Θεατρο - Οπερα

Ο Ντον Τζοβάννι στη Λυρική Σκηνή

Η περίφημη όπερα του Μότσαρτ με αμιγώς ελληνικό καστ ανεβάζει αυλαία στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 845
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Διονύσης Σούρμπης και η Μιράντα Μακρυνιώτη στο "Ντον Τζοβάννι" του Μότσαρτ που ανεβαίνει στην ΕΛΣ
"Ντον Τζοβάννι" του Μότσαρτ στην ΕΛΣ: ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης (στον ομώνυμο ρόλο) και η σοπράνο Μιράντα Μακρυνιώτη (ως Tσερλίνα) © Ανδρέας Σιμόπουλος

Ντον Τζοβάννι στην Λυρική Σκηνή: πέντε παραστάσεις για τη νέα συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τις Όπερες του Γκαίτεμποργκ και της Κοπεγχάγης

Σε ένα ξενοδοχείο της εποχής μας, στον μικρόκοσμο μιας πόλης όπου το ιδιωτικό γίνεται δημόσιο και ο χρόνος παραμονής είναι περιορισμένος, ο Ντον Τζοβάννι ξετυλίγει την ακόλαστη δράση του. Αποπειράται να βιάσει την Ντόννα Άννα και στην προσπάθειά του να διαφύγει, σκοτώνει τον Διοικητή πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Ισπανός ευγενής δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην κόλαση.

«Ο θάνατος διατρέχει ως ατμόσφαιρα τον Ντον Τζοβάννι» δηλώνει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, Τζων Φούλτζεϊμς, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία στη νέα διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Γίνεται αναπόφευκτος και μάλιστα επιθυμητός από τον ίδιο, καθώς επιλέγει τον θάνατο, ακόμη και την Κόλαση, από το να απαρνηθεί το ποιος είναι– καθώς η ατομικιστική απειλή της πλήρους, ανεξέλεγκτης ελευθερίας την οποία αυτός αντιπροσωπεύει μπορεί να εξαφανιστεί μόνο με τον θάνατό του. Ο θάνατός του είναι μια έκφραση τάξης που επαναβεβαιώνεται. Όλα τα ίχνη του εξαφανίζονται και η κοινωνία συνεχίζει».
Η περίφημη κωμική όπερα του Μότσαρτ ακούστηκε για πρώτη φορά τέλη Οκτωβρίου του 1787 στην Πράγα, στο Θέατρο των Τάξεων –το σημερινό Θέατρο Τυλ– και μπήκε στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 30 Μαρτίου 1962 σε μουσική διεύθυνση του Αντίοχου Ευαγγελάτου με τον Κώστα Πασχάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μετά την διαδικτυακή πρεμιέρα της στο GNO TV και το ντεμπούτο της μπροστά στο κοινό στην Δανία και πριν ταξιδέψει στη Σουηδία, η νέα συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τις Όπερες του Γκαίτεμποργκ και της Κοπεγχάγης ανεβάζει αυλαία και στην Αθήνα. Για πέντε βράδια θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις περιπέτειες των ηρώων της με τον αναγνωρισμένο αρχιμουσικό Οντρέι Όλος στο πόντιουμ και καταξιωμένους και νεότερους Έλληνες πρωταγωνιστές στη διανομή: τον βαρύτονο Διονύση Σούρμπη στον ομώνυμο ρόλο, τις υψιφώνους Τσέλια Κοστέα (Ντόννα Ελβίρα), Μυρσίνη Μαργαρίτη (Ντόννα Άννα), Μιράντα Μακρυνιώτη (Tσερλίνα), τον τενόρο Βασίλη Καβάγια ως Ντον Οττάβιο, τον βαθύφωνο Πέτρο Μαγουλά στο ρόλο του Διοικητή, τον μπασοβαρύτονο Γιάννη Γιαννίση ως Λεπορέλλο και τον βαρύτονο Νίκο Κοτενίδη ως Μαζέττο.

«Τα ξενοδοχεία είναι σκηνές στις οποίες ζούμε ζωές αψηφώντας τη θνητότητα. Το χάος που δημιουργούμε καθαρίζεται, καμία πράξη δεν έχει συνέπειες και υπάρχουν καθαρά σεντόνια κάθε μέρα» διευκρινίζει ο σκηνοθέτης σχετικά με την επιλογή του χώρου της σκηνικής δράσης. «Είναι μέρη όπου συναντώνται διαφορετικά άτομα και τάξεις, όπου υπάρχει τόσο οικειότητα όσο και ανωνυμία. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι μέρη από τα οποία μια μέρα πρέπει να κάνουμε check-out. Γι’ αυτό, παρακαλούμε να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας, να κάνετε check-in, να παραλάβετε το κλειδί του δωματίου σας, να κλειδώσετε τα τιμαλφή σας και να αφήσετε τον κόσμο έξω».

INFO:
Ντον Τζοβάννι
Εθνική Λυρική Σκηνή, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ
21, 25, 27, 29/10 στις 19:30 & 23 Οκτωβρίου στις 18:30
Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 9.00-21.00) & www.ticketservices.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ