Θεατρο - Οπερα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Στην τελική ευθεία με 8 ηχηρές παραγωγές

Όπερα και ελληνικό τραγούδι, αρχαίο δράμα, αλλά και νέα έργα εμπνευσμένα από κείμενα των μεγάλων τραγικών σε Ηρώδειο και Επίδαυρο

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 838
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: οι τελευταίες παραστάσεις και συναυλίες - Τι θα δούμε στο Ηρώδειο, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στη Μικρή Επίδαυρο.

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

«Τόσκα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή
Οι διάσημες υψίφωνοι Κριστίνε Οπολάις και Λιάνα Χαρουτουνιάν μοιράζονται τον ρόλο του τίτλου, οι περιζήτητοι τενόροι Ραμόν Βάργκας και Τζόρτζιο Μπερρούτζι αυτόν του Καβαραντόσσι και οι κορυφαίοι Έλληνες βαρύτονοι Δημήτρης Πλατανιάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος μπαίνουν στο κοστούμι του Σκάρπια. Ο παράφορος έρωτας της ηρωίδας του Τζάκομο Πουτσίνι ζωντανεύει ξανά από την ΕΛΣ στην αναβίωση της παραγωγής που είχε σκηνοθετήσει ο Ούγκο ντε Άνα.
28-31 Ιουλίου, στις 21.00

Η Τόσκα από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο © Βασίλης Μακρής

 Νίκος Πορτοκάλογλου εφ’ όλης της ύλης
Η βροχή ακύρωσε το ραντεβού μας τον Ιούλιο, αλλά ο δημοφιλής τραγουδιστής επιστρέφει στο ρωμαϊκο ωδείο για να γιορτάσει 40 χρόνια μουσικής διαδρομής. Στις αποσκευές του φέρνει τα τραγούδια που αγαπήσαμε, με μια σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά, και στη σκηνή εκλεκτούς προσκεκλημένους, συνοδοιπόρους και μη, από τους Φατμέ έως το Μουσικό Κουτί.
3 Αυγούστου, στις 21.00

 ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

«Αίας» από το Εθνικό Θέατρο
Δύο αντίθετοι κόσμοι συγκρούονται σε αυτήν την τραγωδία του Σοφοκλή. Οι αξίες που φέρει ο θρυλικός βασιλιάς της Σαλαμίνας (που για τη γενναιότητά του στον πόλεμο αξιώνει, αλλά δεν παίρνει, τα όπλα του Αχιλλέα) και η λογική που πριμοδοτεί τη διαλλακτικότητα και την ευστροφία του Οδυσσέα. Ο σκηνοθέτης Αργύρης Ξάφης εμπνέεται από την ψυχική κατάσταση του ήρωα για να μιλήσει για ένα τέλος εποχής και για την αδυσώπητη φύση του χρόνου, έχοντας στη διανομή μια ομάδα εκλεκτών ερμηνευτών.
29 & 30 Ιουλίου, στις 21.00

"Αίας" από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο © Karol Jarek

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Την επόμενη μέρα του αδελφοκτόνου εμφυλίου στη Θήβα οι νικητές στήνουν τραπέζι γιορτινό. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας (Βασίλης Μπισμπίκης), συμμετέχει στοχεύοντας να εδραιώσει την εξουσία του με απειλές, ενώ η Αντιγόνη (Έλλη Τρίγγου) στήνει μια δική της προσωπική γιορτή ανυπακοής στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας. Η εμβληματική τραγωδία μέσα από τη ματιά του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.
5 & 6 Αυγούστου, στις 21.00

Η ευριπίδεια «Ελένη» από το ΚΘΒΕ
Πέρσι χάσαμε τη συνάντησή μας στην Επίδαυρο λόγω των πυρκαγιών. Να όμως που το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επανακάμπτει με αυτή την τραγικωμωδία για τη ματαιότητα του πολέμου. Γιατί η μυθική βασίλισσα της Σπάρτης δεν έφθασε ποτέ στην Τροία. Το είδωλό της έγινε αιτία σύγκρουσης, ενώ η ίδια βρισκόταν στην Αίγυπτο. Βασίλης Παπαβασιλείου στη σκηνοθεσία και οι Έμιλυ Κολιανδρή και Θέμης Πάνου στη σκηνή να ζωντανεύουν τον λόγο του Ευριπίδη με τη μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα.  
12 & 13 Αυγούστου, στις 21.00

Η "Ελένη" από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατηφορίζει στην Επίδαυρο

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη
Τι κι αν είναι κόρη βασιλιά. Θυσιάζεται για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Μια ομάδα δημοφιλών ερμηνευτών (Μαρία Πετεβή, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ιωάννα Παππά, Άκης Σακελλαρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου) υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Θέμη Μουμουλίδη ξετυλίγουν την ιστορία της με όχημα τη νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή.
19 & 20 Αυγούστου, στις 21.00

ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

«Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη
Δουλεύοντας στο μεταίχμιο χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών, ο γνωστός περφόρμερ εξερευνά με τη νέα του κωμική τραγωδία πτυχές της περιπέτειας του θεάτρου αλλά και της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Μια ματιά στις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα και, ταυτόχρονα, μια ανασκαφή στην προσωπική μυθολογία του, που ανασύρει μνήμες από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών.
29 & 30 Ιουλίου, στις 21.30

"Τουρνέ" από τον Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου © Ελίνα Γιουνανλή

«Φάκελος Βανκάου» του Ηλία Μαγκλίνη
Μια γυναίκα βρίσκεται νεκρή σε όρθια στάση κι έτσι μοιάζει να μας απειλεί –ή να υπόσχεται το θαύμα– μπορείς και ζωντανή και πεθαμένη να την πεις. Μια έκλειψη Ηλίου θα ρίξει φως σε μια ήσυχη γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και τα ερείπια των ναών. Ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το νέο έργο που σκηνοθετεί ο Σύλλας Τζουμέρκας, εμπνευσμένο από την «Άλκηστη» του Ευριπίδη.
5 & 6 Αυγούστου, στις 21.30