Θεατρο - Οπερα

«Ελευθερία στη Βρέμη»: Φασμπίντερ στο Θέατρο Τέχνης

Ο Νίκος Μαστοράκης υπογράφει την πρώτη πρεμιέρα της νέας χρονιάς στο Θέατρο Τέχνης με το έργο του Γερμανού διάσημου κινηματογραφιστή

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 855
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Ελευθερία στη Βρέμη" από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στο Θέατρο Τέχνης
"Ελευθερία στη Βρέμη" από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στο Θέατρο Τέχνης

«Ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ στο Θέατρο Τέχνης από τον Νίκο Μαστοράκη και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Από την Κρήτη έρχεται στο Θέατρο Τέχνης η «Ελευθερία στη Βρέμη». Το κείμενο, το δέκατο έκτο θεατρικό του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, που ο σημαντικός κινηματογραφιστής πρωτανέβασε ο ίδιος το 1971 στη γερμανική πόλη, παρουσιάζουν ο Νίκος Μαστοράκης με το ΔΗΠΕΘΕ του νησιού.

Μια αστική τραγωδία, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, επικεντρώνεται στην ιστορία μιας κατά γενική ομολογία θεοσεβούς αστής, που σκότωσε 15 ανθρώπους και, όταν τα εγκλήματά της αποκαλύφθηκαν το 1831, αποκεφαλίστηκε στην τελευταία δημόσια εκτέλεση στη Βρέμη. Σε μια εποχή που η διεκδίκηση της ελευθερίας από μια γυναίκα αντιμετωπιζόταν ως ψυχικό νόσημα, η έξυπνη, ικανή και ευρηματική Γκεέσε Γκότφριντ, προσπαθώντας να την κερδίσει, έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον της και όταν αισθάνεται ότι απειλείται καταφεύγει σε ακραίες λύσεις, πέρα και έξω από κάθε λογική.

Ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί το έργο του Φασμπίντερ "Ελευθερία στη Βρέμη"
"Ελευθερία στη Βρέμη" στο Θέατρο Τέχνης: Ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί το έργο του Φασμπίντερ

Η πλοκή επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Γκεέσε και στο κοινωνικό και ψυχολογικό παρασκήνιο, που την οδήγησε στις πράξεις της.«Μέσα από μια αλληγορία για τον ρόλο της εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, την παρουσιάζει σαν μια γυναίκα που απέναντι στην αδικία μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, δεν βρίσκει άλλη δυνατότητα απελευθέρωσης και αυτοπραγμάτωσης από τον φόνο. Το έργο δεν αναφέρεται μόνο στη χειραφέτηση της γυναίκας, αλλά στη χειραφέτηση κάθε εξουσιαζόμενου από τον εξουσιαστή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Διαμαντής Καραναστάσης στην παράσταση "Ελευθερία στη Βρέμη" του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
"Ελευθερία στη Βρέμη" στο Θέατρο Τέχνης: ο Διαμαντής Καραναστάσης σε σκηνή της παράστασης

Πρόκειται για το δεύτερο έργο του Φάσμπιντερ που παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης μετά το «Φόβος τρώει τα σωθικά» που σκηνοθέτησε τη σεζόν 2016-17ο Σίμος Κακάλας. Μετά την πρεμιέρα της στα Χανιά και την περιοδεία της σε πόλεις της Κρήτης, η παράσταση ανεβαίνει στο Υπόγειο της οδού Πεσμαζόγλου σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα και διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και μουσική επιμέλεια του Νίκου Μαστοράκη. Στη διανομή βρίσκουμε τους Μαριάννα Δημητρίου, Άγη Εμμανουήλ, Διαμαντή Καραναστάση, Μαρία Κεχαγιόγλου, Καίτη Μανωλιδάκη, Γιωργή Τσαμπουράκη και Χάρη Τσιτσάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ