Θεατρο - Οπερα

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την θεατρική παράσταση «Οι Ληστές»

Είναι ένα έργο-σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, ένα κείμενο-σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίστηκε

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ληστές, ΚΘΒΕ
© Mike Rafail

Διαγωνισμός ATHENS VOICE: 15 διπλές προσκλήσεις για την θεατρική παράσταση «Οι Ληστές» στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

«Οι ληστές», το πρώτο θεατρικό έργο του Φρίντριχ Σίλλερ, του μεγάλου ρομαντικού ποιητή της γερμανικής λογοτεχνίας, θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο, μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Ακύλλα Καραζήση. H πρεμιέρα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας παραγωγής, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, θα δοθεί την Πέμπτη 22/02/2024, στις 21.00.

«Οι Ληστές» είναι ένα έργο-σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, ένα κείμενο-σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίστηκε, την εποχή που γράφτηκε - στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα-,  ένα  «επαναστατικό παραμύθι» που αντανακλά το ξέσπασμα της οργής για την κοινωνική αδικία και ανισότητα. Το έργο, μέσα από τις πολιτικές αναφορές του, μας προκαλεί να αναμετρηθούμε με τους προβληματισμούς του σε κάθε εποχή, καθώς τα θέματα που θίγει, όπως, η σύγκρουση της λογικής με το συναίσθημα, η ασυμμετρία ισχύος μέσα στην κοινωνία, η σχέση του νόμου με την ελευθερία, ισχύουν πάντα.

Οι Ληστές, ΚΘΒΕ
© Mike Rafail

«Οι Ληστές» του Φρίντριχ Σίλλερ στο ΚΘΒΕ: Λίγα λόγια για το έργο

Ο Φραντς Μορ, ο μικρότερος γιος του Μαξιμίλιαν Μορ, είναι ένας αδίστακτος ευγενής που επιθυμεί να καταχραστεί τα δικαιώματα του μεγαλύτερου αδελφού του, Καρλ, συκοφαντώντας τον στον πατέρα τους, με πλαστά στοιχεία και ανυπόστατες κατηγορίες. Ο χαρισματικός Καρ, ο αγαπημένος γιος του γέρου Μορ, με την ελεύθερη φύση και την επαναστατική του ιδιοσυγκρασία, πληροφορείται από τον αδελφό του ότι ο πατέρας του τον αποδιώχνει. Απελπισμένος από την εξέλιξη αυτή συγκεντρώνει μια ομάδα ληστών και αποφασίζει να ζήσει εκτός νόμου στο δάσος. Μέχρι που μαθαίνει την προδοσία του αδελφού του και αποφασίζει να πάρει εκδίκηση.

Οι Ληστές (Die Räuber) παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1782 στο Εθνικό Θέατρο του Μάνχαϊμ και σημείωσαν πρωτοφανή επιτυχία. Ακολούθησαν αναδημοσιεύσεις, απομιμήσεις, μεταφράσεις ενώ κορυφαίοι μεταγενέστεροι συγγραφείς και θεωρητικοί εμπνεύστηκαν από το έργο ή ασχολήθηκαν με αυτό. Ως ένα αντιπροσωπευτικό κείμενο του κινήματος της Θύελλας και Ορμής, οι Ληστές μετουσιώνουν σε τέχνη τις επαναστατικές ιδέες ενάντια στην εξουσία και τον αυταρχισμό.

Ο Φρίντριχ Σίλλερ αντλεί στοιχεία από τον ώριμο κλασικισμό, ενσωματώνοντας το κίνημα του ρομαντισμού σε ένα έργο που διακηρύσσει την ελευθερία ενάντια στην τυραννία και που κινείται διαλεκτικά μεταξύ ατομισμού και κοινωνίας, ρεαλισμού και μεταφυσικής, ηθικής και αλαζονείας, ιδεαλισμού και μηδενισμού, ιδιοφυίας και εγκλήματος, τάξης και επανάστασης, προσωπικής ελευθερίας και νόμου.

Οι Ληστές, ΚΘΒΕ
© Mike Rafail

Συντελεστές:
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης, Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Μουσική σύνθεση: Λόλα Τότσιου, Επιμέλεια Ομαδικής Κίνησης: Ηλέκτρα Καρτάνου, Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρα Τσικάρα, Βοηθός Σκηνογράφου, Ενδυματολόγου: Σόνια Καϊτατζή, Βοηθός Σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη, Οργάνωση Παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud) *Βοηθός σκηνοθέτη στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Άννα Ρίζου, Βοηθός ενδυματολόγου/ σκηνογράφου στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Μαρία Ωρολογά

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ληστές (Σβάιτσερ, Ρόλλερ, Σούφτερλε, Γκριμ): Χαρά Γιώτα, Κωστής Καπελλίδης, Φαμπρίτσιο Μούτσο, Γιάννης Σύριος, Μόριτς: Χρίστος Νταρακτσής, Σπήγκελμπεργκ: Φωτεινή Τιμοθέου, Μαξιμίλιαν φον Μορ: Έφη Σταμούλη, Φραντς φον Μορ: Γιάννης Τσεμπερλίδης, Καρλ φον Μορ: Γιώργος Κολοβός, Αμάλια: Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Χέρμαν: Μάρα Τσικάρα
Aφηγήτρια (Περιπλανώμενη): Ηλέκτρα Καρτάνου, Το παιδί (Μαργαρίτα): Λωξάνδρα Λούκας, Μουσικοί επί σκηνής: Αλίκη Μάρδα (βιολοντσέλο), Κατερίνα Ταντανόζη
(τρομπέτα)

*Το τραγούδι της Αμάλια είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού πάνω σε ένα κέλτικο σκοπό.

Οι Ληστές, ΚΘΒΕ

«Οι Ληστές» στο ΚΘΒΕ: Διαγωνισμός της Athens Voice

Η ATHENS VOICE δίνει τη δυνατότητα σε 15 τυχερούς να κερδίσουν μία διπλή πρόσκληση για τη θεατρική παράσταση «Οι Ληστές» το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 21:00 στο Βασιλικό Θέατρο, Πλατεία Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη. Στείλτε ένα απλό email στο contest@athensvoice.gr με το ονομάτεπώνυμό σας γράφοντας στο θέμα «Οι Ληστές» μέχρι την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με απαντητικό e-mail.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ