Θεατρο - Οπερα

«Μάρτυρας κατηγορίας», «Unfriend» και «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» τη νέα σεζόν από τη Happy Productions

Δικαστικό θρίλερ με υπογραφή Αγκάθα Κρίστι, μαύρη κωμωδία από τον Στήβεν Μόφατ αλλά και Τενεσί Ουίλιαμς με γνωστούς πρωταγωνιστές

62222-137653.jpg
A.V. Team
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι»
«Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» © Πάτροκλος Σκαφίδας. Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)

Happy Productions: οι παραστάσεις «Μάρτυρας κατηγορίας», «Unfriend» και «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» στα θέατρα Άνεσις και Νέος Ακάδημος

Μια βεντάλια θεατρικών προτάσεων με επιλογές για κάθε διάθεση και την υπογραφή δημοφιλών πρωταγωνιστών ανοίγει στο φετινό της πρόγραμμα η Happy Productions. Τρεις πρεμιέρες μέσα στον Οκτώβριο έρχονται να μας ταξιδέψουν στη συναρπαστική ατμόσφαιρα θρίλερ της Αγκάθα Κρίστι –μέσα από το «Μάρτυρας κατηγορίας» που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης στο θέατρο Άνεσις–, το κωμικό σύμπαν του Βρετανού συγγραφέα Στήβεν Μόφατ –με τον Αντώνη Γαλέο να καθοδηγεί μια ομάδα γνωστών ηθοποιών στο «Unfriend» – και την αυτοψυχαναλυτική γραφή του σπουδαίου Τενεσί Ουίλιαμς –με την Φιλαρέτη Κομνηνού να πρωταγωνιστεί στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ.

«Μάρτυρας κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι από τον Νικορέστη Χανιωτάκη

Μια μυστηριώδης γυναίκα, ένα σκανδαλώδες έγκλημα, ένα τέλειο μυστικό, μια σειρά από ανατροπές δίνουν το στίγμα στην πλοκή του δικαστικού θρίλερ που έγραψε η Αγκάθα Κρίστι το 1933. Είκοσι χρόνια μετά της ζητήθηκε να το διασκευάσει και να το εμπλουτίσει με μια δίκη. «Δεν έχω ιδέα από νομικές διαδικασίες, θα γίνω ρεζίλι», έλεγε! Όμως, τον Οκτώβριο του 1953, στο θέατρο Winter Garden του Λονδίνου, επιλέχθηκε ως το καλύτερο έργο της χρονιάς 1954-1955 και αμέσως μεταφέρθηκε στο Μπροντγουέι. Τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε κινηματογραφική ταινία, που προτάθηκε για έξι  Όσκαρ, με σκηνοθέτη τον μεγάλο Μπίλι Ουάιλντερ και τους Μαρλέν Ντίτριχ, Τσαρλς Λότον και Τάιρον Πάουερ στο κάστ.

«Μάρτυρας κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι από τον Νικορέστη Χανιωτάκη
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Η πλοκή θέλει τον Λέοναρντ Βόουλ να κατηγορείται για τη δολοφονία μιας πλούσιας χήρας. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι αυτός είναι ο δολοφόνος. Ο δαιμόνιος ποινικολόγος Ουίλφρεντ Ρόμπαρτς που αναλαμβάνει την υπεράσπισή του ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την ενοχή του. Ο αγώνας του νεαρού άνδρα να μην καταδικαστεί θα κριθεί στα έδρανα του δικαστηρίου όπου οι μαρτυρίες είναι συντριπτικά εναντίον του και η ετυμηγορία των ενόρκων φαίνεται μονόδρομος. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του που κρατάει την άκρη του νήματος και τη λύση του γρίφου.

«Μάρτυρας κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι από τον Νικορέστη Χανιωτάκη
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης και κάνει πρεμιέρα στις 4 Οκτωβρίου στο θέατρο Άνεσις συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Μελίνα Βαμβακά, Χάρης Γρηγορόπουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος, Θοδωρής Κατσαφάδος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Νίκη Παλληκαράκη και Νίκος Πολυδερόπουλος.

Σε κάθε παράσταση διατίθενται 12 προνομιακές θέσεις ενόρκων, πάνω στην σκηνή. Μπορείτε, λοιπόν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να ζήσετε την εμπειρία παρακολούθησης της παράστασης, ως ένορκος, πάνω στην σκηνή και συμμετέχετε στην εξέλιξη της δίκης.

«Μάρτυρας κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι από τον Νικορέστη Χανιωτάκη
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Συντελεστές
Συγγραφέας:
Αγκάθα Κρίστι
Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία:
Νικορέστης Χανιωτάκης
Θεατρική Απόδοση:
Αντώνης Γαλέος
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση:
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Σκηνικά:
Αγγελίνα Παπαχατζάκη
Κοστούμια:
Ιωάννα Καλαβρού
Φωτισμοί:
Μελίνα Μάσχα
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Πηνελόπη Σκαλκώτου
Φωτογραφία/
Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστική Επιμέλεια:
Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)
Ρούχα & Αξεσουάρ Εποχής
: «Βεστιάριο»
Περούκες:
Κωνσταντίνος Σαββάκης
Επιμέλεια Μαλλιά / Μακιγιάζ
: Εύα Τόμπρου / Le Boudoir
Διεύθυνση Παραγωγής:
Ιωάννης Παντελίδης
Διάρκεια Παράστασης:
110 λεπτά
Πρεμιέρα:
Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
Παραστάσεις:
Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 &21:00, Κυριακή: 19:00
Extra Εορταστικές Παραστάσεις:Δευτέρα 25/12 18:00 & 21:00, Τρίτη 26/12 18:00, Δευτέρα 1/1 18:00 & 21:00, Τρίτη 2/1 18:00
Τιμές Εισιτηρίων:
Θέσεις Σκηνής (ενόρκων)*: 25€, Ζώνη Α: 25€, Ζώνη Β: 20€, Ζώνη Γ: 15€
Άνεργοι–Πολύτεκνοι–Νέοι έως 25 χρονών-Ατέλειες: 15€ (κάθε Τετάρτη-Πέμπτη-Σάββατο απόγευμα)
Oμαδικές κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 0080900 ή στο emailinfo@happyproductions.gr
Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά όλων των ηλικιών. Συνίσταται σε μαθητές +10 ετών που επιθυμούν να έχουν μια πρώτη επαφή με το θέατρο.
Θέατρο Άνεσις:
ΛεωφόροςΚηφισιάς 14, Αμπελόκηποι, 210-0080900
Πρόσβαση στο Θέατρο Άνεσις
Μετρό: Στάση Αμπελόκηποι, Λεωφορείο: 550, Α7, Β5, Ε14. Parking: Κομοτηνής 2, Μενεμένη 11526 (2' περπάτημα από το θέατρο με χρέωση 5€)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.viva.gr/tickets/theater/martyras-katigorias και www.happyproductions.gr. Τηλεφωνικά στο 210 0080900: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-18:00&Σάββατο 09:00-17:00. Στα γραφεία της Happy Productions: Μεσογείων 326, Αγία Παρασκευή (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-18:00 & Σάββατο 09:00-17:00). Στα ταμεία του Θεάτρου Άνεσις: Λ. Κηφισιάς 14, Αμπελόκηποι (Δευτέρα έως Κυριακή 18:00-22:00). Στο Δίκτυο καταστημάτων VIVA (www.vivapayments.com/el-gr/network)

«Unfriend» του Steven Moffat σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου

Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ο Πέτρος και η Ντέπι, ένα αγαπημένο «καθωσπρέπει» ζευγάρι, γνωρίζεται με την Έλσα, μια εκκεντρική διαχυτική χήρα! Συμφωνούν από ευγένεια, να παραμείνουν σε επαφή στα social media. Όταν λίγους μήνες αργότερα η Έλσα τους επισκέπτεται απρόσκλητη, ανακοινώνοντάς τους ότι θα μείνει μαζί τους μια ολόκληρη εβδομάδα, το ζευγάρι αποφασίζει να αναζητήσει κάποια στοιχεία στο διαδίκτυο για την άγνωστη ανεπιθύμητη φιλοξενούμενή τους. Ανακαλύπτουν, λοιπόν, ότι μπορεί να είναι μια στυγνή δολοφόνος, μια serial killer. Nα είναι οι φήμες του διαδικτύου αληθινές; Πώς θα προστατεύσουν όλα όσα αγαπάνε χωρίς να φανούν αγενείς; Πώς θα την ξεφορτωθούν ευγενικά; Μήπως, όμως, λογαριάζουν χωρίς... την ξενοδόχο;

«Unfriend» του Steven Moffat σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου
© Πάτροκλος Σκαφίδας. Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)

Γραμμένο το 2020 από τον Βρετανό σπουδαίο κωμικό συγγραφέα Steven Moffat (Doctor Who, Sherlock, Dracula, Coupling), το «Unfriend» χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς ως «η πιο αστεία κωμωδία όλων των εποχών». Τα δικαιώματα για τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία των τελευταίων χρόνων στο West End εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα η Happy Productions.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο Νέο Ακάδημο, σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου, με την Κατερίνα Διδασκάλου σε έναν, πολύ διαφορετικό, κωμικό ρόλο-έκπληξη, την Βάσω Λασκαράκη, η οποία επιστρέφει στη θεατρική σκηνή μετά από απουσία αρκετών ετών, και ένα επιτελείο γνωστών ηθοποιών, τους: Σόλωνα Τσούνη, Δημήτρη Κουρούμπαλη, Άρη Αντωνόπουλο, Γεωργία Μεσαρίτη. Μαζί τους, οι δωδεκάχρονοι Μανώλης Γκίνης και Αμέρικο Μέλης από «Τα Καλύτερα μας Χρόνια»!

«Unfriend» του Steven Moffat σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου
© Πάτροκλος Σκαφίδας. Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)

Συντελεστές:
Συγγραφέας:
Steven Moffat
Σκηνοθεσία/ Δραματουργική Επιμέλεια:
Αντώνης Γαλέος
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση:
Alex Sid
Σκηνικά:
Valentino Marengo
Κοστούμια:
Σοφία Δριστέλα
Φωτισμοί:
Μελίνα Μάσχα
Βοηθοί Σκηνοθέτη:
Κατερίνα Μεφσούτ / Ελένη Τσιναρέλη
Φωτογραφία/
Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστική Επιμέλεια:
Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)
Επιμέλεια Μαλλιά / Μακιγιάζ
: Εύα Τόμπρου / Le Boudoir
Διεύθυνση Παραγωγής:
Ιωάννης Παντελίδης
Πρεμιέρα:
Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023
Παραστάσεις:
Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:30, Σάββατο 18:00, Κυριακή 18:00
Διάρκεια Παράστασης:
90 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Το έργο είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες
ΝΕΟΣ Ακάδημος:
Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17, Μετρό Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
210 3625119 &2 100080900

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.viva.gr/tickets/theater/unfriend

«Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ

Η Φιλαρέτη Κομνηνού πρωταγωνιστεί, η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί, ο Σταύρος Γασπαράτος υπογράφει τη μουσική και ο Αντώνης Γαλέος τη μετάφραση στο αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς που ανεβαίνει από τις 16 Οκτωβρίου στον Νέο Ακάδημο.

Το αινιγματικό και αυτοψυχαναλυτικό έργο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα γράφτηκε το 1958 και πρωτοπαρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο Μπρόντγουεϊ με τεράστια επιτυχία. Έναν χρόνο αργότερα, έγινε κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνιστές την Κάθριν Χέπμπορν, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Μοντγκόμερι Κλιφτ. Η Τέιλορ βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου, όπως και η Κάθριν Χέπμπορν.

Η Φιλαρέτη Κομνηνού ως κα Βέναμπλ στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» που σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ
«Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» © Πάτροκλος Σκαφίδας

Το έργο εξετάζει θέματα όπως η οικογένεια, η σεξουαλικότητα, η τρέλα και η ανθρώπινη κακία. Μέσα από έντονους διαλόγους και συγκλονιστικές σκηνές αναδεικνύει τις πολύπλοκες σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες και το πώς οι μνήμες και οι αλήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή τους.

Στο επίκεντρο η πλούσια και αυταρχική κυρία Βέναμπλ (Φιλαρέτη Κομνηνού), η λατρεύει παθολογικά τον ποιητή γιο της Σεμπάστιαν, με τον οποίο ταξιδεύει κάθε καλοκαίρι. Την χρονιά, όμως, που δεν τον συνοδεύει εκείνη στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέρφη του Κάθριν (Αναστασία Παντούση), ο Σεμπάστιαν πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Όταν η σοκαρισμένη Κάθριν αφηγείται την πραγματικότητα γύρω από τον θάνατό του, η κυρία Βέναμπλ αρνείται να την πιστέψει και προσπαθεί να πείσει/δωροδοκήσει τον διακεκριμένο νευροχειρουργό Τζον Κούκροβιτς (Δημήτρης Τσίκλης) να την χαρακτηρίσει φρενοβλαβή και να της κάνει λοβοτομή.

«Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ
© Πάτροκλος Σκαφίδας. Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)

Ο γιατρός δείχνοντας ψυχραιμία, σύνεση και ανωτερότητα, χωρίς να επηρεάζεται από το χρηματικό δέλεαρ και τους εκβιασμούς της κυρίας Βέναμπλ, προσπαθεί να κατανοήσει τη θέση της Κάθριν. Η κοπέλα θα ακουμπήσει πάνω του και θα τον εμπιστευτεί, ενώ εκείνος θα βυθιστεί αργά μέσα στον σκιερό και μυστηριώδη κόσμο που περιβάλλει την οικογένεια Βέναμπλ. Τι συνέβη στην πραγματικότητα το περασμένο καλοκαίρι; Ποιό μυστικό κρυβόταν πίσω από τον θάνατό του που έπρεπε να παραμείνει κρυφό;

Τη διανομή συμπληρώνουν η σκηνοθέτρια Λίλλυ Μελεμέ στον ρόλο της κυρίας Χόλι και ο Πάρης Λεόντιος στο ρόλο του Τζορτζ.

Συντελεστές:
Συγγραφέας:
Τένεσι Ουίλιαμς
Σκηνοθεσία/ Δραματουργική Επιμέλεια:
Λίλλυ Μελεμέ
Μετάφραση:
Αντώνης Γαλέος
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση:
Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικά:
Μικαέλα Λιακατά
Κοστούμια:
Ειρήνη Γεωργακίλα
Φωτισμοί:
Μελίνα Μάσχα
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Λίνα Οικονόμου
Φωτογραφία/ Trailer:
Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστική Επιμέλεια:
Μάριος Γαμπιεράκης(Μαύρα Γίδια)
Επιμέλεια Μαλλιά / Μακιγιάζ
: Εύα Τόμπρου / LeBoudoir
Διεύθυνση Παραγωγής:
Ιωάννης Παντελίδης
Πρεμιέρα:
Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023
Παραστάσεις:
Δευτέρα 20:00, Τρίτη 21:00, Παρασκευή 19:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:30
Διάρκεια Παράστασης:
90 λεπτά χωρίς διάλειμμα
ΝΕΟΣ Ακάδημος:
Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17, Μετρό Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
210 3625119&2100080900
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:www.more.com/theater/ksafnika-persi-to-kalokairi

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ