Θεατρο - Οπερα

«Τα Κατασκευασμένα Συμφέροντα» στο Θέατρο Τέχνης

Η κλασική, επίκαιρη κωμωδία του Χαθίντο Μπεναβέντε ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ta_kataskevasmena_symferonta

Τα Κατασκευασμένα Συμφέροντα: Η κωμωδία του Χαθίντο Μπεναβέντε σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης.

«Τα Κατασκευασμένα Συμφέροντα», η άγνωστη για πολλούς στην Ελλάδα, κλασσική και τρελή κωμωδία του ισπανού δραματουργού Χαθίντο Μπεναβέντε, έρχεται τη νέα σεζόν στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από τις 20 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Γιάννη Καλαβριανού.

«Τα Κατασκευασμένα Συμφέροντα»: Η ιστορία

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Χαθίντο Μπεναβέντε, έγραψε το έργο βασισμένος στους χαρακτήρες της commedia dell’arte, όπου οι 16 ρόλοι του έργου ερμηνεύονται με φρενήρεις ρυθμούς και απαράμιλλο στυλ από έξι γυναίκες ηθοποιούς. 

Ένα έργο που έναν αιώνα μετά, μοιάζει εντυπωσιακά επίκαιρο.Το έργο έκανε πρεμιέρα στη Μαδρίτη το 1907 και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Στην Ελλάδα, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1939, από το Εθνικό Θέατρο. Μια πολιτική σάτιρα για τη δύναμη της εικόνας, την κενότητα των επιχειρημάτων, την έλλειψη ηθικών αρχών αλλά και για το πόσο εύκολο είναι να εξαπατηθεί μια ολόκληρη πόλη από έναν λαμπερό, επιτήδειο απατεώνα.

Δύο αδίστακτοι απατεώνες εμφανίζονται από το πουθενά και συστήνονται σε μια ολόκληρη πόλη ως εξέχουσες προσωπικότητες. Σιγά σιγά, επινοούν για τους πάντες ένα πλήθος συμφερόντων και μοιράζουν υποσχέσεις για μεγάλα οφέλη σε όσους σταθούν δίπλα τους. Η απεγνωσμένη ελπίδα για μια πιο εύκολη ζωή μέσω της εγγύτητας με την εξουσία, γίνεται το ιδανικό δόλωμα. Και κάπως έτσι πείθεται όλη η εκμαυλισμένη πόλη.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Παίζουν:
Τζένη Διαγούπη, Μαρία Κοσκινά, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Κατερίνα Πατσιάνη, Όλγα Σκιαδαρέση

Πρεμιέρα: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 9μμ.
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 9μμ, Κυριακή 7μμ.
Τιμές εισιτηρίων:  Πέμπτη-Παρασκευή: 18 ευρώ/ 16 ευρώ μειωμένο. Σάββατο-Κυριακή: 20 ευρώ/ 18 ευρώ μειωμένο. Ανέργων 15 ευρώ, Ατέλεια 5 ευρώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ