Θεατρο - Οπερα

Θέατρο που πρέπει να διαβάσεις

Δημητριάδης, Κονδυλάκη, Πέγκα, Σταμάτης, Φλέσσας, Ρέππας - Παπαθανασίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 503
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80582-180272.jpg

Δημήτρης Δημητριάδης

Από τους σημαντικότερους διεθνούς κύρους Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστής. Σταθμός το προφητικό πρώτο του έργο του «Πεθαίνω σαν χώρα» (1978) που διασκευασμένο από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, επίκαιρο όσο ποτέ, ταξίδεψε Φλωρεντία, Παρίσι, Μιλάνο. Το 2009-10 το παρισινό θέατρο Odeon του έκανε μεγάλο αφιέρωμα, το 2013 η Στέγη. Δύσκολος, αιρετικός, για κάποιους… υπερβολικά διανοούμενος, αγαπημένος της Γαλλίας, ο Δημητριάδης έβαλε σε νέα τροχιά την ελληνική δραματουργία. Τον Απρίλιο στο Από Μηχανής θα δούμε το «Στροχάιμ», ένα λυρικό, σαρκαστικό έργο που αφορά τη σύνθετη προσωπικότητα του σκηνοθέτη και ηθοποιού Έριχ Φον Στροχάιμ.

Δήμητρα Κονδυλάκη

Η μονογραφία που ετοιμάζει πάνω στο θέατρο του Δημήτρη Δημητριάδη εξιτάρει την περιέργειά μας (σύντομα κυκλοφορεί από τις εκδ. Νεφέλη). Οι πολλοί τη μάθαμε με την εξαιρετική της παράσταση «Μάτση Χατζηλαζάρου- Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε». Οι πιο μυημένοι του θεάτρου γνωρίζουν πως είναι θεατρολόγος και μεταφράστρια και πως μαζί με τις Έλλη Παπακωνσταντίνου και Τζωρτζίνα Κακουδάκη ετοιμάζει ένα θεσμό υποδοχής και εξέλιξης νέων θεατρικών συγγραφέων.

Έλενα Πέγκα

image

Φωτό: Τάσος Βρεττός

H Θεσσαλονικιά που χρόνια πλέον ζει στην Αθήνα, με σπουδές θεάτρου και φιλοσοφίας στην Αμερική, αλλά και σεναρίου-συγγραφής θεατρικών έργων, μπήκε για τα καλά στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα με το πρώτο της έργο «6 νούμερα ζήλιας» για το θέατρο Αμόρε. Η γραφή της, ιδιαίτερη και συνάμα ποιητική, φέρει προσωπικό στίγμα. Έχει περάσει και στη σκηνοθεσία, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει βρει στο πρόσωπο της Θεοδώρας Τζήμου το Alter ego της. Η τελευταία πρωταγωνιστεί στο καινούργιο της έργο «Γυναίκα και λύκος», ένα σκοτεινό παραμύθι και συνάμα ερωτικό θρίλερ (φωτό). Το έργο ανέβηκε πρώτα στη Γαλλία, μετά στα Δημήτρια και τώρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με σκηνοθέτρια την Έλλη Παπακωνσταντίνου.

Μιχάλης Ρέππας & Θανάσης Παπαθανασίου

Blockbuster με υπόβαθρο. Τα παιδιά του Εθνικού, οι επίγονοι της γενιάς της Ελεύθερης Σκηνής, το δίδυμο που «έδεσε» το θέατρο με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Από το 1987 συνεργάζονται γράφοντας και σκηνοθετώντας για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Συμμετέχουν με κείμενά τους σε πολλές θεατρικές επιθεωρήσεις, τηλεοπτικές επιτυχίες («Τρεις χάριτες», «Δις εξαμαρτείν») και συνεργάζονται σε μουσικές παραστάσεις (Γαλάνη, Μακεδόνας, Μαρίνος, Μάνου). Το 1997 το μιούζικαλ «Βίρα τις άγκυρες» παίζεται δύο χρόνια στο Ρεξ. Το 1999 με την ταινία «Safe sex» σπάνε τα ταμία. Ακόμα και σήμερα γεμίζουν τα πεζοδρόμια της Λ. Αλεξάνδρας με τις ουρές για το Άντρες έτοιμοι για όλα, ενώ ανοίγει το θέατρο Βέμπο με δικό τους μιούζικαλ, αφιερωμένο στο λαϊκό τραγούδι.

Αλέξης Σταμάτης

image

«Innerview»

Γεννημένος μέσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο –γιος της Μπέτυς Αρβανίτη– κατέληξε μετά από σπουδές στην Αρχιτεκτονική και το σινεμά στη συγγραφή. 22 βιβλία μετράει στο βιογραφικό του (μυθιστρορήματα και ποιητικές συλλογές), πολλά εκ των οποίων εκδόθηκαν και στο εξωτερικό. Τα πρώτα του θεατρικά έργα ήταν μονόλογοι, αλλά πέρασε και σε πολυπρόσωπα έργα. Το έργο του «Innerview» παρουσιάστηκε στο Southbank Centre του Λονδίνου και τώρα ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ.

Νίκος Φλέσσας

Η μυστηριώδης φυσιογνωμία που εμφανίζεται σε ταινίες του νέου ελληνικού σινεμά και δούλεψε χρόνια με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στον τομέα του ρεπερτορίου, των κειμένων και της δραματουργικής επεξεργασίας, έχει πλέον γίνει βασικός συνεργάτης σε πολλές «εναλλακτικές» παραστάσεις όσον αφορά τη συλλογή και την επεξεργασία κειμένων για την Άννα Κοκκίνου, τη Ρινιώ Κυριαζή ή την ομάδα Blitz. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ