Θεατρο - Οπερα

Ο συγγραφέας της Σιωπηλής Λίμνης, Νταβίντ Ντεσόλα, στο Επί Κολωνώ

Στις 3 Φεβρουαρίου ο βραβευμένος (με το Λόπε ντε Βέγκα 2007) συγγραφέας θα παρακολουθήσει την παράσταση της ομάδας Νάμα και θα συνομιλήσει με το κοινό

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νταβίντ Ντεσόλα
Ο Ισπανός συγγραφέας της "Σιωπηλής λίμνης" Νταβίντ Ντεσόλα

Νταβίντ Ντεσόλα: ο Ισπανός συγγραφέας της «Σιωπηλής Λίμνης» έρχεται στην παράσταση του έργου του στο θέατρο Επί Κολωνώ

Για τη «Σιωπηλή λίμνη» που παρουσιάζεται φέτος στο θέατρο Επί Κολωνώ τιμήθηκε με το Βραβείο Lope de Vega το 2007, ενώ με τα «Πλακάκια» απέσπασε το Βραβείο Marqués de Bradomín 1999, το μεγαλύτερο βραβείο για νέους δραματουργούς στην Ισπανία. Ο Νταβίντ Ντεσόλα έρχεται στην Ελλάδα και στις 3 Φεβρουαρίου (στις 21:15) θα παρακολουθήσει την παράσταση της Ομάδας Νάμα στο θέατρο Επί Κολωνώ και θα συζητήσει με το κοινό, μαζί με τους συντελεστών της παράστασης καθώς και τη μεταφράστρια του έργου Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.

«Η Σιωπηλή Λίμνη» του Νταβίντ Ντεσόλα στο Θέατρο Επί Κολωνώ

Νταβίντ Ντεσόλα: Λίγα λόγια για τον Ισπανό συγγραφέα

Ο γεννημένος στη Βαρκελώνη το 1971 Ντεσόλα είναι θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχει γράψει (είτε μόνος του είτε συνεργαζόμενος) 14 θεατρικά έργα κερδίζοντας διακρίσεις. Η δουλειά του έχουν γνωρίσει επιτυχία σε πολλές ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Παναμά, Ουρουγουάη, Κολομβία) και έχει παρασταθεί, επίσης, στη Σουηδία και τις ΗΠΑ (στην ισπανική γλώσσα). «Η σιωπηλή λίμνη» ήταν το πρώτο έργο του που μεταφράστηκε σε ξένη γλώσσα (στην ελληνική).

"Η σιωπηλή λίμνη" του Νταβίντ Ντεσόλα από την ομάδα ΝΑΜΑ
"Η σιωπηλή λίμνη" του Νταβίντ Ντεσόλα από την ομάδα ΝΑΜΑ στο θέατρο Επί Κολωνώ © Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού

Για τον κινηματογράφο έχει γράψει τα σενάρια για τρεις ταινίες μεγάλου μήκους και πέντε ταινίες μικρού μήκους που έχουν προβληθεί και διακριθεί σε φεστιβάλ εντός και εκτός Ισπανίας.

Η ταινία κοινωνικής επιστημονικής φαντασίας «Πλατφόρμα» (2019), της οποίας το σενάριο συνυπογράφει μαζί με τον Πέντρο Ριβέρο, προβάλλεται στο Netflix και συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες ταινίες του με εκατομμύρια προβολές.

«Η σιωπηλή λίμνη» στο θέατρο Επί Κολωνώ

Το βραβευμένο έργο του, που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το υπαρξιακό δράμα, επίλεξε να μας συστήσει τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο η Ομάδα Νάμα, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Χατζηνικολάου.

"H σιωπηλή λίμνη" του Νταβίντ Ντεσόλα από την ομάδα ΝΑΜΑ
Οι Θανάσης Κουρλαμπάς, Χάρης Τσιτσάκης και Παναγιώτα Βλαντή στη "Σιωπηλή λίμνη" του Νταβίντ Ντεσόλα στο θέατρο Επί Κολωνώ © Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού

Επί σκηνής, ο Θανάσης Κουρλαμπάς ως Όσκαρ ερμηνεύει τον χαρακτήρα ενός καθηγητή που δεν διδάσκει πλέον εξαιτίας μιας τραυματικής εμπειρίας στο σχολείο όπου εργαζόταν. Μετά από παρότρυνση ενός αγαπημένου του δασκάλου (Χάρης Τσιτσάκης) αναλαμβάνει τη μελέτη ενός μαθητή, παιδιού μιας παράξενης και γοητευτικής γυναίκας που προσπαθεί κι εκείνη να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα (Παναγιώτα Βλαντή). Η εξέλιξη όμως δεν θα είναι η αναμενόμενη και οι ιστορίες των τριών αυτών ηρώων θα συναντηθούν με φόντο μια σιωπηλή λίμνη.

Η Ελένη Σκότη για τη «Σιωπηλή λίμνη»

«Μια γυναίκα. Ένας άνδρας. Έχουν υποστεί κι οι δύο ένα προσωπικό τραύμα στην ζωή τους. Ο πόνος τους αβάσταχτος κι ο καθένας με τον τρόπο του έχει πλάσει ένα ψέμα για την πραγματικότητα, μια φανταστική εικόνα για να αντέξει. Όμως η οδυνηρή αλήθεια συνεχίζει να υπάρχει. Κρύβεται μέσα στην σιωπή που τους φέρνει κοντά. Η συνάντηση μεταξύ τους είναι ένα τρυφερό ταξίδι. Ένα ταξίδι που θα τους αποκαλύψει την δύναμη της αγάπης, μια δύναμη που μπορεί να θεραπεύσει ακόμα και τα πιο δύσκολα που φέρνει η ζωή.
Η "Σιωπηλή Λίμνη" του Νταβίντ Ντεσόλα είναι ένα βαθύ ψυχολογικό υπαρξιακό δράμα με λεπτές αποχρώσεις χιούμορ. Ένα σύγχρονο έργο που η γραφή του κι οι αναφορές του παραπέμπουν σε ένα κόσμο που έρχεται από παλιά... εκεί που ο χρόνος κάποτε σταμάτησε».


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο City Guide της Athens Voice

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ