Θεατρο - Οπερα

13 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 16 - 22 Νοεμβρίου 2023

«Underground» στο Ακροπόλ, «Ο γλάρος» στο Σημείο, 70 χρόνια Σύλλογος των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο, οι Μan Called Shadow στο Γαλλικό Ινστιτούτο, κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 893
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H «Constantinopoliad» της εικαστικού Sister Sylvester και της Αιγύπτιας μουσικού Nadah El Shazly
© Zachary Schulman Photography

Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις την εβδομάδα 16-22 Νοεμβρίου 2023

Εκδηλώσεις για την εβδομάδα 16 - 22 Νοεμβρίου 2023

Η Constantinopoliad και ο Καβάφης στην Πλάκα
Η ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή συνεχίζουν να εμπνέουν 160 χρόνια μετά τη γέννησή του. Στις 22 Νοεμβρίου ανοίγει ο νέος χώρος του Αρχείου Καβάφη, στην οδό Φρυνίχου, που θα στεγάσει το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ποιητή, καθώς και συλλογή προσωπικών αντικειμένων και έργων τέχνης με αναφορές στον ίδιο. Μια καλή ευκαιρία για να παρουσιαστεί και στην Αθήνα, μετά το καβαφικό φεστιβάλ Archive of Desire στη Νέα Υόρκη, η «Constantinopoliad» της εικαστικού Sister Sylvester και της Αιγύπτιας μουσικού Nadah El Shazly. Πρόκειται για μια διαδραστική περφόρμανς που επιχειρεί να εικονοποιήσει τις κενές και σκισμένες σελίδες του ημερολογίου που είχε κρατήσει ο Καβάφης όταν με την οικογένειά του εγκατέλειψαν εσπευσμένα την Αλεξάνδρεια για την οθωμανική Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα.
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, 22-26 Νοεμβρίου, Τετάρτη-Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο & Κυριακή στις 18:30 & 21:30

Fresh Voices με τους Μan Called Shadow
Η μουσική κολεκτίβα που συζητιέται πολύ τελευταία, χάρη στο soundtrack της τηλεοπτικής «Παραλία», θα μας ταξιδέψει τη Δευτέρα στον εναλλακτικό της ήχο. Ένα cinematic ταξίδι με folk και rock αποχρώσεις, για τους φίλους του Voice 102,5. Κερδίστε μία διπλή πρόσκληση, στέλνοντας SMS στο 54301 γράφοντας:VOICE1025 (κενό) ΜΑΝ &το ονοματεπώνυμό σας (χρέωση:0,34 ευρώ ανά sms με ΦΠΑ και τέλη κινητής τηλεφωνίας).
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, 20 Νοεμβρίου στις 20:30 

Man called shadow

«Οι Φίλοι της Μουσικής» γιορτάζουν
Επτά δεκαετίες ζωής κλείνει ο σύλλογος που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μεγάρου. Για την επετειακή συναυλία στο πόντιουμ ανεβαίνει ο διάσημος Φινλανδός μαέστρος Χάνου Λίντου για να διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη μεγαλειώδη Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν. Συμπράττει ο ανερχόμενος βιολιστής Ντάνιελ Λοζάκοβιτς που θα ερμηνεύσει το δεξιοτεχνικό Κοντσέρτο για βιολί του Σιμπέλιους.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 19 Νοεμβρίου στις 20:30

Ντάνιελ Λοζάκοβιτς
Ντάνιελ Λοζάκοβιτς

Η Angelique Kidjo στο ΚΠΙΣΝ
Με την «πρώτη ντίβα της Αφρικής» εγκαινιάζεται για φέτος η σειρά συναυλιών Cosmos. Η πέντε φορές βραβευμένη με Γκράμι ερμηνεύτρια της σύγχρονης world μουσικής μεγάλωσε στο Μπενίν, σπούδασε στο Παρίσι και έχει συνεργαστεί με ονομαστούς μουσικούς (όπως οι Πήτερ Γκάμπριελ, Κάρλος Σαντάνα, Sting, Φίλιπ Γκλας). Γιορτάζοντας 40 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας προσγειώνεται και στην Αθήνα φέρνοντας στις αποσκευές της και το τελευταίο της άλμπουμ «Mother Nature».
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, 20 Νοεμβρίου στις 20.30

Angelique Kidjo
© Fabrice Mabillot

Ο Μάλκολμ Χ στην όπερα
Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1986 και τώρα προβάλλεται και στην Αθήνα, σε νέα παραγωγή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Στο «X: Η ζωή και η εποχή του Μάλκολμ Χ», ο Ρόμπερτ Ο’Χάρα (υποψήφιος για Τόνυ σκηνοθεσίας το 2020 με το «Slave Play») φαντάζεται τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών σαν έναν καθημερινό άνθρωπο∙ σε μια ιστορία που ο χρόνος και ο χώρος της δεν ορίζονται.
Μέγαρo Μουσικής Αθηνών, 18 Νοεμβρίου στις 19:55

«X: Η ζωή και η εποχή του Μάλκολμ Χ» στο Μέγαρο σε μετάδοση από την MET

«Πλατόνωφ» από τον Νίκο Καμτσή
Πρώτη φορά Τσέχωφ για τον γνωστό σκηνοθέτη και συγκεκριμένα με το πρωιμότερο δείγμα γραφής του, στο οποίο ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας προετοιμάζει τα κυρίαρχα θεματικά μοτίβα του. Ένα έργο που εκτυλίσσεται στην προεπαναστατική Ρωσία, στον κήπο της χήρας Άννας Πέτροβνα και μια παράσταση που, όπως δηλώνει ο Νίκος Καμτσής στο www.athensvoice.gr, θα επιδιώξει έναν συνδυασμό του δραματικού και του κωμικού στοιχείου.
Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, από 18 Νοεμβρίου

«Πλατόνωφ» στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
© Γιώργος Κρίκος

A Rave Down Below
Έργα των Wu Tsang, Diana Policarpo, Flux Office, Klaus Jurgen Schmidt, Λητώς Κάττου, Πέτρου Μώρη, Γεωργίας Σαγρή, Γιώργου Σαπουντζή κ.ά. φέρνει στην Ελευσίνα η έκθεση που επιμελείται ο Πάνος Γιαννικόπουλος. Ένα πρότζεκτ που εξερευνά την πολιτική δυναμική του σώματος εν κινήσει. Εγκαίνια με περφόρμανς και ολονύκτιο πάρτυ με DJs της rave σκηνής.
Παλαιό Ελαιουργείο, 18 Νοεμβρίου 2023-28 Ιανουαρίου 2024 (εγκαίνια στις 20:00)

Λητώ Κάττου, "Whisperers"
Λητώ Κάττου, "Whisperers"

«Το γάλα» επιστρέφει
Έργο-σταθμός του νεοελληνικού θεάτρου, το κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη συναντά ξανά το κοινό δέκα χρόνια από το τελευταίο του ανέβασμα και είκοσι από τη συγγραφή του. Την ιστορία της μητέρας από την πρώην Σοβιετική Ένωση και των δυο της γιων, που προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα, σκηνοθετούν η Ερμίνα Κυριαζή και ο Μάνος Καρατζογιάννης.
Θέατρο Σταθμός, πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου στις 21:00 

«Το γάλα» στο Θέατρο Σταθμός
© Σπύρος Περδίου

Συνέβη στο Monterey
Μια ηθοποιός χωρίς ρόλο και μια ανέραστη μανικιουρίστα συναντιούνται στις τουαλέτες ενός πανάκριβου εστιατορίου. Απελπισμένες, αδικαίωτες, αστείες, θα ξεκλειδώσουν ξεχασμένες αναμνήσεις και θα ονειρευτούν αναγνωρίζοντας η μια στην άλλη κάτι απ’ τον κρυφό τους εαυτό. Κωμωδία, ή μήπως όχι;, το νέο έργο του Άκη Δήμου μας συστήνει ο Τάκης Τζαμαργιάς. Με τις Λυδία Φωτοπούλου και Καίτη Κωνσταντίνου.
Θέατρο Μικρό Χορν, από 20 Νοεμβρίου

«Συνέβη στο Monterey»
© Γιώργος Καλφαμανώλης

Δρογώσης και Ρίζος «Στο ύψος των περιστάσεων»
Για πρώτη φορά επί σκηνής συναντιούνται φέτος ο Στάθης Δρογώσης κι ο Απόστολος Ρίζος. Με τραγούδια αγαπημένα από την πολύχρονη δισκογραφία τους αλλά και καινούργια από τους δίσκους που ετοιμάζουν, μας καλούν να υψωθούμε μαζί τους τραγουδώντας, πάνω από την πόλη. Μαζί τους η συνθέτρια και τραγουδοποιός Ελεονόρα Μανόνα.
Σταυρός του Νότου Club, 20 Νοεμβρίου & 4 Δεκεμβρίου στις 21:30

Στάθης Δρογώσης και Απόστολος Ρίζος

«Γλάρος» από τον Αλέξανδρο Διαμαντή
Την πρώτη από τις τρεις προσεγγίσεις στο διάσημο έργο του Τσέχωφ για τη σεζόν υπογράφει ο 29χρονος σκηνοθέτης. Μια παράσταση που πέρα από το θέατρο και τον έρωτα στοχεύει να μιλήσει για την κοινωνία και για τον εαυτό: την απουσία του θεού, τη δοκιμασία της πίστης, την προετοιμασία της εξέγερσης, την ανάμνηση της ευτυχίας, την επιβίωση της ποίησης.
Θέατρο Σημείο-Σκηνή lab, πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου

«Γλάρος» στο Θέατρο Σημείο
© Σταύρος Χαμπάκης

Η τέχνη στην Ελλάδα των 70s
Την έκδοση «Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως», που αφορά καλλιτεχνικές πρακτικές και έργα από τη δεκαετία του ’70 στην Ελλάδα και αναζητά τον αντίκτυπό τους στο σήμερα, παρουσιάζει η ομάδα του artist run space 3 137 (Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου). Θα προβληθούν φιλμ Super 8 της γνωστής εικαστικού Διοχάντης με καταγραφές από εκθέσεις Ελλήνων καλλιτεχνών.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 18 Νοεμβρίου, προβολές από τις 17:00, παρουσίαση στις 18:00

«Μετά την έκρηξη ακούς ακόμα το φως»

Η Λίλα Πολενάκη «Περί τρυφερών πραγμάτων»
Στη ζωγραφική της διαδικασία μεταπλάθει υλικά φορτισμένα από τις προηγούμενες χρήσεις τους (παλιές δαντέλες, κεντήματα, ρούχα, υφάσματα, σελίδες με σημειώσεις, χειρόγραφες επιστολές κ.ά.) σε εικόνες που μπορούν να διαβαστούν ως φανταστικοί χώροι μνήμης. Τέτοια έργα από διάφορες στιγμές της δημιουργικής της πορείας και αντικείμενα από την πρόσφατη ενασχόλησή της με την κεραμική παρουσιάζει η γνωστή εικαστικός.
Γκαλερί Μπαταγιάννη, 21 Νοεμβρίου-23 Δεκεμβρίου (εγκαίνια: 18:00-22:00)

 

Λίλα Πολενάκη, "Ενατένιση"
Λίλα Πολενάκη, "Ενατένιση"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ