Θεατρο - Οπερα

«Πέστροφα Δουνάβεως»

O συγγραφέας Μισέλ Φάις μιλάει για την παράστασή του

Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 309
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είμαστε τ’ όνομά μας; Είμαστε οι νεκροί μας; Μπορείς να στροβιλίζεσαι ανάμεσα στη σάρκα και στη μνήμη; Μπορεί ένα εγώ που άλλοτε υποφέρει από πολύ κι άλλοτε από καθόλου εγώ να αφηγηθεί μια ιστορία; Η «Πέστροφα Δουνάβεως» είναι αφιερωμένη στο γελαστό υφασματέμπορα Μισέλ Φάις εκ Δράμας, τον οποίο Βουλγαρογερμανοί, μια παγωμένη ανοιξιάτικη νύχτα του ’43, πέταξαν στα σκοτεινά νερά του κεντροευρωπαίου Δούναβη. 

Με τη Λίλλυ (από το «Κίτρινο σκυλί») και τον Κωνσταντίνο (από την «Ελληνική αϋπνία») συναντιόμαστε για πρόβες στο Συνεργείο. Τους φέρνω μουσικές (Σούμπερτ, τάγκο του γκέτο της Βαρσοβίας, σεφαρδίτικα τραγούδια), βιβλία (Χανς Γιωνά, Μάγκρις, Λακάν, Ζιράρ, Σίνγκερ), φαγωμένες αναμνήσεις και ταραγμένα  ενύπνια. Κι εκείνοι μου χαρίζουν σπάνιες σιωπές, κρυφές χειρονομίες, συγκίνηση και ρίγος.

Στο Απεντομωντήριο της Καβάλας θα δούμε μαζί με τους θεατρόφιλους (αλλά και τους 1.800 φτερουγισμένους Εβραίους της κόκκινης καπνούπολης) πώς ένας συγγραφέας, σε πυρετώδη ακινησία, κολυμπάει αντίθετα στο ρεύμα (σαν άλλη πέστροφα) της Ιστορίας, της νοσταλγίας, της ενδοσκόπησης, της πλοκής. 

ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΔΟΥΝΑΒΕΩΣ 
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ 
Ερμηνεία: Κωσταντίνος Αβαρικιώτης 
Μουσική: Θεόδωρος Αμπατζής 
Σκηνικά: Κώστας Βεληνόπουλος 
Βίντεο: Νίκος Τζερμιαδιανός
Φεστιβάλ Φιλίππων, 12-16 Ιουλίου