Θεατρο - Οπερα

Theater for Ukrainian Refugees: Το ελληνικό θέατρο ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία

Μια πρωτοβουλία στήριξης των Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κοτζαμπάσης του Ασπρόπυργου
Από την παράσταση «Ο Κοτζαμπάσης του Καστρόπυργου» © poreiatheatre.gr

Η πρωτοβουλία Theater for Ukrainian Refugees για την υποστήριξη των Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα και οι παραστάσεις που έχουν ήδη ανακοινώσει πως συμμετέχουν

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος που πλέον μετράει σχεδόν δύο μήνες κινητοποίησε από την πρώτη στιγμή των καλλιτεχνικό κόσμο σε διεθνές επίπεδο. Αμέτρητοι καλλιτέχες έχουν εκφράσει μέχρι σήμερα την υποστήριξη τους στην αντίσταση των Ουκρανών απέναντι στη ρωσική εισβολή, ενώ πολλοί έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες έμπρακτης αρωγής προς την Ουκρανία και τους πολίτες της. Με τη σειρά τους, έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάτρο εμπνέυστηκαν την πρωτοβουλία Theater for Ukrainian Refugees η οποία αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται ή θα είναι σύντομα στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουν τη δωρεά των εσόδων - ή μέρος αυτών - μιας παράστασης ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα να καταστούν όσο το δυνατόν καλυτερες.

Theater for Ukrainian Refugees: Η πρωτοβουλία στήριξης των Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα

«Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να είναι θεατές του δράματος αλλά αρωγοί των θυμάτων. Ήδη οι ολιγάριθμες αλλά πολυπληθείς δομές φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα μας ασφυκτιούν ενώ νέα κύματα προσφύγων από την Ουκρανία ήδη καταφθάνουν. Θέλοντας να συμβάλλουμε ώστε οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να ζήσουν σε όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες με θαλπωρή και στήριξη εμπνευστήκαμε την πρωτοβουλία Theater for Ukrainian refugees.

Δημιούργησαν τη σελίδα Theater for Ukrainian refugees στο Instagram (@theaterforukrainianrefugees) ώστε να παροτρύνουμε καλλιτέχνες και θεάματα να προσφέρουν τα έσοδα ή μέρος των εσόδων μιας παράστασης, στις δομές προσφύγων.

Επιπλέον, μετά από έρευνα προτείνουμε έναν ενδεικτικό τρόπο προσφοράς ώστε να απαντήσει κάποια διαδικαστικά ερωτήματα σε όποιον αποφασίσει να συνδράμει.

αφίσα theaters for ukrainian refugees

Theater for Ukrainian Refugees: η προτεινόμενη διαδικασία στήριξης των προσφύγων

  • Συζητήστε τις δυνατότητες και τις προθέσεις της παραγωγής σας
  • Μπείτε στο https://migration.gov.gr/helpukraine/
  • Συμπληρώστε την αίτηση προσφοράς
  • Εκπρόσωπος της υπηρεσίας θα σας τηλεφωνήσει. Ρωτήστε για τις τρέχουσες ελλείψεις και ανάγκες (το Υπουργείο δε δέχεται χρηματικές δωρεές)
  • Επιλέξτε μια από τις δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που αναγράφονται στην ίδια σελίδα κάτω από την αίτηση
  • Τέλος, με τα χρήματα που θα συλλέξετε, αγοράστε και μεταφέρετε τα προϊόντα της επιλογής σας στη δομή. Εκεί θα σας δώσουν δελτίο παραλαβής (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογή ηλεκτρονικής αγοράς και διανομής)

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διασφαλίσετε πως τα χρήματα θα φτάσουν στον προορισμό τους και οι θεατές θα στηρίξουν τις παραστάσεις που θα γίνουν ειδικά για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Στις 13/4 και 14/4 τα έσοδα της παράστασης «Λευκές Νύχτες» στο Θέατρο Μικρό Άνεσις θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό.

Λευκές Νύχτες του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Αυτό θα ισχύσει και για την παράσταση «12 Ένορκοι» στο Θέατρο Άνεσις στις 13/4 και 15/4.

OI 12 ENOΡΚΟΙ | θέατρο Άνεσις | teaser

Στην πρωτοβουλία θα συμμετέχει επίσης η παραστάσεις «Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους» στο Σύγχρονο Θέατρο στις 18/4.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ | Σύγχρονο θέατρο | teaser 4

Τέλος, την πρωτοβουλία έχουν ανακοινώσει πως θα στηρίξουν και οι παραγωγοί της παράστασης «Ο Θάνατος του Ιβάν Ίλιτς» στο Θέατρο Αλκμήνη στις 27/4.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ | 3ος χρόνος | θέατρο Αλκμήνη

Την πρωτοβουλία έχει ήδη στηρίξει το Θέατρο Πορεία που αφιέρωσε μια του παράσταση για την ενίσχυση του στόχου και ακολουθούν και άλλες παραγωγές που θα ανακοινωθούν («Ο Κοτζαμπάσης του Καστρόπυργου»).

Καλούμε όσα περισσότερα θέατρα και με όποια έκταση μπορούν να αφιερώσουν μια παράσταση τους, υιοθετώντας την πρωτοβουλία ώστε να έχει διάρκεια μέσα στην θεατρική σεζόν που ακολουθεί. Ας μετατρέψουμε σε πράξεις την αγάπη και την αγωνία μας και ας καλέσουμε τον κόσμο που αγαπά το θέατρο να μας βοηθήσει να κάνουμε τις παραστάσεις μας μια αφορμή για υποστήριξη των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη πιο πολύ από τον καθέναν μας» σημειώνεται στο κάλεσμα του Theater for Ukrainian Refugees.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε»
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε»

Προσωπικές ιστορίες που «ακουμπούν» στην έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY