Θεατρο - Οπερα

11 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 12 - 18 Ιανουαρίου 2023

Δημήτρης Παπαϊωάννου στο Μέγαρο, Καμί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Therion στην Πειραιώς, Γεωργία Σαγρή στη The Breeder

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 854
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

11 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 12-18 Ιανουαρίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, χορό, ταινίες, εκθέσεις

Όποιος πρόλαβε Παπαϊωάννου είδε
Τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα με το καλημέρα και η ανακοίνωση των επιπλέον παραστάσεων δεν είχε διαφορετική τύχη. Το INK του Δημήτρη Παπαϊωάννου ανεβάζει αυλαία αυτή την Πέμπτη με τον ίδιο και τον Suka Horn, τον Χάρη Φραγκούλη και τον πρωτοεμφανιζόμενο Antonio Papazis. Τις παραστάσεις, όμως, πλαισιώνει και ένα τριήμερο ομιλιών και μια προβολή με ελεύθερη είσοδο. Με τίτλο «Δημήτρης Παπαϊωάννου - Προσεγγίζοντας το έργο του: από το οικείο στο οικουμενικό» (έως 13/1), το συνέδριο έχει ως στόχο να φωτίσει την πολυσύνθετη δημιουργία του εξετάζοντας παραστασιολογικές, χορογραφικές, εικαστικές, ερμηνευτικές και έμφυλες προσεγγίσεις. Παράλληλα, στις 13-30/1, ο διάσημος χορογράφος μας προσκαλεί να δώσουμε ραντεβού «Μέσα» στην αίθουσα Banquet και ν’ απολαύσουμε τη βίντεο-εγκατάσταση μονοπλάνο της εξάωρης θεατρικής παράστασης που ανέβηκε την άνοιξη του 2011.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 12-30 Ιανουαρίου

Διπλός Σαββόπουλος στο Μέγαρο
Ο κορωνοϊός τον «επισκέφθηκε» λίγο πριν την πρεμιέρα του Δεκεμβρίου αλλά το ραντεβού έμεινε ανοικτό και να που καταφθάνει έναν μήνα αργότερα. Ο Διονύσης Σαββόπουλος γεννήθηκε... στη Σαλονίκη και θα το δηλώσει και από σκηνής στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου τραγουδώντας αγαπημένους του σκοπούς μαζί με τον Φώτη Σιώτα και την Κατερίνα Πολέμη, με τη συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό τον Μίλτο Λογιάδη. Μια συναυλία που στηρίζεται στην ιδέα των συνθετών και ενορχηστρωτών, Αντώνη Σουσάμογλου και Λάζαρου Τσαβδαρίδη, να μεταγράψουν σε συμφωνική μορφή τις μουσικές από γνωστά τραγούδια του και πρωτοπαρουσιάστηκε στις φυλακές του Γεντί Kουλέ το περασμένο καλοκαίρι.
Μέγαρο Μουσικής, 14 & 15 Ιανουαρίου στις 20:30

Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής © Panayis Pictures

Καμί στο λιμάνι
Στη Ρωσία του 1905 τέσσερις επαναστάτες ετοιμάζονται να δολοφονήσουν με εκρηκτικό μηχανισμό τον μεγάλο δούκα Σεργκέι. Τη στιγμή της απόπειρας, όμως, ο επιφορτισμένος με την εκτέλεση του σχεδίου Ιβάν Καλιάγιεφ υπαναχωρεί, μιας και στην άμαξα μαζί με τον δούκα επιβαίνουν δύο παιδιά… Μπορεί ένας δίκαιος σκοπός να επιτευχθεί με άδικα μέσα; Μετά τον «Παράδεισο» του Τόμας Κεκ και τη «Χρονιά με τα 13 φεγγάρια» του Φασμπίντερ, μετά το Φεστιβάλ Αθηνών και τη Στέγη, η Κατερίνα Γιαννοπούλου κατεβαίνει στον Πειραιά με τους «Δίκαιους» του Αλμπέρ Καμί. Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Κισσανδράκης, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μιχάλης Πητίδης, Βασίλης Σαφός.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 18 Ιανουαρίου

"Οι δίκαιοι" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου © Ελίνα Γιουνανλή

Η ποίηση του έρωτα στο θεατρικό σανίδι
Η πανδημία έβαλε φρένο στη διαδρομή της το 2020 αλλά η παράσταση «Δόξα κοινή από την οδό των Φιλελλήνων», που ανέβασε ο Δημήτρης Τάρλοου, επέστρεψε στο θέατρο της οδού Τρικόρφων με ανανεωμένη εν μέρει την ομάδα των ερμηνευτών. Σαπφώ, Κορνάρος, Σολωμός, Καβάφης, Ελύτης, Εμπειρίκος: στίχοι των μεγάλων μας ποιητών δένονται σε μια σκηνική σύνθεση, το κείμενο της οποίας υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης, που υμνεί τον έρωτα και την ηδονή μέσα από διαφορετικές μεταξύ τους ποιητικές διαλέκτους, καθημερινές εικόνες, πανάρχαιες τελετουργίες.
Θέατρο Πορεία, κάθε Δευτέρα & Τρίτη μέχρι 14 Φεβρουαρίου

"Δόξα κοινή" στο θέατρο Πορεία © Μαρίζα Καψαμπέλη

Το θηρίο βρυχάται στην Πειραιώς
Ξεκίνησαν το 1987 ως death metal μπάντα με το όνομα Blitzkrieg και μία δεκαετία αργότερα άφηναν πίσω τους τα «σκληρά» φωνητικά και υιοθετώντας στη μουσική τους τη φωνή σοπράνο όρισαν το συμφωνικό μέταλ, μέσα από δισκογραφικές δουλειές όπως το δημοφιλέστατο «Vovin» αλλά και τα «Lemuria» και «Serius B». Στο πλαίσιο της Leviathan II Tour, οι Therion κάνουν μια στάση στην Αθήνα με το 18ο στούντιο άλμπουμ τους, μέρος μιας εμπνευσμένης από τη μυθολογία τριλογίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Τη βραδιά ανοίγουν οι Serpent Noir και οι Gentihaa.
Piraeus Club Academy/ Loulouis Present, 15 Ιανουαρίου στις 21:30

Οι Therion στην Αθήνα στο πλαίσιο της Leviathan II Tour

Έχεις δει τη «σημαντικότερη ταινία στην ιστορία του σινεμά»;
Πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι δραματουργικά η άχαρη καθημερινότητα μιας χήρας νοικοκυράς, με ελάχιστους διαλόγους και στατικά πλάνα, ακόμα κι αν κατά την απουσία του γιου της στο σχολείο προσφέρει τις σεξουαλικές της υπηρεσίες σε πελάτες; Τι σημασία μπορεί να έχουν το φιάσκο μιας παραβρασμένης πατάτας, ένα ατίθασο κουμπί στη ρόμπα της, ένας αποτυχημένος καφές; Στην κορυφή της λίστας περισσότερων από 1600 κριτικών στην πρόσφατη ψηφοφορία του Sight and Sound, η πολυσυζητημένη ταινία «Ζαν Ντιλμάν» της Σαντάλ Ακερμάν παρουσιάζεται σε αποκατεστημένη κόπια από το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Οι θέσεις για την κυριακάτικη προβολή έχουν ήδη κλείσει, αλλά προστέθηκε επιπλέον παρουσίαση τη Δευτέρα. 
Κινηματογράφος Άστορ, 16 Ιανουαρίου στις 18:00

"Ζαν Ντιλμάν": η ταινία της Σαντάλ Ακερμάν στο Άστορ

Διασκευάζοντας την… ιστορία της τέχνης
Άρχοντες, ιερωμένοι και δικαστές, κεφαλαιοκράτες και ισχυροί του Τύπου, αρχετυπικές φιγούρες της εξουσίας κερδίζουν το πενάκι της Ανδριάνας Βερβέτη. Στα νέα της σχέδια αποτυπώνει με σινική μελάνη μορφές-αρχέτυπα του ρόλου τους, που έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη μέσα από την εικαστική τους απεικόνιση. Τις παρουσιάζει με άθικτη περιβολή, αλλά με σάρκα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης παρά το ότι είναι εν ζωή, σαν ένα σχόλιο για τη διαβρωτική τους δύναμη που ανά πάσα στιγμή ασκούν ενάντια σε αυτούς που θα έπρεπε εξ ορισμού να προστατεύουν. Την έκθεση με τίτλο «The (W)Ηole New History of Art» επιμελείται ο βραβευμένος κινηματογραφιστής Αλέξανδρος Αβρανάς.
Batagianni Gallery, 14 Ιανουαρίου  - 18 Φεβρουαρίου

Ανδριάνα Βερβέτη, «The (W)Ηole New History of Art» στην γκαλερί Batagianni

Τζαζ στον Φάρο
Το ρεπερτόριό τους κυμαίνεται από πρωτότυπες συνθέσεις μέχρι διασκευές –από τον Horace Silver έως τον Stevie Wonder– μεταφέροντας πλούσια μουσική εμπειρία και πληθώρα συναισθημάτων ενώ στον πυρήνα της συνεργασίας τους οι ίδιοι ιεραρχούν την ομορφιά. Οι Silver Lining, δηλαδή ο Ιταλός βραβευμένος πιανίστας Giovanni Mirabassi και ο καθιερωμένος Έλληνας βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης, ανοίγουν τον κύκλο των Jazz Chronicles στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το 2023.
Φάρος ΚΠΙΣΝ, 15 Ιανουαρίου στις 21:00

Τάο: πατήρ, υιός και… άγρια νύχτα
Ένας βετεράνος γκάνγκστερ που έχει ασπασθεί τον ταοϊσμό, ο αλλοπρόσαλλος γιος του, ο οποίος ονειρεύεται να κληρονομήσει το πατρικό «βασίλειο» της νύχτας κι ένας νονός που «ανέβηκε σαν το φίδι» και δεν προτίθεται να παραχωρήσει τίποτα. Η ιστορία μιας βίαιης ενηλικίωσης, μεταφερμένη στον κόσμο της νύχτας. Το «Τάο» είναι το συγγραφικό ντεμπούτο του Γιώργου Καφετζόπουλου –σκηνοθετεί η Δανάη Σπηλιώτη– που συμπρωταγωνιστεί με τον πατέρα του Αντώνη και τον Θοδωρή Σκυφτούλη.
Επί Κολωνώ, Πρεμιέρα 17 Ιανουαρίου, Παραστάσεις Σάββατο & Κυριακή

Το "Τάο" του Γιώργου Καφετζόπουλου στο Επί Κολωνώ © Γιώργος Χατζηνικολάου

Γεωργία Σαγρή: από την Ίαση στην Οικονομία
Πώς και γιατί να «γιατρέψεις» ένα έργο τέχνης που έχει φθαρεί σε προηγούμενες εκθέσεις ή κατά την απεγκατάσταση και τη μεταφορά του; Μπορεί να ξαναζήσει μια περφόρμανς που δεν καταγράφηκε ποτέ; Να ανατρέψει τη φθορά στην οποία έχουν περιέλθει υπάρχοντα έργα της, επιθυμεί στη νέα της έκθεση με τίτλο «Οικονομία» η Γεωργία Σαγρή. Θεωρώντας πως η ίαση (η πρακτική φροντίδας που απασχολεί σταθερά της έρευνά της) είναι η πιο θεμελιώδης μορφή οικονομίας, η γνωστή εικαστικός και περφόρμερ μιλά για μια συνθήκη που αφορά τα ίδια τα σώματα και τον τρόπο που τραυματίζονται και επουλώνονται.
The Breeder, 12  Ιανουαρίου  - 5 Φεβρουαρίου

Πόσο δύσκολο είναι το «σ’ αγαπώ»;
Ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια και δύο ηθοποιοί σε δώδεκα ρόλους – όλοι τους αφορούν ανθρώπους που παλεύουν να συνδεθούν. Να το σκηνικό για το «Πόσο πολύ φοβάμαι ότι θα φύγεις. Ένα παιχνίδι ρόλων» που σκηνοθετεί η Βάσια Βελτσίστα. Μια σύνθεση ερωτικών σκηνών από τη ρωσική δραματουργία, η παράσταση ζωντανεύει συναντήσεις από διάσημα έργα του Τσέχωφ –με την Ιρίνα και τον Τούζενμπαχ στις «Τρεις αδελφές», τη Σόνια και τον Άστρωφ από τον «Θείο Βάνια»–, τις «Λευκές νύχτες» του Ντοστογιέφκσι αλλά και από την «Ηλιακή γραμμή» και τις «Παραισθήσεις» του Ιβάν Βιριπάγιεφ, όλες συγκρουσιακές κι ατόφια ερωτικές.
ΝΤόΜ «Θέατρο Σπίτι», από 13 Ιανουαρίου, κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00