Θεατρο - Οπερα

13 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 23 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2023

Nelly’s στο Μουσείο Μπενάκη, Θάνατος στη Βενετία στο Πορεία, ΦΥΤΑ στο ΕΜΣΤ, Andy στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, Marco D’ Agostin στο Ολύμπια κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 860
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nelly’s: Ηπειρώτισσες στις θημωνιές κοντά στα Ιωάννινα, 1937/38 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία
Nelly’s: Ηπειρώτισσες στις θημωνιές κοντά στα Ιωάννινα, 1937/38 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

13 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 23 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Οι τρεις πόλεις της Nellys
Το όνομά της φέρνει αστραπιαία στο νου τις εικόνες της με τη Μόνα Πάεβα της Opera Comique και τη Λίλα Νικόλσκα να χορεύουν γυμνές στην Ακρόπολη –και το σκάνδαλο που προκάλεσε η δημοσίευση των πρώτων στην αθηναϊκή κοινωνία του Μεσοπολέμου. Η αναδρομική έκθεση της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη ως θεματοφύλακας του έργου της, μας επανασυστήνει το πολυδιάστατο έργο της με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα. Από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, στη δυναμική της παρουσία στην Αθήνα και την 27χρονη ακούραστη δραστηριότητά της στη Νέα Υόρκη.
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, 23 Φεβρουαρίου-23 Ιουλίου 

«Θάνατος στη Βενετία» στη σκηνή
Η περίφημη νουβέλα του Τόμας Μαν «Θάνατος στη Βενετία», που ενέπνευσε την αξέχαστη ταινία του Λουκίνο Βισκόντι, συναντά τους θεατρόφιλους. Τον συγγραφέα Άσενμπαχ, ο οποίος παραθερίζοντας στην ιταλική πόλη αποδύεται σε μια φιλοσοφική, σχεδόν πλατωνική, αναζήτηση του κάλλους, σε πείσμα της πανδημίας χολέρας, ερμηνεύειο Νίκος Χατζόπουλος. Τη διασκευή υπογράφει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης και τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Παπαγεωργίου, που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα αισθαντικό ηχητικό περιβάλλον για ναμας μυήσει στο μυσταγωγικό ταξίδι και στα μύχια πάθη του ήρωα.
Θέατρο Πορεία, πρεμιέρα: 28 Φεβρουαρίου (Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00, Τετάρτη στις 18:00) 

«Θάνατος στη Βενετία» στο θέατρο Πορεία με τον Νίκο Χατζόπουλο στον ρόλο του Άσενμπαχ
«Θάνατος στη Βενετία» στο θέατρο Πορεία με τον Νίκο Χατζόπουλο © Πάνος Γιαννακόπουλος

Τα ΦΥΤΑ και ο Orfeas
Στο κοντινό μέλλον, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ελλάδας αγωνίζεται να διατηρήσει την κληρονομιά της ιστορίας των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων αντιμετωπίζοντας διλήμματα όπως επανάσταση ή ρεφορμισμός. Να η υπόθεση για τη βίντεο-όπερα του καλλιτεχνικού διδύμου ΦΥΤΑ, πουταλαντευόμενη ανάμεσα στο οπερατικό μελόδραμα, το queer DIY κολάζ, τα φαντάσματα των 80s και την αισθητική της εικονικής πραγματικότητας, αναστοχάζεται πάνω στις εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις, τη θεσμική κριτική και τις πολιτικές των ταυτοτήτων. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν την εκδήλωση.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 23 Φεβρουαρίου στις 20:30 

ΦΥΤΑ, η βίντεο-όπερα "Orfeas 2021" στο ΕΜΣΤ
Τα ΦΥΤΑ στο ΕΜΣΤ: δωρεάν προβολή της βίντεο-όπερας "Orfeas 2021"

Ο Andy (Warhol) στον Νέο Κόσμο
Ζωγράφος, γλύπτης, φωτογράφος, σκηνοθέτης, μουσικός παραγωγός, εκδότης και φυσικά celebrity, χειρίστηκε τη διασημότητα σαν καταναλωτικό προϊόν και τα καταναλωτικά προϊόντα σαν τέχνη παρουσιαζόταν σαν ανοιχτό βιβλίοαποθεώνοντας την αμεσότητα. Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης ντύνεται το μελετημένο κοστούμι και την ασημένια κόμη του εκκεντρικού βασιλιά της pop art και ανεβαίνει στη σκηνή για να ξετυλίξει τα πάθη, τις εμμονές, τα όνειρα αλλά και τις ματαιώσεις ενός τραυματικού παρελθόντος μέσα από το κείμενο του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, πρεμιέρα: 24 Φεβρουαρίου 

"Andy" με τον Μιλτιάδη Φιορέντζη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
"Andy" με τον Μιλτιάδη Φιορέντζη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου © Πάτροκλος Σκαφίδας

Οι Kerala Dust ηλεκτρίζουν τη Λιοσίων
Στη μουσική τουςσυνυφαίνουν τις ετερόκλητες επιρροές του ψυχεδελικού ροκ, των μπλουζ και της techno γεφυρώνοντας την electronica με τον παραδοσιακό τρόπο σύνθεσης τραγουδιών. Έχοντας στο βιογραφικό τους εμφανίσεις σε μεγάλα παγκόσμια φεστιβάλ, όπως τα Sonar, DGTL, Dockville, Lightning in a Bottle και Tropico, η λονδρέζικη μπάντα καταφθάνει στα μέρη μας για μια συναυλία, με την υποστήριξη του Athens Voice 102.5. Μαζί τους το electropop ντουέτοSworr.
Gagarin 205 Live Music Space, 25 Φεβρουαρίου στις 21:00

Οι Kerala Dust στο Gagarin 205 Live Music Space
Οι Kerala Dust στο Gagarin 205 Live Music Space

Στον ρυθμό του Marco D’Agostin
Ένα γράμμα προς κάποιον που δεν θα απαντήσει ποτέ, μια άσκηση μνήμης, ένας χορός στη σκιά (ή στο φως), τo «Best Regards»είναι η ανεπίδοτη «επιστολή» του Marco D’Agostin στον Nigel Charnock, τον συνιδρυτή του περίφημου DV8 Physical Theatre, ο οποίος πέθανε το 2012. Ο Ιταλός χορευτής (κάτοχος του βραβείου UBUγια τον καλύτερο περφόρμερ κάτω των 35 ετών και συνεργάτης καλλιτέχνης στο περίφημο Piccolo Teatro του Μιλάνου) μας συστήνει από σκηνής αυτήν την «παράσταση απελπισμένης ψυχαγωγίας, χωρίς νοσταλγία», στο πλαίσιο του κύκλου Viva l’ Italiaτου Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας».
Ολύμπια, 24 Φεβρουαρίου στις 20:30

Ο Marco D’Agostin με το "Best regards" στο Ολύμπια
Ο Marco D’Agostin με το "Best regards" στο Ολύμπια © Alice Brazzit

Η Μαρκέλλα Χατζιάνο επιστρέφει στην ΚΟΑ
Πώς αποτυπώνονται οινότεςσεεικόνες; Στη νέα συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνώνοι ήχοι αποκτούν «σώμα»μέσα απότην παράλληλη προβολήτου animation άμμουτης Κατερίνα Μπαρσούκοβα. Με το μουσικό σύνολο συμπράττει η διάσημη μεσόφωνος Μαρκέλλα Χατζιάνοστο λυρικό «Ποίημα του έρωτα και της θάλασσας», για φωνή και ορχήστρα του Ερνέστ Σοσόν, μια σύνθεση ύμνο αλλά και θρήνογια τον ρομαντικό έρωτα. Η βραδιά ανοίγει με Ντεμπισί (το «Πρελούδιο στο απόγευμα ενός φαύνου») και κλείνει με Ρίμσκι-Κορσάκοφ (τη συμφωνική σουίτα Σεχραζάντ).
Μέγαρο Μουσικής, 24 Φεβρουαρίου στις 20:30

4 νύχτες στο Κύτταρο Live
Φουλ πρόγραμμα Πέμπτη με Κυριακή στη σκηνή της Ηπείρου και Αχαρνών. Το σερί ανοίγουν στις 23 Φεβρουαρίου, μετά από δύο απανωτά sold out, ο Μήτσος Πουλικάκος και οι Γεια σου Τάκη. Η Παρασκευή ανήκει στη μουσικοσατιρική παράσταση του πανκ Τσολιά Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη. Το Σάββατο ο Lobo παρουσιάζει τον δίσκο του «Κάκτος». Ενώ η Κυριακή υπόσχεται αποκριάτικο ρεμπέτικο-λαϊκό γλέντι με τους Γιαγκίνηδες, που θα παρουσιάσουν τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο τους, αλλά και όσα αγαπούν, αυτήν τη φορά με ενισχυμένη σύνθεση.

Ο Μήτσος Πουλικάκος στο Κύτταρο
Ο Μήτσος Πουλικάκος στο Κύτταρο

Μια Εκδρομή στην αισιοδοξία (;)
Είναι νέοι, καλοντυμένοι και αθεράπευτα αισιόδοξοι, μπαίνουν σε ένα μικρό αυτοκίνητο, αποφασίζουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να ταξιδέψουν σ’ ένα όμορφο μέρος. Θα τα καταφέρουν να παραμείνουν ενωμένοι κόντρα σε απότομες στροφές, ακραία καιρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, τσακωμούς, πείνα; Ο Θανάσης Μεγαλόπουλος (των ArtVouveau αλλά και συνεργάτης της ομάδας Grasshoper) σκηνοθετεί το έργο του Λένου Χρηστίδη, που σχολιάζει την άρνησή μας να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά και την ψεύτικη «ευτυχία» που προβάλλουν τα media.
Θέατρο Άλφα, πρεμιέρα 27 Φεβρουαρίου (Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00)

"Η εκδρομή" του Λένου Χρηστίδη στο Θέατρο Άλφα
"Η εκδρομή" του Λένου Χρηστίδη στο Θέατρο Άλφα © Στάθης Γαλαζούλας

Νέα δουλειά από τη Ραλλού Παναγιώτου
Μία σειρά γλυπτών και μία με τυπώματα παρουσιάζει η γνωστή καλλιτέχνιδα στην έκθεση «Body Panels Mirrors Lights». Στις γλυπτικές της συνθέσεις, από ανάγλυφο μάρμαρο, λάκα και χυτό μέταλλο επικαλυμμένο με βαφές αυτοκινήτου, υφές της καθημερινής ζωής –λεπτομέρειες ρούχων, η πτυχή μιας γραβάτας, η καμπύλη μιας τζιν τσέπης– αναπλάθονται κι εμφανίζονται ταυτόχρονα ακίνητες και σε δυνητική δράση. Στα τυπώματα απομονώνει εσωτερικά και εξωτερικά μέρη αυτοκινήτωνεπιδιώκοντας να μετατρέψει το αντικείμενο σε σκηνικό τοπίο.
Γκαλερί Bernier/Eliades, 23 Φεβρουαρίου-30 Μαρτίου

«Έντα Γκάμπλερ» από τον Δημήτρη Γεωργαλά
Μετά τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, που παρουσίασε στο Μπάγκειον, ο γνωστός ηθοποιός καταπιάνεται σκηνοθετικά με το κλασικό έργο του Ίψεν βλέποντάς το ως μια γνωμάτευση για την εποχή μας, την κατάχρηση των σχέσεων και την ψυχική παθολογίας του σύγχρονου ανθρώπου. Η ηρωίδα, που για να διασκεδάσει την πλήξη της μέσα σε έναν άχρωμο γάμο παίζει με τις τύχες των ανθρώπων, «είναι το θύμα μιας πατριαρχικής κοινωνίας, που στέκεται επικριτική και απειλητική απέναντί της» σημειώνει.«Η απάντησή της στον εγκλωβισμό, όσο κι αν είναι αυτοκαταστροφική, είναι και μια πράξη πολιτική, μια βίαιη ρήξη με το αδιέξοδο».
Bios, πρεμιέρα 23 Φεβρουαρίου(Πέμπτη-Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00)

Όταν οι καλλιτέχνες εξερευνούν το ύφασμα
Τι σχέση μπορούν να έχει ο χώρος που κάποτε στεγαζόταν μια εταιρία εμπορίας προϊόντων χημικής βιομηχανίας, ένα καλλιτεχνικό δίδυμο και η δημιουργός ενός brand για πουκάμισα; Στο πλαίσιο του πρότζεκτ «[α] border of dying» (ένας όρος που παραπέμπει τόσο στην έννοια του ξεψυχώ-σβήνω όσο και σε αυτή της βαφής), οι VIGIL πειραματίστηκαν με τα κοστούμια που δημιούργησε γι’ αυτές η Χριστίνα Χριστοδούλου της IT’S A SHIRT. Αυτά τα έργα από αποχρωματισμένο ύφασμα εκτίθενται ως εγκατάσταση στο νέο project space του Flux Laboratory Athens.
Κτίριο της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5, 24 Φεβρουαρίου-4 Μαρτίου (Παρασκευή-Κυριακή 18:00-21:00)

"Ο "Άρης" της Σοφίας Αδαμίδου με τον Τάσο Σωτηράκη
Alt "Ο "Άρης" της Σοφίας Αδαμίδου με τον Τάσο Σωτηράκη

Η επιστροφή του «Άρη»
Μετά από τέσσερις σεζόν στο Cartel και αφού περιόδευσε σε Ελλάδα, Κύπρο και Ζυρίχη, ο Τάσος Σωτηράκης ξαναντύνεται τη στολή του ηγέτη της Αντίστασης, του πρωτοκαπετάνιου του θρυλικού ΕΛΑΣ και φόβητρου των ντόπιων συνεργατών του χιτλερισμού. Για 15 παραστάσεις ξεδιπλώνει τον βίο και την πολιτεία του Άρη Βελουχιώτη, μέσα από το έργο (και αγαπημένο θεατρικό παιδί) της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου. 
Θέατρο Olvio, πρεμιέρα 1 Μαρτίου (Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ