Θεατρο - Οπερα

12 ραντεβού γι’ αυτή την εβδομάδα | 8 - 14 Σεπτεμβρίου

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 839
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωστής Μαραβέγιας
Κωστής Μαραβέγιας

12 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 8 - 14 Σεπτεμβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, εκθέσεις, θέατρο, χορό

Το πάρτυ του Κωστή Μαραβέγια
Επέστρεψες στην πόλη, ναι, αλλά είσαι ακόμα σε φάση χορεύοντας στην άμμο; Welcome to Greece & have a nice day. Ο Κωστής Μαραβέγιας μας δίνει ραντεβού με άκρως καλοκαιρινή διάθεση στην πλαζ της Βούλας. Μαζί του θα είναι το νέο μέλος της μπάντας, μια φωνή που ταιριάζει απόλυτα στον ήχο και στο μουσικό κόσμο του, η Ξένια Ντάνια, ενώ τη βραδιά θα ανοίξουν οι Monsieur Minimal, Swinging Cats και Νίνα Μαζάνη.
Α' Πλαζ Βούλας Athines by the Sea, 10 Σεπτεμβρίου στις 20:00

Κάτω στον Πειραιά στο Artport
Ο Σεπτέμβρης θέλει σούρτα φέρτα στο λιμάνι και χωρίς βαλίτσα. Στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ για το περίφημο βίντεο Love is the message του βραβευμένου στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2019 Arthur Jafa, αλλά και για το «Ενώχ Άρντεν» που ξεδιπλώνουν ο Νίκος Καραθάνος και ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης, το φεστιβάλ Electric Nights και την περιπατητική παράσταση «Αίμα στο αίμα» του Γιάννη Καλαβριανού. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τη σκηνική συνάντηση της Χαρούλας Αλεξίου και της Όλιας Λαζαρίδου με το «Αϊβαλί» του Φώτη Κόντογλου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης για την περφόρμανς των Medea Electronique με όχημα τον μύθο της Κασσάνδρας. Για όλα φταίει, φυσικά, το Φεστιβάλ Πειραιάς Artport II.
Στο ΔΘΠ, την Πέτρινη Αποθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, 9 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου

To περίφημο βίντεο του Arthur Jafa "Love is the message" στο Φεστιβάλ Πειραιάς Artport II
Πειραιάς Artport II: To περίφημο βίντεο του Arthur Jafa "Love is the message" προβάλλεται στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ

Η Ναταλία Οσίποβα και η άλλη Κάρμεν
Ακόμα και μια σύσπαση των δαχτύλων ή των ώμων της αρκεί για να ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα και να μεταφέρει ατόφιο το συναίσθημα. Πώς να μην αδημονούμε για τα σόλο και τα ντουέτα της τώρα που ερμηνεύει την περίφημη ηρωίδα του Προσπέρ Μεριμέ; Μετά το Εδιμβούργο και το Southbank του Λονδίνου, η Ναταλία Οσίποβα, η πολυβραβευμένη πρώτη μπαλαρίνα του Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας, ξετυλίγει κάτω από την Ακρόπολη τη… διπλή ζωή της Κάρμεν όπως την διασκεύασε η Ολλανδή χορογράφος Didy Veldman. Μια παράσταση που φέρνει σε πρώτο πλάνο όχι μόνο τους χαρακτήρες της κλασικής ιστορίας αλλά και τις σχέσεις των χορευτών που τους υποδύονται πίσω από τα φώτα της σκηνής.
Ηρώδειο, 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00

"Κάρμεν" με την Ναταλία Οσίποβα στο Ηρώδειο
"Κάρμεν" με την Ναταλία Οσίποβα στο Ηρώδειο © Annabel Moeller

Ο Κωστής Βελώνης, η θεά Δήμητρα και η Ελευσίνα
«Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα» στη νέα εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη για την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Φεστιβάλ Αισχύλεια, που αντλεί έμπνευση τον γηγενή μύθο της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Στον εμβληματικό βιομηχανικό ερειπιώνα του Ελαιουργείου ένα ανθρωπομορφικό χωράφι από ανακυκλώσιμα υλικά και φυτά υψώνεται σε ορόφους επιδιώκοντας να «αποπλανήσει» κάθε είδους έντομα με στόχο την επικονίαση.
Παλαιό Ελαιουργείο, έως 23 Οκτωβρίου

Κωστής Βελώνης, «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα» στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας
Κωστής Βελώνης, «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα» στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας © Πάνος Κοκκινιάς

Βιβλιοσυναντήσεις στο Ζάππειο
Διακόσια σαράντα περίπτερα, σχεδόν 350 εκδοτικοί οίκοι, χιλιάδες τίτλοι βιβλίων. Οι πάγκοι των εκδοτών επέστρεψαν στις αλέες του Ζαππείου. Μην παραλείψετε μια βόλτα για τις προμήθειες της νέας σεζόν. Το Φεστιβάλ Βιβλίου φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια παρουσίας και στις τέσσερις σκηνές του υπόσχεται εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή ως στοιχείο ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα, για τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό, αλλά και για μια σημαίνουσα μορφή του μεταπολεμικού και σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.
Ζάππειο, έως τις 18 Σεπτεμβρίου

Φεστιβάλ Βιβλίου 2022 στο Ζάππειο
Φεστιβάλ Βιβλίου 2022 στο Ζάππειο © Ευτέρπη Μουζακίτη

Υπαρξιακές αφηγήσεις στον καμβά
Σπαράγματα μορφών, ρευστά όρια, γαιώδεις αποχρώσεις. Δυο χρόνια μετά την τελευταία έκθεσή του στην Αθήνα, ο Ρουμάνος ζωγράφος Mózes Incze  επιστρέφει στην γκαλερί Άλμα. Στα τελάρα του μπλέκει σύμβολα, ιερές και μυθολογικές αναφορές αναζητώντας την ποίηση που για τον ίδιο είναι «η πραγματική δημιουργία και διαμόρφωση {…}, κάτι που μπορεί ως εσωτερική διαδικασία να ξεπερνάει όλες τις πρωταρχικές υλικές αναπαραστάσεις».
Γκαλερί Άλμα, 13 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου

Mózes Incze  στην γκαλερί Άλμα
Mózes Incze στην γκαλερί Άλμα

Η κάθοδος της Ελένης
Τελευταία ευκαιρία για μια συνάντηση με την αρχαία ηρωίδα μέσα από την παράσταση που σκηνοθέτησε ο μεγάλος μας θεατράνθρωπος Βασίλης Παπαβασιλείου για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Μια πολύχρωμη γιορτή ειρήνης, με συγκίνηση και χιούμορ, η τραγικωμωδία του Ευριπίδη αναδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου. Γιατί η μυθική βασίλισσα της Σπάρτης δεν έφθασε ποτέ στην Τροία. Το είδωλό της έγινε αιτία σύγκρουσης, ενώ η ίδια βρισκόταν στην Αίγυπτο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Έμιλυ Κολιανδρή και ο Θέμης Πάνου.
Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», Βύρωνας, στις 9 Σεπτεμβρίου & Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα, στις 11 Σεπτεμβρίου

Οι 1000mods επιστρέφουν στην Τεχνόπολη
Έχοντας ξεκινήσει τη φετινή του περιοδεία στα τέλη του Απρίλη από το Λονδίνο, το γνωστό ελληνικό rock γκρουπ στοιβάζει τους ενισχυτές του για ένα live στην Αθήνα όπως παλιά. Στις αποσκευές τους τα «Χιλιομόδια» φέρνουν τον τελευταίο τους δίσκο με τίτλο «Youth of Dissent», μια δουλειά που συνέπεσε με τις αλλαγές που έφερε η πανδημία και αντλεί έμπνευση από τα αγαπημένα τους 90s και τη σκηνή του Σιάτλ.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 10 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Οι 1000mods επιστρέφουν στην Τεχνόπολη
Οι 1000mods επιστρέφουν στην Τεχνόπολη

Τρία βράδια με τον Βόυτσεκ
Σε ένα βομβαρδισμένο θέατρο ένας ερωτευμένος στρατιώτης, που υφίσταται κάθε λογής «πειραματισμούς» στο σώμα του, βρίσκεται μέσα στη δίνη πολλαπλών πολέμων –στο μυαλό του, στο σπίτι, στον στρατώνα, στην κοινωνία. Με την ψυχή θρυμματισμένη δεν θα αργήσει να οδηγηθεί στον φόνο. Το Θεσσαλικό Θέατρο κατεβαίνει με το περίφημο έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ για 3 παραστάσεις στην Αθήνα, με τον Θανάση Χαλκιά στη σκηνοθεσία, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τα τραγούδια του Τομ Γουέιτς σε ζωντανή εκτέλεση επί σκηνής.
Κηποθέατρο Παπάγου  στις 12 Σεπτεμβρίου, Άλσος Βαρβαρέσου στην Πεύκη στις 13 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Πέτρας στις 14 Σεπτεμβρίου

Η Ρούλα Πατεράκη για την Μικρασιατική Καταστροφή
Εφτά γυναίκες και ένας άνδρας έρχονται αντιμέτωποι με το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της Μικρασιατικής καταστροφής. «Θα γίνει ανταλλαγή;» αναρωτιούνται στο ομώνυμο έργο της Ρούλας Πατεράκη, που μετά την Αρχαία Ολυμπία παρουσιάζεται στην Αθήνα με ελεύθερη είσοδο (με προκράτηση θέσεων στο viva.gr). Μια παράσταση για τον μεγάλο Διχασμό, τη φρίκη του πολέμου και την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας, ένα διαλογικό ιστορικό δράμα δωματίου που πατά στην προσφυγική μνημονική αφήγηση. Με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Δήμητρα Χατούπη, Κοσμά Φοντούκη, Νάντια Μουρούζη κ.ά.
Μονή Δαφνίου, 14-16 Σεπτεμβρίου, στις 21:15

Η Ρούλα Πατεράκη στην παράσταση "Θα γίνει ανταλλαγή"
Η Ρούλα Πατεράκη στην παράσταση "Θα γίνει ανταλλαγή"

Τα θραυσματικά τοπία της Sarah Sze
Οι συνθέσεις της φρενήρεις, συμπυκνώνουν στοιχεία από τον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο και μας προσκαλούν σε μία παρατήρηση ακριβείας σχολιάζοντας το υπερβολικό φορτίο της εικονικής εμπειρίας ως σύγχρονης συνθήκης. Γνωστή από την παρουσία έργων της στις συλλογές μεγάλων μουσείων καθώς και στο νεοϋορκέζικο μετρό (της Δευτέρας Λεωφόρου), λίγο πριν την ατομική της στο Μουσείο Γκουγκενχάιμ το 2023 η Αμερικανίδα εικαστικός ανοίγει τη σεζόν για την Gagosian στο Κολωνάκι με νέα και πρόσφατα βίντεο, ζωγραφικά έργα και γλυπτά της.
Gagosian, 8 Σεπτεμβρίου-20 Οκτωβρίου

Το έργο της Sarah Sze "How to Make Numbers Larger and Smaller" παρουσιάζεται στην πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Gagosian στο Κολωνάκι
Sarah Sze στην Gagosian Athens: το έργο της "How to Make Numbers Larger and Smaller"

Πέντε περφόρμανς για την ταυτότητα
Η σχέση με την τεχνολογία και την ανθρώπινη υπόσταση στον ψηφιακό κόσμο, η θέση των άλλων, η διαφορετική εικόνα ανά ηλικία, τα όρια ευεργετικότητας και τοξικότητας στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης, η επαγγελματική ταυτότητα σε συνεντεύξεις εργασίας. Στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ταυτότητα ανάμεσα» της Έφης Σπύρου πέντε καλλιτέχνιδες (Τζένη Αργυρίου, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Μαρία Σιδέρη, Ελίζα Σόρογκα) διερευνούν το ζήτημα των ταυτοτήτων και τους πολλαπλούς όρους με βάση τους οποίους διαμορφώνονται.
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, 13-18 Σεπτεμβρίου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ