Θεατρο - Οπερα

«Ωδή σε μια γάτα» στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Ένα έργο που συνδυάζει με παιγνιώδη τρόπο το μουσικό θέατρο με τη μαγεία του τσίρκου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ξαπλωμένοι άνθρωποι ντυμένοι με κουστούμια θεάτρου
ⓒ Βαλέρια Ισάεβα

«Ωδή σε μια γάτα» στην Εθνική Βιβλιοθήκη: μια παράσταση στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Λυρικός Νότος στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Στον περίπλοκο κόσμο της φύσης, υπάρχει ένα πλάσμα που κλέβει τις καρδιές μας, η γάτα. Η χνουδωτή αυτή ύπαρξη, που μαγνητίζει με το βλέμμα της, τεντώνεται σαν ελατήριο και κουλουριάζεται στην αγκαλιά μας σαν ζεστό ψωμί, είναι ίσως η βασίλισσα των κατοικιδίων. Είναι ένα ζώο με χαρακτήρα, έξυπνο και ανεξάρτητο από τότε που γυρνούσε αδάμαστο μέσα στη φύση ως και τώρα που τριγυρνά ανάμεσα στα πόδια μας. Ίσως τη φήμη του «καλύτερου φίλου του ανθρώπου» να την έχει ο σκύλος, αλλά πολλοί θα προτιμούσαν μια γάτα για συντροφιά. Πιθανόν το ίδιο να έκανε και ο καθηγητής Φυσικής Ιστορίας Σπύρος Μηλιαράκης ο οποίος έγραψε το 1888 τη μελέτη Η γάτα, στην οποία βασίζεται η παράσταση Ωδή σε μια γάτα, που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μπαμπίλης και συνεπιμελείται καλλιτεχνικά η Κατερίνα Κούρτη.

Ένα έργο που συνδυάζει με παιγνιώδη τρόπο το μουσικό θέατρο με τη μαγεία του τσίρκου, έρχεται για δύο παραστάσεις στον χώρο υποδοχής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19.00, και στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120, Καλλιθέα) την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ένας άνθρωπος ντυμένος γάτα
ⓒ Βαλέρια Ισάεβα

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Booklover’s Point του 3ου Φεστιβάλ Λυρικός Νότος, ο οποίος αποτελεί συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής –Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου– σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

δύο ηθοποιοί που κάνουν ακροβατικά κόλπα
ⓒ Βαλέρια Ισάεβα

Ωδή σε μια γάτα: η παράσταση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην μελέτη του Σπύρου Μηλιαράκη περιγράφονται οι σωματικές  ιδιότητες της γάτας, οι πνευματικές της αρετές και η συμπεριφορά της εντός και εκτός σπιτιού. Σκεφτείτε τα ακροβατικά κόλπα που εκτελεί μία γάτα για να ανέβει σε ένα δέντρο ή να πετάξει από τον καναπέ στο τραπέζι. Στην παράσταση, αυτά θα συνδυαστούν με κείμενα όπως Οι λεοπαρδάλεις του Φαίδρου Μπαρλά και Oda al gato του Πάμπλο Νερούντα, που πραγματεύονται την ιστορία της σχέσης της γάτας με τον άνθρωπο και την καθημερινή τους συνύπαρξη. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ταυτόχρονα και μια αλληγορία για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση εν γένει αλλά και τις στρατηγικές επιβίωσης των ανθρώπινων και μη όντων, όταν καλούνται να αντεπεξέλθουν σε αφιλόξενα ή εχθρικά περιβάλλοντα.

Στη σκηνή, τρεις performers δανείζονται στοιχεία από τον συναρπαστικό κόσμο του τσίρκου, ενώ αφηγούνται και σωματοποιούν τις δεξιότητες, τις ιδιαιτερότητες και τις συνήθειες της γάτας. Ο ηθοποιός Λάμπρος Γραμματικός, ο μουσικός Αντώνης Παπανικολάτος και η σοπράνο Ανίτα Αθηνά Σούση, μέσα από φωνητικούς και ηχητικούς αυτοσχεδιασμούς, συμπράττουν σε μια σκηνική ωδή για τη γάτα, με άξονα την απόλαυση της παρατήρησης μιας καθημερινής σχέσης.

τρεις ηθοποιοί της παράστασης αγκαλιά
ⓒ Βαλέρια Ισάεβα

Συντελεστές
Σκηνοθεσία, δραματουργία: Δημήτρης Μπαμπίλης
Καλλιτεχνική συνεπιμέλεια, οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Κούρτη
Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Δάφνη Αηδόνη
Ερμηνεύουν: Λάμπρος Γραμματικός, Αντώνης Παπανικολάτος, Ανίτα Αθηνά Σούση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ