Θεατρο - Οπερα

25 Χρόνια Θέατρο των Αλλαγών

Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων, το Φεστιβάλ Ομάδων Δράσης και το πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικών είναι μερικά μόνο από τα προγράμματα τους

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θέατρο των Αλλαγών

Θέατρο των Αλλαγών: 25 χρόνια λειτουργίας και τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας του

Το ΘτΑ ιδρύθηκε το 1998 από τον Ευδόκιμο Τσολακίδη, την Βίλια Χατζοπούλου και τον Θοδωρή Αθερίδη και λειτουργεί ως πρότυπη σχολή θεάτρου που προσφέρει μία σειρά μαθημάτων όλον τον χρόνο σε τέσσερις τρίμηνους κύκλους στην διάρκεια των οποίων οι σπουδαστές επιλέγουν αυτοί τον δάσκαλο με τον οποίο θέλουν να μάθουν θέατρο. Στην διάρκεια της λειτουργίας του έχουν διδάξει σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου της χώρας αλλά και του εξωτερικού και έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα του πάνω από 15.000 σπουδαστές αρκετοί από τους οποίους πρωταγωνιστούν σήμερα στο θέατρο τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το ΘτΑ δεν περιορίζεται όμως στην εκπαίδευση αλλά επεκτείνεται σε μια σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων. 

Θέατρο Αλλαγών: Τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας του

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΘτΑ πραγματοποιούνται:
Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων (In.F.o.Ma.T.) κάθε καλοκαίρι (από το 2005). Στο φεστιβάλ συμμετέχουν σημαντικοί δημιουργοί από διάφορες χώρες, είναι το μοναδικό στον κόσμο στο είδος του και διεξάγεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. της UNESCO και του πολιτισμικού οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται εργαστήρια υποκριτικής, κίνησης και φωνής και δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στις δραματικές σχολές του πλανήτη.

Το Φεστιβάλ Ομάδων Δράσης κάθε Μάρτιο (από το 2004). Οι ίδιοι οι σπουδαστές του ΘτΑ συγκροτούν μια ομάδα, επιλέγουν το αντικείμενο της δουλειάς τους, κάνουν πρόβες και στο τέλος παρουσιάζουν το αποτέλεσμα σε μορφή παράστασης στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Η καλύτερη παράσταση ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο των Αλλαγών και ο καλύτερος ηθοποιός, σκηνοθέτης και οδηγός σκηνής κερδίζουν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο εξωτερικό. Οι νικητές των προηγούμενων φεστιβάλ ταξίδεψαν στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στην Βαρκελώνη, στην Μαδρίτη, στην Βουδαπέστη, στο Βουκουρέστι, στο Μπιλμπάο και στο Άμστερνταμ.

Φεστιβάλ Ομάδων δράσης
Φεστιβάλ Ομάδων δράσης

Το πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικών για αλλόγλωσσους. Από το 2006 το ΘτΑ παραδίδει μαθήματα Ελληνικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Διδάσκουν αφιλοκερδώς σπουδαστές και δάσκαλοι του ΘτΑ Οι αλλόγλωσσοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μάθουν Ελληνικά και να γνωρίσουν την τέχνη και τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσα από το θέατρο, τον χορό και το τραγούδι. Το πρόγραμμα προσφέρεται εντελώς δωρεάν και διαρκεί 8 μήνες (Οκτώβριος – Μάιος).

Οι εκδηλώσεις «Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά» που πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μέρα και ώρα που βολεύει κάθε φορά τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες ανάλογα με το θέμα της εκάστοτε εκδήλωσης.

Εντός... Όταν οι εκδηλώσεις γίνονται στο ΘτΑ και υπάρχει κάθε φορά ένα θέμα που δίνει την ευκαιρία για εισήγηση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Μπορεί να υπάρχει κάποιος σημαντικός καλεσμένος από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, της επιστήμης κλπ.

«Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά»
«Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά»

Εκτός... Όταν οι εκδηλώσεις γίνονται εκτός ΘτΑ και έχουν μορφή χάπενινγκ στους δρόμους της Αθήνας, σε πλατείες, πεζόδρομους κ.ά μπορεί να είναι αυτοσχεδιασμοί, δρώμενα, απαγγελία ποίησης κ.ά.

Επί τα Αυτά... Όταν οι εκδηλώσεις έχουν μορφή αλληλεγγύης, προσφοράς και γενικότερα κοινωνικού έργου που απευθύνεται σε ασθενείς ομάδες του πληθυσμού.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ανοιχτή σε όλους.

Παράλληλα υπάρχουν και:
Υποτροφίες. Το ΘτΑ δίνει μια υποτροφία κάθε χρόνο αξίας 10.000 ευρώ στην μνήμη του σκηνοθέτη «Ανδρέα Βουτσινά», 5 υποτροφίες τον χρόνο στην μνήμη του «Βαγγέλη Γιακουμάκη» στο πλαίσιο πανελλήνιας προσπάθειας που γίνεται κατά του τραμπουκισμού στα σχολεία και ακόμα 20 υποτροφίες τον χρόνο σε μαθητές που αρίστευσαν. Κάθε χρόνο ένας αριστούχος απόφοιτος κερδίζει μια μεταπτυχιακή υποτροφία σε σχολή του εξωτερικού.

Web Radio. Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός του ΘτΑ, Toc-Radio λειτουργεί όλο το χρόνο, και δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να εκπαιδευτούν ως ραδιοφωνικοί παραγωγοί μέσα από εκπομπές σε σχέση με την τέχνη και τον πολιτισμό. 

Το ACToC που είναι ένα κλειστό club στο οποίο γίνονται αυτομάτως ισόβια μέλη όλοι οι απόφοιτοι του ΘτΑ με την απόκτηση του τίτλου σπουδών τους. Μπορούν επίσης να γίνουν μέλη με ειδικές εξετάσεις και άλλοι ηθοποιοί που ασκούν το επάγγελμα και δεν έχουν σπουδάσει στο ΘτΑ. Τα μέλη του ACToC συναντιούνται κάθε Τρίτη στην αίθουσα "Μίνως Βολανάκης" και παρακολουθούν δύο παρουσιάσεις διάρκειας 3-5 λεπτών, μονολόγων ή σκηνών με δύο πρόσωπα, στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο μέλη του ACToC. Η πρώτη παρουσίαση γίνεται στις 20.30 και ακολουθεί σχολιασμός και η δεύτερη στις 21.00 και ακολουθεί επίσης σχολιασμός. Σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να παρουσιαστεί μια παράσταση διάρκειας 30 λεπτών στην οποία μπορεί να συμμετέχουν περισσότερα από δύο μέλη. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη κρατούν διαρκώς επαφή με την υποκριτική και εκπαιδεύονται συνεχώς. Με ειδική πρόσκληση μπορεί κάποιος που δεν είναι μέλος να παρακολουθήσει τις συναντήσεις αυτές χωρίς δικαίωμα σχολιασμού.

Οι ακροάσεις για τα νέα μέλη γίνονται τον Μάιο και τον Δεκέμβριο.            

Θέατρο των Αλλαγών/Theater of Changes
3ης Σεπτεμβρίου 19α 104 32 Αθήνα/19a Tritis Septemvriou st., 104 32 Athens GR
τηλ. 210 5246833, 210 5248251/tel. +30 210 5246833, +30 210 5248251

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ