Θεατρο - Οπερα

Σύγχρονο θέατρο: Φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις

Μια πρεμιέρα που αναμένουμε με ενδιαφέρον και δύο παραστάσεις που αγαπήθηκαν από το κοινό και συνεχίζουν, μας φέρνουν στο φιλόξενο θέατρο στο Γκάζι

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 890
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πατέρας στο Σύγχρονο Θέατρο
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Σύγχρονο θέατρο: Οι παραστάσεις της σεζόν 2023-2024

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ

Με τον ήρωα που ενσάρκωσε υποδειγματικά στη μεγάλη οθόνη το 2020 ο Άντονυ Χόπκινς (κερδίζοντας το Όσκαρ) καταπιάνεται ο Περικλής Μουστάκης, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της έμπειρης Ελένης Σκότη. Ένα ασφυκτικό θεατρικό δράμα, το έργο του Φλοριάν Ζελέρ πραγματεύεται τα όρια των σχέσεων σε μια οικογένεια, που θα δοκιμαστούν και θα επαναπροσδιοριστούν όταν ο πατέρας νοσήσει από αλτσχάιμερ. Μέσα από την οπτική γωνία του σχεδόν ογδοντάχρονου Αντρέ, η παράσταση θα ξεδιπλώσει τη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα στο σπίτι, με στόχο να οδηγήσει τον θεατή σε μια διττή εμπειρία – αφενός εκείνη του θολωμένου μυαλού του πατέρα και αφετέρου της αντικειμενικής πραγματικότητας με τις κωμικοτραγικές στιγμές της. Επί σκηνής ακόμη οι: Ιωάννα Παππά, Αλέξανδρος Κωχ, Λίλη Τσεσματζόγλου, Κωνσταντίνος Σειραδάκης και Καλλιόπη Παναγιωτίδου.

ℹ Πρεμιέρα 18 Νοεμβρίου. Παραστάσεις Τετάρτη στις 18:15, Πέμπτη στις 21:00 Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 18:00

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ

«Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω», έλεγε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν για τις «Σκηνές από ένα γάμο» που γύρισε πριν από 50 χρόνια, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία. Κρατώντας τη δομή και τους ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλενα Καρακούλη κατέθεσε πέρσι στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον Άλλον. Σ’ αυτόν τον δρόμο, που αποτυπώνει τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης, συνεχίζουν και φέτος οι πρωταγωνιστές της Νίκος Ψαρράς και Μαρίνα Ασλάνογλου ως Γιόχαν και Μαριάνε.

ℹ Παραστάσεις Τετάρτη & Σάββατο στις 21:15, Παρασκευή στις 21:00, Κυριακή στις 18:00. Από 13 Νοεμβρίου: Τετάρτη στις 21:15, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 21:15

Σκηνές από ένα γάμο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
© Σπύρος Περδίου

ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ

Πώς τιθασεύεις στο σκηνικό πλαίσιο τον χειμαρρώδη λόγο μιας αυτοβιογραφικής μαρτυρίας, την πορεία ενός ανθρώπου που πέρασε 21 χρόνια σε φυλακές και εξορίες; Ο λόγος για το γνωστό αφήγημα του Χρόνη Μίσσιου, ο οποίος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώ η Ελλάδα παραδίνεται στον Εμφύλιο, συλλαμβάνεται στα δεκαέξι του χρόνια, φυλακίζεται, βασανίζεται, καταδικάζεται σε θάνατο και αποφυλακίζεται τελικά το 1973. Γύρω από ένα τραπέζι που φιλοξενεί μόνο τα απαραίτητα και με τέσσερις εξαιρετικούς σκηνικούς συμπαίκτες (τους ερμηνευτές Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Κωνσταντίνο Πασσά, Δημήτρη Μαμιό και Γιάννη Μάνθο), η βραβευμένη σκηνοθέτις Σοφία Καραγιάνη κέντησε πέρσι μια παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς. Και φυσικά συνεχίζεται, στην ίδια γειτονιά αλλά σε νέα στέγη.

ℹ Παραστάσεις Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15

ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ