Θεατρο - Οπερα

Ο Γιάννης Χουβαρδάς και «H άλλη πλευρά της Καταιγίδας»

Στη νέα παράσταση του καταξιωμένου σκηνοθέτη, η Τρικυμία του Σαίξπηρ φλερτάρει με την ατμόσφαιρα του παλιού Χόλιγουντ. Ήρθε η ώρα να κατηφορίσουμε στην Πειραιώς 260.

Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 830
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με τον Γιάννη Χουβαρδά και την παράσταση «Η άλλη πλευρά της Καταιγίδας» ανοίγει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 στην Πειραιώς 260

Είναι η μαγεία το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα όνειρα; Πού απαντά το θέατρο τον κινηματογράφο και ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ τον Όρσον Ουέλς; Ένα σκηνικό παιχνίδι όπου η πραγματικότητα και οι ψευδαισθήσεις του θεάτρου καθώς και οι στιγμές που αποτυπώνει η κάμερα μπλέκονται με την αληθινή ζωή υπογράφει για το άνοιγμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ο Γιάννης Χουβαρδάς.

"Η άλλη πλευρά της Καταιγίδας" από τον Γιάννη Χουβαρδά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 © Alex Kat

Στην παράσταση «Η άλλη πλευρά της Καταιγίδας» ο μεγάλος βάρδος συναντά το Χόλιγουντ της «Χρυσής Εποχής» και τον ιδιοφυή δημιουργό του «Πολίτη Κέιν». Ο Πρόσπερο –ο οποίος, μαζί με τη μικρή κόρη του Μιράντα, κατέφυγε σε ένα ερημονήσι αφότου ο αδερφός του σφετερίστηκε την περιουσία και την εξουσία του–, αλλά και τα υπόλοιπα σαιξπηρικά πρόσωπα παραπέμπουν σε αναγνωρίσιμες θρυλικές μορφές του κλασικού αμερικανικού κινηματογράφου – από τη Ρίτα Χέιγουορθ και τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ μέχρι το δίδυμο Χοντρός και Λιγνός, αλλά και τον Φρεντ Αστέρ και τη χορευτική παρτενέρ του Τζίντζερ Ρότζερς.

"Η άλλη πλευρά της Καταιγίδας" από τον Γιάννη Χουβαρδά - Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 © Alex Kat

Ουέλς και Σαίξπηρ είναι ονόματα συγγενικά για τον Χουβαρδά. «Ο Ουέλς ασχολήθηκε εξαντλητικά με τον Σαίξπηρ σκηνοθετώντας έργα του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Ο Σαίξπηρ έγραψε αυτό το θείο έργο, την “Καταιγίδα” του, που στη θεματική του, την πλοκή του και στους χαρακτήρες του ταυτίζεται, σε πολλά σημεία, εκπληκτικά με τη ζωή και το έργο του Ουέλς. Ήταν μοιραίο ότι κάποτε αυτή η συγγένεια θα γεννούσε ένα νόθο, αλλά με ιδιαίτερη προσωπικότητα, παιδί», σημειώνει.

"Η άλλη πλευρά της Καταιγίδας" από τον Γιάννη Χουβαρδά - Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 © Alex Kat

Αντλώντας την έμπνευσή του από δύο κύκνεια άσματα, το τελευταίο θεατρικό έργο του Άγγλου δραματουργού, The Tempest, που συχνά απαντάται στα ελληνικά ως «Τρικυμία», και την τελευταία, ανολοκλήρωτη ταινία του Όρσον Ουέλς «Η άλλη πλευρά του ανέμου», ο γνωστός σκηνοθέτης μεταφέρει την ποίηση του πρωτοτύπου σ’ ένα μυθικό, αλλά και κοντινό σ’ εμάς περιβάλλον, ένα κινηματογραφικό στούντιο. Συνοδοιπόροι του σ’ αυτή την «περιπέτεια» ένα λαμπερό σύνολο ηθοποιών απ’ όλες τις γενιές του ελληνικού θεάτρου – Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ελένη Μπούκλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης και ο βετεράνος Γιάννης Βογιατζής.

"Η άλλη πλευρά της Καταιγίδας" από τον Γιάννη Χουβαρδά - Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 © Alex Kat


INFO:
«Η άλλη πλευρά της Καταιγίδας
»
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Πειραιώς 260
, Χώρος Δ
Παραστάσεις: 1-7 Ιουνίου
Αγορά
εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr

"Η άλλη πλευρά της Καταιγίδας" από τον Γιάννη Χουβαρδά - Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 © Alex Kat