- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ελευθερία στη Βρέμη»: Φασμπίντερ στο Θέατρο Τέχνης
Ο Νίκος Μαστοράκης υπογράφει την πρώτη πρεμιέρα της νέας χρονιάς στο Θέατρο Τέχνης με το έργο του Γερμανού διάσημου κινηματογραφιστή
«Ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ στο Θέατρο Τέχνης από τον Νίκο Μαστοράκη και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.
Από την Κρήτη έρχεται στο Θέατρο Τέχνης η «Ελευθερία στη Βρέμη». Το κείμενο, το δέκατο έκτο θεατρικό του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, που ο σημαντικός κινηματογραφιστής πρωτανέβασε ο ίδιος το 1971 στη γερμανική πόλη, παρουσιάζουν ο Νίκος Μαστοράκης με το ΔΗΠΕΘΕ του νησιού.
Μια αστική τραγωδία, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, επικεντρώνεται στην ιστορία μιας κατά γενική ομολογία θεοσεβούς αστής, που σκότωσε 15 ανθρώπους και, όταν τα εγκλήματά της αποκαλύφθηκαν το 1831, αποκεφαλίστηκε στην τελευταία δημόσια εκτέλεση στη Βρέμη. Σε μια εποχή που η διεκδίκηση της ελευθερίας από μια γυναίκα αντιμετωπιζόταν ως ψυχικό νόσημα, η έξυπνη, ικανή και ευρηματική Γκεέσε Γκότφριντ, προσπαθώντας να την κερδίσει, έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον της και όταν αισθάνεται ότι απειλείται καταφεύγει σε ακραίες λύσεις, πέρα και έξω από κάθε λογική.
Η πλοκή επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Γκεέσε και στο κοινωνικό και ψυχολογικό παρασκήνιο, που την οδήγησε στις πράξεις της.«Μέσα από μια αλληγορία για τον ρόλο της εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, την παρουσιάζει σαν μια γυναίκα που απέναντι στην αδικία μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, δεν βρίσκει άλλη δυνατότητα απελευθέρωσης και αυτοπραγμάτωσης από τον φόνο. Το έργο δεν αναφέρεται μόνο στη χειραφέτηση της γυναίκας, αλλά στη χειραφέτηση κάθε εξουσιαζόμενου από τον εξουσιαστή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για το δεύτερο έργο του Φάσμπιντερ που παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης μετά το «Φόβος τρώει τα σωθικά» που σκηνοθέτησε τη σεζόν 2016-17ο Σίμος Κακάλας. Μετά την πρεμιέρα της στα Χανιά και την περιοδεία της σε πόλεις της Κρήτης, η παράσταση ανεβαίνει στο Υπόγειο της οδού Πεσμαζόγλου σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα και διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και μουσική επιμέλεια του Νίκου Μαστοράκη. Στη διανομή βρίσκουμε τους Μαριάννα Δημητρίου, Άγη Εμμανουήλ, Διαμαντή Καραναστάση, Μαρία Κεχαγιόγλου, Καίτη Μανωλιδάκη, Γιωργή Τσαμπουράκη και Χάρη Τσιτσάκη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώτη παράσταση προσβάσιμη σε θεατές με αισθητηριακές αναπηρίες στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου
«Κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού και στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία», αναφέρει η ανακοίνωση
Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της ΕΛΣ, η σοπράνο και ο τενόρος μιλούν στην ATHENS VOICE
Ο Αριστοφάνης, ο Σεφερλής και οι κωμωδίες που συνεχίζουν να γεμίζουν τα ελληνικά θέατρα
Οι παραγωγές παρουσιάζονται σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών της Βαλτικής
Το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου
Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας επιστρέφουν με το νέο τους σατιρικό έργο
Η παράσταση έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα
Η αριστοφανική ηρωίδα με την ιδιοφυή αυθάδεια ζωντανεύει ξανά
Η νέα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια
Μιλήσαμε με τους συντελεστές της παράστασης «Ανα-τίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης «Καρόλου Κουν» μας μίλησε για την παράσταση «Πηνελόπες και Πηνελοπιάδες - The Loom» που ανεβάζει στη ΣΤΟΑ Culture του Μεγάρου Αρσάκη
Με Λυδία Κονιόρδου και Ευαγγελία Μουμούρη οι πρώτες παραστάσεις
Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας - Ελεύθερη η είσοδος για το κοινό
Το έργο είναι βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη
Ο Χρήστος Θεοδωρίδης σκηνοθετεί την πιο παλιά σωζόμενη τραγωδία, τους Πέρσες του Αισχύλου
Η παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 20-22 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 ματαιώνεται για λόγους υγείας
Στο πλαίσιο των 20 ετών από τη λειτουργία της Πειραιώς, ο «Έναστρος Ουρανός» προσφέρει στο κοινό μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το πρώτο σωζόμενο έργο του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή ηθοποιό για τις «Στρακαστρούκες», για την «αγία ελληνική οικογένεια» και την καλοκαιρινή περιοδεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.