις, Νέος Ακάδημος και Χορν
Η αριστοφανική κωμωδία γίνεται μια σύγχρονη αντιπολεμική παραβολή, γεμάτη μουσική, χιούμορ και μικρές αλήθειες που δύσκολα ξεχνιούνται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.