Θεατρο - Οπερα

9+1 παραστάσεις με σπουδαίους συντελεστές

Αξιόλογα έργα που ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας και δεν πρέπει να χάσεις

Ευτέρπη Μουζακίτη
ΤΕΥΧΟΣ 846
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ζορµπάς», «Ο Αµερικάνικος Βούβαλος», «Φιλιά, Όσκαρ…», «Όλιβερ Τουίστ», «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» και άλλες παραστάσεις στις αθηναϊκες σκηνές. 

«Ζορµπάς» στο Θέατρον
Το εµβληµατικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορµπά» ζωντανεύει στη σκηνή σε διασκευή του Γιάννη Κακλέα και του Γεράσιµου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Τον µυθικό Ζορµπά, ένα πνεύµα ελεύθερο, ατίθασο, µια ψυχή µε πάθος για έρωτα και ταξίδια, βαθιά φιλοσοφηµένο και µε µια γήινη σοφία, ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου. Μια υπερπαραγωγή µε την πρωτότυπη µουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Θέατρον Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος», Πειραιώς 254, 2122540000. Έως 27 Νοεµβρίου, Τετάρτη και Πέµπτη στις 19:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:30.

Ο Αιμιλιανός Σταματάκης και ο Γιάννης Στάνκογλου. © Patroklos Skafidas

«Ο Αµερικάνικος Βούβαλος» στο θέατρο Φούρνος
Μετά τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε και τη θερµή ανταπόκριση του κοινού, το εµβληµατικό έργο του David Mamet «Αµερικάνικος Βούβαλος» σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Φούρνος.
Από 25 Νοεµβρίου και για περιορισµένες παραστάσεις. Παίζουν: Χριστόδουλος Στυλιανού(Ντον), Πάρης Σκαρτσολιάς (Μποµπ), Θανάσης Σαράντος (Δάσκαλος). Θέατρο Φούρνος, Μαυροµιχάλη 168, 2106460748

Ο Χριστόδουλος Στυλιανού και ο Θανάσης Σαράνατος.

«Φιλιά, Όσκαρ…» στο θέατρο Αθηνών
Σπαρακτική, τρυφερή και γλυκόπικρη η ιστορία του µικρού Όσκαρ που σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, διασκευάζοντας την αριστουργηµατική νουβέλα του Éric-Emmanuel Schmitt. Ο δεκάχρονος Όσκαρ (Θανάσης Τσαλταµπάσης) ζει σε νοσοκοµείο γιατί πάσχει από βαριάς µορφής λευχαιµία. Όταν µαθαίνει τυχαία ότι πρόκειται να πεθάνει σε λίγες µέρες, µέσα από ένα παιχνίδι που του προτείνει η κυρία Ροζ (Αγοραστή Αρβανίτη), αντιµετωπίζει τον επικείµενο θάνατό του µε χιούµορ, βιώνοντας µε συναρπαστικό τρόπο τις τελευταίες µέρες της ζωής του. Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, 2103312343. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Κυριακή στις 21:00.

Η Αγοραστή Αρβανίτη και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης.

«Οικόπεδα με θέα» στο Θέατρο Άνεσις
Τέσσερις απελπισµένοι µεσίτες ενός κτηµατοµεσιτικού γραφείου ανταγωνίζονται χωρίς ηθικούς φραγµούς για το ποιος θα κλείσει τις περισσότερες πωλήσεις και κυνηγούν το δικό τους αµερικανικό όνειρο. Στο βραβευµένο µε πούλιτζερ αριστούργηµα του Ντέβιντ Μάµετ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, ο σπουδαίο θίασος µε τους Μπέζο, Λεµπεσόπουλο, Παπαδηµητρίου, Κουρλαµπά, Δρακούπολο, Σκαφίδα και Μαριόλο, ενσαρκώνουν τους ήρωες του ρεαλιστικού, σκληρού και αστείου έργου, µε µότο τη φράση «Πάση θυσία να κλείσει η συµφωνία», υπακούοντας στη φιλοσοφία τού «πουλάω άρα υπάρχω». Θέατρο Άνεσις, Λεωφόρος Κηφισίας 14, 2107718943. Τετάρτη στις 19:00, Πέµπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00 και Κυριακή στις 19:00.

Από την παράσταση «Οικόπεδα με θέα»

«Τουλούζ-Λωτρέκ – η φαντασία της αµαρτίας» στο θέατρο Ολύµπια
Μια νέα, αποκαλυπτική προσέγγιση στο πνεύµα του Τουλούζ-Λωτρέκ ζωντανεύει τις ιδέες, τις εικόνες και τα αισθήµατα της 37χρονης ζωής του διάσηµου γάλλου ζωγράφου µέσα από το κείµενο που υπογράφει ο Χριστόφορος Χριστοφής. Ερµηνεύουν ο Θανάσης Τσαλταµπάσης και η Βερόνικα Αργέντζη. Ολύµπια Δηµοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», Ακαδηµίας 59, 2103711200. Παραστάσεις: 4/11 στις 20.30, 5/11 στις 18.00 και 20.30 και 6/11 στις 19.00.

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και η Βερόνικα Αργέντζη στο «Τουλούζ-Λωτρέκ – η φαντασία της αμαρτίας» στο θέατρο Ολύμπια. © Νίκος Κόκκας

Ο «Όλιβερ Τουίστ» στον Ελληνικό Κόσµο
Η φρέσκια σκηνοθετική µατιά της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη έδωσε άλλο νόηµα σε αυτό που αποκαλείται «θέατρο για παιδιά». Ο «Όλιβερ Τουίστ» επιστρέφει για δεύτερη χρονιά µε τη συγκινητική ιστορία του δεκάχρονου Όλιβερ (Κωνσταντίνος Τσουµπάρης), του εµβληµατικού χαρακτήρα του Κάρολου Ντίκενς που κατόρθωσε να γίνει ο αγαπηµένος ήρωας των παιδιών, και έναν ανανεωµένο 20µελή θίασο που εµπλουτίζουν οι Δηµήτρης Πιατάς, Αλµπέρτο Εσκενάζη και Νίκη Παλληκαράκη. «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος», Πειραιώς 254, 212 2540300. Από 29 Οκτωβρίου, Σάββατο στις 14:30 & Κυριακή στις 11:30.

Ο θίασος του «Όλιβερ Τουίστ».

«Λαχτάρα για κεράσια» στο Τρένο στο Ρουφ
Το έργο της Πολωνής Agnieszka Osiecka, που πριν από 25 χρόνια και µέσα από τις ερµηνείες της Τατιάνας Λύγαρη και του Ανδρέα Νάτσιου στάθηκε αφορµή για να δηµιουργηθεί το Τρένο στο Ρουφ, επιστρέφει τώρα µε τον Ευθύµη Χρήστου να παίρνει τη σκηνοθετική σκυτάλη και επί σκηνής τους Λεωνίδα Καλφαγιάννη, Έλενα Μεγγρέλη και τον µουσικό Αιµιλιανό-Γιώργο Σταυριανό. Ένα µιούζικαλ για δύο, για τις σχέσεις µεταξύ ζευγαριών αλλά και για το χάσµα δύο αντικρουόµενων «κόσµων». Αµαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, Σιδηροδροµικός & Προαστιακός Σταθµός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, 6937604988 & 2105298922. Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.

Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης και η Έλενα Μεγγρέλη.

«Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» στο Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά
Το έργο της Ζωής Χατζηαντωνίου εµπνευσµένο από την ιστορία της βασίλισσας Αµαλίας (Έµιλυ Κολιανδρή), συζύγου του Όθωνα, επανέρχεται στην σκηνή Ωµέγα. Η αδυναµία της να τεκνοποιήσει λόγω ενός σπάνιου εκ γενετής συνδρόµου, στιγµάτισε την ζωή της, ωστόσο η ίδια µε την αγάπη για τους φοίνικες και τα αειθαλή φυτά  χάρισε στην ρηµαγµένη Αθήνα του 19ου αιώνα τον Εθνικό Κήπο. Πρεµιέρα 25/11 για περιορισµένο αριθµό παραστάσεων.

© Alex Kat

«Εύθυµες Κυράδες» στο Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά
Με χιούµορ, παιγνιώδη αλλά και καυστική διάθεση προς τον θεσµό του γάµου και τις κοινωνικές συµβάσεις, η τρυφερή κωµωδία του Σαίξπηρ Οι εύθυµες κυράδες του Ουίνδσορ, γίνεται ένα πρωτότυπο µιούζικαλ από τον Γεράσιµο Ευαγγελάτο. Σε µουσική του Θέµη Καραµουρατίδη, µε τους Γ. Γλάστρα, Ε. Κοκκίδου, Α. Ξάφη, Ά. Παπαδηµητρίου, Ε. Παπούλια κ.ά. Από 16/11. Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 2107234567. 

© Ανδρέας Σιμοπουλος.

«Τα νέα μου είναι σαρωτικά» στο θέατρο Σφενδόνη
«Τα νέα είναι τόσο σαρωτικά που δεν υπάρχουν λόγια»… για το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου που κάνει πρεµιέρα, µε την ίδια να ανεβαίνει στην σκηνή µαζί µε τους Γιάννη Κότσιφα, Ιωάννα Μαυρέα και Πάνο Παπαδόπουλο για να συνοµιλήσουν για όσα συµβαίνουν στην εποχή µας: την ακρίβεια, την Αθήνα, τη µυθοπλασία, τις αλλαγές και πως τα πάντα πρέπει να γίνουν ένα ποστάρισµα στο διαδίκτυο! Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, 6945054160. Από 4 Νοεµβρίου, Πέµπτη έως Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30.

Το καστ από την παράσταση «Τα νέα μου είναι σαρωτικά». © Karol Jarek