Θεατρο - Οπερα

13 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 11 - 17 Ιανουαρίου 2024

Laura Jane Grace στη Στέγη, Μπουλγκάκοφ και Κουτρουμπούσης στη σκηνή, το θρυλικό «Metropolis» συνοδεία ζωντανής μουσικής στο Ολύμπια κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 899
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η καρδιά του σκύλου»
«Η καρδιά του σκύλου» © Γιώργος Καπλανίδης

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 11-17 Ιανουαρίου 2024

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 11 - 17 Ιανουαρίου 2024

Το… φούτερ της Laura Jane Grace
Υποψήφια για ΕΜΜΥ, συγγραφέας, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια, η επικεφαλής της πανκ ροκ μπάντας AgainstMe! έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον νέο της δίσκο «Dysphoria Hoodie». Όπως εξηγεί η ίδια: «Πρόκειται για ένα τραγούδι σχετικά με τη δυσφορία φύλου και το αγαπημένο σου φούτερ με κουκούλα. Είναι το φούτερ που φοράς όταν αισθάνεσαι άσχημα και σε καταλαμβάνει η δυσφορία και δεν θέλεις οι άλλοι να μαντέψουν το φύλο σου. Θέλεις να κρύψεις τον σωματότυπό σου, να κρύψεις το κεφάλι σου, να εξαφανιστείς, όσο αυτό είναι δυνατόν».
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 13 Ιανουαρίου στις 21:00

Laura Jane Grace
© Bella Peterson

Μπίρμπα και Σερβετάλης στην «Καρδιά του σκύλου»
Με το σατιρικό έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ επιστρέφει στη δράση το ιδιοσυγκρασιακό θεατρικό δίδυμο, μετά τα επιδαύρια «Βατράχια» τους. Στομεταίχμιο επιστημονικής φαντασίας και ρεαλισμού, η ιστορία θίγει θέματα που αφορούν στη φύση και στην ατομική ταυτότητα, καθώς δύο επιστήμονες(οι Άρης Σερβετάλης και Αντώνης Μυριαγκός)επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου, αλλά το πείραμά τους δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση.
Θέατρο Κιβωτός, από 11 Ιανουαρίου

Κουτρουμπούσης στη σκηνή
Η παραγγελία ενός καφέ –και η πολιτική διάστασή της–, η τυχαία συνάντηση με εξωγήινους στην αρχαία Ελλάδα, η ερωτική περίπτυξη ενός αντίχειρα με μια οθόνη αφής και άλλα ταχυδράματα ζωντανεύουν από τον Γιάννη Νιάρρο στο «ΝΥΞ Λος Ιστορίας Περίεργας». Μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Πάνου Κουτρουμπούση και του Χούλιο Κορτάσαρ, συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Θέατρο Σημείο, Από 15 Ιανουαρίου 

«ΝΥΞ Λος Ιστορίας Περίεργας» από τον Γιάννη Νιάρρο
© Γκέλυ Καλαμπάκα

«Metropolis» με ζωντανή μουσική
Ένας παράδεισος που απολαμβάνουν λίγοι προνομιούχοι και, στα έγκατα της γης, στρατιές κατάκοπων εργατών που φροντίζουν όλα να λειτουργούν ρολόι στην επιφάνειά της. Τι θα γίνει, όμως, όταν ο γιος του διοικητή της «Μητρόπολης» ερωτευθεί την κόρη ενός εργάτη; Το βωβό αριστούργημα του Φριτς Λανγκ προβάλλεται αποκατεστημένο στην ολοκληρωμένη, μη λογοκριμένη εκδοχή του με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τη BabylonOrchesterBerlin, υπό την μπαγκέτα του Στέφανου Τσιαλή.
Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, 16 Ιανουαρίου στις 20:30 

«Metropolis» του Φριτς Λανγκ

I’d rather be a Cyborg than a Goddess
Έργα βίντεο τέχνης από γυναίκες καλλιτέχνιδες, τα οποία εστιάζουν στις έννοιες της κλιματικής αλλαγής, του καταναλωτισμού, των διαστημικών απορριμμάτων, της τεχνολογίας και του φύλου παρουσιάζει το Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI), σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου. Τα πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργίες των Αφροδίτης Ψαρρά (Ventriloquist Ontology, 2022), Εύας Παπαμαργαρίτη (Factitious Imprints, 2016), Almagul Menlibayeva (Ulugh Beg. New Silk Road in Space, 2020) και Ariana Papademetropoulos (Voyage to Venus, 2019).
The Ellinikon Experience Centre, 11 Ιανουαρίου-22 Φεβρουαρίου (εγκαίνια 17:00-20:00)

Το «Ρεμπέτικο» 40 χρόνια μετά
Μετά το διπλό soldoutστο Ηρώδειο, ο Σταύρος Ξαρχάκος μετατρέπει σε ρεμπέτικο πάλκο τη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο. «Καίγομαι», «Μάνα μου Ελλάς», «Το δίχτυ», «Το πρακτορείο», «Στου Θώμα», «Στης πίκρας τα ξερόνησα»: τα αγαπημένα τραγούδια του που σφράγισαν τη θρυλική ταινία του Κώστα Φέρρη θα ερμηνεύσουν η ορχήστρα του, η Ηρώ Σαΐα, ο Ζαχαρίας Καρούνης και οι ψάλτες Θανάσης Ανδρεάδης και Χάρης Τρασάνης.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 17 & 18 Ιανουαρίουστις 20:00

Ο Σωτήρης Χατζάκης και «Ο επιστάτης»
«Η τραγωδία φοράει το σκουφί της κωμωδίας και σας υποδέχεται στο τραινάκι του τρόμου», δηλώνει ο γνωστός σκηνοθέτης καθώς ετοιμάζεται να μπει στο σύμπαν του Νομπελίστα Χάρολντ Πίντερ, με συνοδοιπόρους τον Αιμιλιανό Σταματάκη και τον Γιώργο Φριντζήλα. Θα είναι ο πονηρός ήρωαςο οποίος εισβάλλει στη ζωή δυο αδερφιών, που ζουν σ’ ένα δωμάτιο αποθήκη, εκμεταλλεύεται τα αδύνατα σημεία τους και παίζει μαζί τους παιχνίδια διάσπασης και συμμαχιών.
Θέατρο Αργώ -Studio, από 13 Ιανουαρίου

«Ο επιστάτης» με τον Σωτήρη Χατζάκη
© Κωνσταντίνος Λέπουρης

Η Anna B Savage στο Γκάζι
Οι New York Times και το Rolling Stone έχουν παινέψει τα δύο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα («A Common Turn» και «in/FLUX»), ενώ οι Orbital μόλις την επέλεξαν να τραγουδήσει στο νέο τους σινγκλ «Home». Αυτό το Σάββατο η Λονδρέζα μουσικός της alternative σκηνής τραγουδά για τον έρωτα, την απώλεια και την ανασφάλεια. Δείτε εδώ όσα μας είπε πριν την πρώτη της συναυλία της στην Αθήνα.
Temple, 13 Ιανουαρίου, στις 21:00

Anna B Savage
© Katie Silvester

Τα απόκοσμα τοπία του Λέοντα Μιχαήλ
Έξι χρόνια από την τελευταία του ατομική έκθεση, ο 44χρονος καλλιτέχνης ξεδιπλώνει τη ζωγραφική του «Innerland». Απλώνει λεπτές στρώσεις ακρυλικού χρώματος πάνω στην ανεπεξέργαστη και τραχιά επιφάνεια του καμβά και, δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια των υλικών του, δημιουργεί φαντασιακά τοπία με μια θαμπή ατμόσφαιρα.
a.antonopoulou.art, 13 Ιανουαρίου-10 Φεβρουαρίου (εγκαίνια στις 12:00-16:00)

Λέων Μιχαήλ, «Innerland»

Στον «Αιθέρα» του Max Cooper
Εμπνέεται από τη Γενετική και μέσα από τις μουσικές δημιουργίες του προσεγγίζει έννοιες όπως η ανάδυση, η ταυτότητα και το άπειρο. Σε συνεργασία μετο ArchitectureSocialClub, ο καινοτόμος παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής δημιούργησαν και παρουσιάζουν το «Aether», μια τρισδιάστατη εγκατάσταση ηχητικού-οπτικού πεδίου φωτός που επιδιώκει να αναδείξει την ένταση και τα συναισθήματα που προκαλούν θεμελιακές μορφές και ήχοι: κύματα, επιφάνειες, συμμετρίες, σουρεαλιστικά τοπία.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 16 Ιανουαρίου στις 20:30

Τι φέρνουν «Οι Απόγονοι»;
Πρώτα ξαδέρφια στη ζωή, η Ηρώ Μπέζου και ο Χρήστος Θάνος ξετυλίγουν μια ιστορία για δύο αδέλφια που δεν γνωρίστηκαν ποτέ,αλλά συναντιούνται για μια μοναδική φορά προκειμένου να εκπληρώσουν το χρέος που οι πράξεις των προγόνων τους καθόρισαν. Αντλώντας έμπνευση από τον μύθο των Ατρειδών και τα τραγικά πρόσωπα της Ηλέκτρας και του Ορέστη, δημιουργούν μια devised μουσική παράσταση, με αφετηρία κείμενα του Γιάννη Ρίτσου, των αρχαίων τραγικών, αλλά και δικά τους.
ΠΛΥΦΑ, από τις 11 Ιανουαρίου

«Οι Απόγονοι»
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη χώρα της κλιμακτηρίου
Πρεμιέρα για το νέο μονόλογο της Κικής Μαυρίδου, που σκηνοθετεί η Βάνα Πεφάνη. Η Άντρια Ράπτη υποδύεται μια γυναίκα που, καθώς πενηνταρίζει, αποφασίζει να βγει από τον κοινωνικό κλοιό του καθωσπρεπισμού και να κοιτάξει στα μάτια όσους της είπαν «μη». Να αφηγηθεί γεγονότα που την έκαναν να συνειδητοποιήσει πως οι άλλοι μπορούν να σε σταματήσουν μόνο αν εσύ φοβάσαι να προχωρήσεις.
Πολυχώρος VAULΤ, από 13 Ιανουαρίου

Από τις ΗΠΑ στο Μεταξουργείο
Τα δίπολα μεταξύ ατομικού και συλλογικού, υποκειμένου και αντικειμένου, απομόνωσης και ενσωμάτωσης διερευνά στην πρώτη της ατομική στην Ελλάδα η Lyn Liu. Στην έκθεση με τίτλο «Mocking Game» η Κινέζα εικαστικός, η οποία σπούδασε και ζει στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει εννέα ζεύγη ζωγραφικών έργων δημιουργώντας ένα σύμπαν συμβολισμών και αλλόκοτων εικόνων. Παράλληλα, στο openstudioστον δεύτερο όροφο της γκαλερί, θα δουλεύει με ζωντανά μοντέλα και θα συναντά το κοινό η ζωγράφος Ireland Wisdom από το Λος Άντζελες.
The Breeder, 13 Ιανουαρίου-2 Μαρτίου (εγκαίνια στις 18:00-20:00)

Lyn Liu, Undercover - head umbrella, 2023
Lyn Liu, Undercover - head umbrella, 2023. Παραχώρηση: της καλλιτέχνιδας, Kasmin και The Breeder

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ