Θεατρο - Οπερα

Ο «άσχημος» στο Θεατρο Βασιλάκου

H πολυαναμενόμενη σκοτεινή κωμωδία που μιλά μόνο με αλήθειες

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 890
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
basilakoy-o_asximos
Ο «Άσχημος» στο Θέατρο Βασιλάκου

Ο «άσχημος» στο Θέατρο Βασιλάκου: Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Ορφέα Αυγουστίδη, στο έργο του Γερμανού δραματουργού Μάριους φον Μάγενμπουργκ. 

Ο Γιώργος Κουτλής, με τη σύγχρονη και τολμηρή σκηνοθετική ματιά του, έχει καταφέρει να κάνει ηχηρή την παρουσία του στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα. Όταν, λοιπόν, ο πολυμήχανος σκηνοθέτης συναντά επί σκηνής τον ταλαντούχο Ορφέα Αυγουστίδη στο έργο του ανατρεπτικού Μάριους φον Μάγενμπουργκ «Ο άσχημος», η προσμονή και η περιέργειά μας για το αποτέλεσμα είναι δεδομένες. 

Οι παραστάσεις του πέτυχαν σερί sold out  τα προηγούμενα χρόνια, με χαρακτηριστική περίπτωση τους «Παίκτες» του Γκόγκολ. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με κείμενο του δραματουργού της βερολινέζικης Σαουμπίνε. Είναι, άλλωστε, νωπές οι μνήμες από  την παράσταση «O σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» που είδαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στην Πειραιώς 260.

Ο Γερμανός συγγραφέας, που αφουγκράζεται την εποχή του, εστιάζει σε δύσκολα θέματα, με ευαισθησία, κυνισμό και σουρεαλιστική τόλμη. Από το 1996 μέχρι σήμερα, μετράει περισσότερα από 18 έργα, με κάποια από αυτά να ζωντανεύουν στη σκηνή σε πολλά θέατρα του κόσμου. Το διασημότερο έργο του, «Ο άσχημος», που ανέβηκε σε πάνω από 30 χώρες μετά την πρώτη του παρουσίαση το 2007, έρχεται τη φετινή σεζόν στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου με ένα εξαιρετικό καστ.

Ο Ορφέας Αυγουστίδης, για τρίτη χρονιά στο ίδιο θέατρο μετά τον σπαρακτικό και αλησμόνητο μονόλογό του ως «Άλαν Τούρινγκ», που απέσπασε διθυραμβικες κριτικές, πρωταγωνιστεί αυτή τη φορά ως Λέττε. Μαζί του οι Γιάννης Κλίνης (Σέφλερ), Μαίρη Μηνά (Φάννυ) και Ηλίας Μουλάς (Κάρλμαν). Οι τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσονται σε οχτώ ρόλους με καταιγιστικό ρυθμό, σ’ αυτή την καυστική σάτιρα για τη βιαιότητα της σύγχρονης ναρκισσιστικής κοινωνίας, σε μια εποχή που η εικόνα και το κοινωνικό status καθορίζει περισσότερο από ποτέ τον πυρήνα της ύπαρξής μας.

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Λέττε, είναι άσχημος. Πολύ άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Όταν, εξαιτίας προβλημάτων στη δουλειά του, όλοι γύρω του αναγκάζονται να του εξομολογηθούν την απερίγραπτη έκταση της ασχήμιας του, αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα. Να αλλάξει πρόσωπο. Η εγχείρηση πηγαίνει υπερβολικά καλά και πλέον το ανείπωτα όμορφο πρόσωπό του θα γίνει το διαβατήριό του για μια νέα ζωή – μια ζωή γεμάτη γυναίκες, δόξα και χρήματα. Όταν όμως το πρόσωπό του γίνεται προϊόν προς πώληση, τα πράγματα θα πάρουν μια πραγματικά άσχημη τροπή.

INFO
Από 10 Νοεμβρίου 2023
Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη - Σάββατο στις 21:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ