- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H πρωτότυπη όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Όπερα σε τρεις πράξεις για τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
«El Greco»: H πρωτότυπη όπερα του Γιώργου Χατζηνάσιου για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει για πρώτη φορά και για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 13, 15, 17 και 20 Φεβρουαρίου (ώρα: 20.00), την πρωτότυπη όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου. Η τρίπρακτη όπερα του πολυδιάστατου συνθέτη, με συνεχή καλλιτεχνική παρουσία πάνω από πενήντα χρόνια, πραγματεύεται την ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η νέα αυτή παραγωγή θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη μαζί με ένα μουσικοσκηνικό θέαμα με ψηφιακές προβολές που θα μεταφέρουν τους θεατές στο εικαστικό σύμπαν του καλλιτέχνη.
Το έργο παρουσιάζεται σε ιταλικό λιμπρέτο του Ηλία Λιαμή (με ελληνικούς υπέρτιτλους), με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη Συμφωνική Ορχήστρα Novarte διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης την ενορχήστρωση. Τη σκηνοθεσία και δραματουργία της παράστασης υπογράφει η Αγγέλα Σαρόγλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Στέλλα Κάλτσου, και τις προβολές o Βασίλης Κεχαγιάς. Συμμετέχει η Χορωδία Fons Musicalis (καλλιτεχνική διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας). Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γκρέκο ερμηνεύει ο Dario Di Vietri. Λαμβάνουν μέρος οι λυρικοί τραγουδιστές: Ελένη Καλένος, Δημήτρης Τηλιακός, Deyan Vatchkov, Μαρίνος Ταρνανάς, Μαρισία Παπαλεξίου, Μιχάλης Ψύρρας, Νικόλας Μαραζιώτης, Ανδρέας Καραούλης.
Η παράσταση είναι μια χορηγία της ΔΕΗ, ως μέρος του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας «ΔΕΗ ενεργώ» με σκοπό την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι τον πρώτο ρόλο για ένα καλύτερο μέλλον έχει ο πολιτισμός.
Λίγα λόγια για την όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου
Η τρίπρακτη όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου αφηγείται την πορεία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο οποίος ξεκινά από την Κρήτη, διαβαίνει την Ιταλία και καταλήγει στην Ισπανία. Στο ταξίδι του αυτό, ο μεγάλος έλληνας ζωγράφος αναζητά πίσω από τις μορφές τη θεία πνοή, την κρυμμένη σε κάθε ύπαρξη, που επιθυμεί να ενωθεί ξανά με τον Δημιουργό. Το έργο δεν είναι επουδενί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ της ζωής του Γκρέκο. Είναι ένα έργο που πραγματεύεται την πορεία της αναζήτησης. Όχι μόνο του Γκρέκο αλλά και του κάθε καλλιτέχνη διαχρονικά. Γι’ αυτόν το λόγο, το χωροχρονικό γίγνεσθαι δεν είναι στεγανό, επιτρέποντας έτσι την «συνάντηση» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου τόσο μ’ έναν άλλο μεγάλο Κρητικό, τον Νίκο Καζαντζάκη, όσο και με το όραμα του μυθικού Ικάρου ως προσωποποίηση της αναζήτησης της ελευθερίας και του εσωτερικού φωτός.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο City Guide της Athens Voice
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώτη παράσταση προσβάσιμη σε θεατές με αισθητηριακές αναπηρίες στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου
«Κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού και στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία», αναφέρει η ανακοίνωση
Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της ΕΛΣ, η σοπράνο και ο τενόρος μιλούν στην ATHENS VOICE
Ο Αριστοφάνης, ο Σεφερλής και οι κωμωδίες που συνεχίζουν να γεμίζουν τα ελληνικά θέατρα
Οι παραγωγές παρουσιάζονται σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών της Βαλτικής
Το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου
Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας επιστρέφουν με το νέο τους σατιρικό έργο
Η παράσταση έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα
Η αριστοφανική ηρωίδα με την ιδιοφυή αυθάδεια ζωντανεύει ξανά
Η νέα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια
Μιλήσαμε με τους συντελεστές της παράστασης «Ανα-τίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης «Καρόλου Κουν» μας μίλησε για την παράσταση «Πηνελόπες και Πηνελοπιάδες - The Loom» που ανεβάζει στη ΣΤΟΑ Culture του Μεγάρου Αρσάκη
Με Λυδία Κονιόρδου και Ευαγγελία Μουμούρη οι πρώτες παραστάσεις
Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας - Ελεύθερη η είσοδος για το κοινό
Το έργο είναι βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη
Ο Χρήστος Θεοδωρίδης σκηνοθετεί την πιο παλιά σωζόμενη τραγωδία, τους Πέρσες του Αισχύλου
Η παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 20-22 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 ματαιώνεται για λόγους υγείας
Στο πλαίσιο των 20 ετών από τη λειτουργία της Πειραιώς, ο «Έναστρος Ουρανός» προσφέρει στο κοινό μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το πρώτο σωζόμενο έργο του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή ηθοποιό για τις «Στρακαστρούκες», για την «αγία ελληνική οικογένεια» και την καλοκαιρινή περιοδεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.