Θεατρο - Οπερα

Σκηνοθετες στο «σπίτι» τους

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες και θεατρικοί επιχειρηματίες

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 503
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου βασίζεται και στη φιλία και στους νέους ανθρώπους. Αυτό πιστεύει ο σκηνοθέτης, ιδρυτής και εμψυχωτής του, που τα τελευταία 17 χρόνια εμπιστεύεται νέες ανήσυχες ομάδες και νέους σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Τελευταία μάλιστα προστέθηκε στο δυναμικό του θεάτρου ο 27χρονος γιος του Μίλτος Σωτηριάδης, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση λειτουργίας του θεάτρου. Ευαισθητοποιημένος, ανεβάζει έργα διεισδυτικά που μιλούν για το τώρα και το αύριο της κοινωνίας, ενώ με την κινητή μονάδα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου δίνει παραστάσεις για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Σε λίγες ημέρες σκηνοθετεί για την κεντρική σκηνή του Εθνικού «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ μ’ ένα θίασο που περιλαμβάνει Γ. Μιχαλακόπουλο, Γ. Μοσχίδη, Στ. Γουλιώτη κ.ά. Την τελευταία σκηνοθετεί στο ΘΝΚ στους «Αστερισμούς», που τη θέση τους θα πάρουν τα «Παράσιτα» με την Κόρα Καρβούνη.

Δημήτρης Τάρλοου

Με την επιτυχία της παράστασης Το «Κτήνος στο φεγγάρι» εγκαινιάστηκε και η επιτυχημένη συνεργασία του με τον Στάθη Λιβαθινό και της εταιρείας Θεάτρου Δόλιχος πριν από 16 χρόνια. Η επιτυχία συνεχίστηκε με τη Φρεναπάτη, εναρκτήρια παράσταση του ανακαινισμένου θεάτρου Πορεία το 2000, που έκτοτε έγινε το δεύτερο σπίτι του. Ηθοποιός, μεταφραστής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Πορεία, ο ταλαντούχος εγγονός του Καραγάτση συνεχίζει από το 1985 με το ίδιο πείσμα, επιμονή, υπομονή και προσήλωση να υπηρετεί το θέατρο. Μετά το Φεστιβάλ Αθηνών θα ανεβάσει τη «Μεγάλη Χίμαιρα» στο Πορεία, ναι, το εμβληματικό έργο του παππού του.

Βασίλης Χαραλαμπίδης - Γαβριέλλα Τριανταφύλλη

​To Bios είναι ένα διαρκές φυτώριο νέων ομάδων από το 2002. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί εντατικά τις τάσεις των παραστατικών τεχνών και έχει παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά καλλιτέχνες από τη διεθνή σκηνή όπως οι Forced Entertainment, Rimini Protocol, Tim Crouch, Action Hero κ.λπ. Παράλληλα, έχει συντελέσει καταλυτικά στην ανάδειξη ανερχόμενων νεανικών ομάδων, βοηθώντας τους προς διάφορες κατευθύνσεις (παραστάσεις σε απρόσμενους, εξωθεατρικούς χώρους, χρήση νέων τεχνολογικών μέσων κ.ά.)

Η ομάδα φέτος θα παρουσιάσει το «This!», μία σύμπραξη της διεθνούς κολεκτίβας των Via Negativa, των Vasistas και του BIOS, αλλά και το «The Oh Fuck Μoment» της Hannah Jane Walker και του Chris Thorpe σε σκηνοθεσία Γαβριέλλας Τριανταφύλλη.

Νίκος Διαμαντής

Ίδρυσε το θέατρο Σημείο, που μεταφέρθηκε εκεί που ήταν το Απλό Θέατρο, και πάντα ανήσυχος φέρνει στην Ελλάδα έργα σύγχρονων συγγραφέων που δεν έχουν ξαναεμφανιστεί στην Ελλάδα. Μας εντυπώσιασε με τη θεατρική εγκατάσταση «Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς» που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών – με σκηνοθετημένες ενθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη. Φέτος σκηνοθετεί στο θέατρο Σημείο την «Καιομένη του Φόσε» του Andrew Dickson.