Θεατρο - Οπερα

Βραδιά μνήμης για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στο Εθνικό Θέατρο

Τις εμπειρίες τους θα μοιραστούν άνθρωποι του θεάτρου που συνεργάστηκαν μαζί του ή συμμετείχαν σε παραστάσεις έργων του

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ιάκωβος Καμπανέλλης: βραδιά μνήμης για τον συγγραφέα από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης στις 9 Ιανουαρίου 2023.

Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του εμβληματικού Μαουτχάουζεν, της Στέλλας με τα κόκκινα γάντια, της Αυλής των θαυμάτων, συνσεναριογράφος με τον Νίκο Κούνδουρο για τον Δράκο, μια ταινία-σταθμός του νεοελληνικού κινηματογράφου, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε μία ακούραστη και εξαιρετικά γόνιμη πορεία εξήντα και πλέον χρόνων καθόρισε την πορεία της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Στο πλαίσιο του «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη», που ανακήρυξε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου (στις 20:30) το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης οργανώνουν στο Κτήριο Τσίλλερ της Αγίου Κωνσταντίνου μια βραδιά μνήμης για τον μεγάλο μας θεατρικό συγγραφέα. Ο ίδιος, άλλωστε, ανέπτυξε μια ιδιαίτερα σημαντική σχέση με τους δύο φορείς καθώς το Θέατρο Τέχνης υπήρξε ο χώρος που τον ανέδειξε, το θεατρικό του σπίτι, όμως παράλληλα η σχέση του με το Εθνικό Θέατρο υπήρξε καθοριστική και αναπτύχθηκε σε πολλά επίπεδα. 

Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θα βρεθούν για να μοιραστούν αναμνήσεις τους άνθρωποι οι οποίοι είτε συνεργάστηκαν προσωπικά μαζί του είτε συμμετείχαν σε παραστάσεις έργων του που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική τους πορεία.

Η εισαγωγική ομιλία θα γίνει από την κόρη του συγγραφέα, Κατερίνα Καμπανέλλη. Στη συζήτηση συμμετέχουν η Μαρίνα Ασλάνογλου, ο Δημήτρης Δεγαΐτης, η Άνδρη Θεοδότου, ο Κωστής Καπελώνης, η Μαρία Κεχαγιόγλου, η Μαρία Κωνσταντάρου, ο Παναγιώτης Μέντης, ο Παντελής Παπαδόπουλος, ο Γιάννος Περλέγκας και ο Μπάμπης Χατζηδάκης, ενώ τον συντονισμό έχει αναλάβει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη.

Επίσης, στην εκδήλωση θα μιλήσουν και οι ηθοποιοί και συντελεστές της παράστασης Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσιάζεται φέτος σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης και του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται από τις 20:00 την ημέρα της εκδήλωσης από τα ταμεία του κτηρίου Τσίλλερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ