Θεατρο - Οπερα

Θέατρο-Χορός: προτάσεις για τις 25 Απριλίου-1 Μαΐου

«La Rondine» από την MET στο Μέγαρο, «Τάξη» στο Θέατρο Σταθμός, «Μοσκώβ-Σελήμ» στον Φάρο ΚΠΙΣΝ, «Emotional Dogs» στο Bios κ.ά.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 914
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θέατρο-Χορός: παραστάσεις για την εβδομάδα 25 Απριλίου-1 Μαΐου

Έρχονται σε: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Σταθμός, Φάρο ΚΠΙΣΝ, Bios

Ένα… χελιδονι από τη Νέα Υόρκη
Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα της ώριμης περιόδου του Τζάκομο Πουτσίνι «φθάνει» στην Αθήνα σε μαγνητοσκοπημένη δορυφορική μετάδοση από την MET. Με φόντο το κοσμοπολίτικο Παρίσι της δεκαετίας του 1920 και την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της Γαλλικής Ριβιέρας, η όπερα «La Rondine» ξετυλίγει μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης με έξοχα βαλς, κομψές και ανάλαφρες μελωδίες. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μάγδας η σοπράνο Έιντζελ Μπλου. Μαζί της, στο ντεμπούτο τους στη Metropolitan, οι Τζόναθαν Τέτελμαν, Έμιλυ Πόγκορελκ και Μπεκζόντ Νταβρόνοφ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 27 Απριλίου στις 19:55

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης στην «Τάξη»
Δυο χρόνια αφότου είδαμε την «Επαρχία», το πιο πρόσφατο θεατρικό του κείμενο,ο Κρητικόςσυγγραφέας και σκηνοθέτης ανεβαίνει από τα Χανιά με τη νέα του παράσταση. Το βραβευμένο έργο των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν«Τάξη», που μας συστήνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επικεντρώνεται στις εντάσεις και αντιπαραθέσεις στο σχολικό περιβάλλον ανάμεσα σε γονείς, καθηγητές και μαθητές. Όλα ξεκινούν όταν ο Μπράιαν και η Ντόνα, οι οποίοι έχουν χωρίσει πρόσφατα, καλούνται να συζητήσουν με τον δάσκαλο τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γιος τους.
Θέατρο Σταθμός, 29 Απριλίου έως 1 Μαΐου

Κατεβάζουν αυλαία, προλάβετε
Η Μεγάλη Εβδομάδα σημαίνει παραδοσιακά τη λήξη της σεζόν στις σκηνές της πόλης. Στις 28 Απριλίου, λοιπόν, ολοκληρώνουν την πορεία τους στο Εθνικό Θέατρο το ποιητικό «Ονειρόδραμα» και στο Rex η απολαυστική «Προξενήτρα». Αυλαία και για τα «The Doctor» στο Αμφιθέατρο, «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» στο Ark, «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στο Μπέλλος, «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων και «Έγκλημα και τιμωρία» στο Πορεία. Έως την Μεγάλη Τρίτη θα παίζει στο Θέατρο Τέχνης το «ΤΑΝΚ/ Όλη νύχτα εδώ» και στο Θησείον το «Jane».

«Ονειρόδραμα» στο Εθνικό Θέατρο © Karol Jarek

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό
Οι Παραβάσεις, η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κλείνουν την πορεία τους με την καταξιωμένη ηθοποιό, σκηνοθέτρια και ιδρύτρια του θεάτρου Σφενδόνη να ορίζει τον τελευταίο σταθμό. Σε συνεργασία με τον μουσικό Νίκο Βελιώτη, παρουσιάζει μια σκηνική ανάγνωση του «Μοσκώβ-Σελήμ» σκύβοντας ξανά στο έργο του Γεωργίου Βιζυηνού. Δημοσιευμένο το 1895, έναν χρόνο πριν το θάνατο του συγγραφέα, πρόκειται για το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, το σπουδαιότερο διήγημά του.
Φάρος ΚΠΙΣΝ, 28 Απριλίου στις 20:00

Χορεύοντας το τραύμα
Δυο σώματα στροβιλίζονται, καταδύονται σε ένα υδάτινο σύμπαν και η μόνη τους σύνδεση με τον πάνω κόσμο είναι ένα «κέντρο ελέγχου» με ραδιοπομπούς, τηλεοράσεις, κασετόφωνα. Όμως, τίποτα δεν είναι υπό έλεγχο όταν το «ζώο» μέσα τους έχει πάρει τα ηνία... Ένα ταξίδι αναζήτησης και διαφυγής, η περφόρμανς «Emotional Dogs» προσεγγίζει την ανάκληση ενός τραυματικού γεγονότος με στόχο να δώσει φωνή σε όλα αυτά που δεν έχουν τη δύναμη να ειπωθούν.Η νέα πρόταση της Πηνελόπη Μωρούτ, με την ίδια και τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου επί σκηνής για έξι παραστάσεις.
Bios, από 29 Απριλίου

«Emotional Dogs» από την Πηνελόπη Μωρούτ