- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Ευγένιος Τριβιζάς υποδέχθηκαν 10 παιδιά και τους πρόσφεραν την εμπειρία της διανυκτέρευσης στις εγκαταστάσεις της στο ΚΠΙΣΝ
Εκείνο το Σάββατο του Δεκέμβρη ήταν σίγουρα το πιο κρύο του φετινού χειμώνα. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεφταν στις ορεινές περιοχές της Αττικής. Εκείνο το Σάββατο στις 18 του Δεκέμβρη θα μείνει χαραγμένο ανεξίτηλα στη μνήμη 10 μικρών παιδιών που έζησαν μια διαφορετική και συναρπαστική εμπειρία. Μια εξερεύνηση στα άδυτα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μια δράση εμπνευσμένη από τη νέα παραγωγή όπερας «Τα μαγικά μαξιλάρια» σε μουσική Γιώργου Δούση και λιμπρέτο του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά, σε σχεδιασμό και υλοποίηση του Ευγένιου Τριβιζά και των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.
Χαμόγελα, ενθουσιασμός, αγωνία για το τι θα ακολουθήσει αποτυπώνονται στα πρόσωπα των παιδιών που επιλέχθηκαν με σειρά προτεραιότητας. Στην είσοδο τούς υποδέχεται ο Οράτιος Οπερατίκ, ο συνοδός τους, που θα τους ξεναγήσει στους χώρους και θα τους δείξει με μοναδικό τρόπο τον μαγικό κόσμο της όπερας.
Και η εξερεύνηση ξεκινά και ο ενθουσιασμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, όταν τα παιδικά τους μάτια κοιτούν εντυπωσιασμένα τα δαιδαλώδη παρασκήνια την ώρα που ακολουθούν τον Οράτιο για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια», που είναι σε εξέλιξη, πίσω από τις κουίντες. Πίσω από την σκηνή θαρρείς πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμα παράσταση, με τους ενδυματολόγους να αλλάζουν σε δευτερόλεπτα τα ρούχα των ηθοποιών, που απολαμβάνουν την προτελευταία από τις δέκα sold out παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.
Ήχοι από τον Καρυοθραύστη, το εμβληματικό έργο του Τσαϊκόφσκι, ακούγονται από την αίθουσα που πραγματοποιούνται πρόβες μπαλέτου. Η Ηλιάνα και η Μαρία-Δέσποινα, που φοιτούν στο 3ο έτος της Λυρικής, φορούν τις πουέντ τους και χορεύουν αέρινα το Waltz of the Flowers, με τα παιδιά να τις κοιτούν συνεπαρμένα.
Πρόβες έχει και η ορχήστρα της ΕΛΣ για την όπερα «Η Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική», που διευθύνει ο Τζων Τζέτερ. Μετά από την επίσκεψή τους στο βεστιάριο, που είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα φαντασμαγορικά κουστούμια διάσημων ρόλων της όπερας όπως της Μαντάμα Μπαττερφλάι και της Αΐντα, τα παιδιά παρακολούθησαν ένα βιωματικό εργαστήριο που έμαθαν να τραγουδούν για την πυγολαμπίδα στην ιαπωνική γλώσσα.
Το δείπνο που περιλάμβανε αστροσάντουιτς, σούπα από λάμψεις πυγολαμπίδων και χρυσανθεμοσαλάτα ήταν ειδικά διαμορφωμένο από τον Ευγένιο Τριβιζά για τους μικρούς επισκέπτες της ΕΛΣ, που το απόλαυσαν σε μια παραμυθένια αίθουσα που επιμελήθηκε και διακόσμησε η εικαστική ομάδα The Flower Girls Collective,
Όμως λίγο πριν κοιμηθούν, τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ο αγαπημένος τους συγγραφέας, Ευγένιος Τριβιζάς, τους συνάντησε από κοντά και ενώ έβγαζε μέσα από ένα μυστηριώδες σεντούκι ένα ένα τα μαγικά λυχνάρια, τους αφηγήθηκε ένα συναρπαστικό παραμύθι. Τη βραδιά έκλεισε τετραμελές φωνητικό σύνολο με ολόσωμα νυχτικά και σκούφους που νανούρισε μελωδικά τους μικρούς επισκέπτες ώσπου αποκοιμήθηκαν.
Με ένα θριαμβευτικό εμβατήριο από κουαρτέτο πνευστών ξύπνησαν τα παιδιά το επόμενο πρωί. Ο Ευγένιος Τριβιζάς τους έδειξε τη συλλογή του από σπάνια κομμάτια παλιών παραμυθιών, όπως το κορδόνι από το δεξί παπούτσι του Παπουτσωμένου Γάτου, τη φούντα από το σκουφάκι της Κοκκινοσκουφίτσας και το τσόφλι του αυγού απ’ όπου βγήκε το ασχημόπαπο και τους έκανε δώρο από ένα αντίτυπο ενός χριστουγεννιάτικου βιβλίου του. Τα παιδιά με διάχυτο ενθουσιασμό, πρόβαραν βασιλικές πορφύρες, ιπποτικούς μανδύες, κρινολίνα, κράνη, διαδήματα και άλλα κοστούμια και αξεσουάρ από το ιστορικό βεστιάριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Μιας και είχαν γίνει ήδη μέρος «Των μαγικών μαξιλαριών», εκείνο το κυριακάτικο πρωινό ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να παρακολουθούν την τελευταία παράσταση και τα ελπιδοφόρα λόγια του δασκάλου στην παγωμένη αίθουσα του υποβαθμισμένου σχολείου:
«Ό,τι και αν σας πάρουν
πάντα κάτι μένει
που κανείς δεν το αγγίζει,
κανείς δεν σας το παίρνει!
Ελπίδα, όαση, παρηγοριά σας,
θησαυρός στη συμφορά σας
μένουν τα όνειρα σας!»
Προτού αποχωρήσουν, η ΕΛΣ έκανε το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο σε κάθε παιδί. Ένα γνήσιο και εγγυημένο για εκατό αιώνες αντιεφιαλτικό μαξιλάρι, τα περιεχόμενα του οποίου περιλαμβάνουν κόκκινες κλωστές παραμυθιών, τετράφυλλα τριφύλλια και πούπουλα σιντεφένιων κύκνων.
Λίγα λόγια για την παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια»
Το πολυμεταφρασμένο και πολυβραβευμένο έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια», διασκευασμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα σε όπερα για όλη την οικογένεια, σε μουσική του Γιώργου Δούση, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με πολύ μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη και μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νίαρχος. Το σκηνικό υπέγραψε η Τίνα Τζόκα, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, την κινησιολογία η Δήμητρα Μητροπούλου, τους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος, ενώ την Παιδική Χορωδία διηύθυνε η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου. Συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί και η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φωνητικό σύνολο και μικρό μουσικό σύνολο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η φωνή της Λουντμίλα» στο θέατρο Τζένη Καρέζη- Μια παράσταση με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
Παραστάσεις που συνεχίζονται από τις προηγούμενες σεζόν
Στον κεντρικό ρόλο, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας
Η παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν επιστρέφει τη σεζόν 2026- 2027 σε νέα θεατρική στέγη
Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, ιδρύτρια και πρόεδρος της Womenale, μιλά στη Thess Voice
Τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν στην Κύπρο την περασμένη σεζόν έρχονται στην Αθήνα
Οι θεατρικές παραστάσεις που έρχονται στα ανοιχτά θέατρα, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας
Κοστούμια, φωτογραφίες και σπάνιο υλικό
Η κληρονομιά του ακροβατεί ανάμεσα στη Συντέλεια και στο ξεφάντωμα του καρναβαλιού
Με αφετηρία τον Δημοσθένη, η παράστση μιλά για την εξουσία του λόγου, την ταυτότητα και τους ανομολόγητους έρωτες
Η καλλιτεχνική διευθύντρια μιλάει για το θέατρο, τη δημιουργία και τη θέση την οποία υπηρετεί πιστά από το 2022.
Στο απόλυτο σκοτάδι, όλες οι αισθήσεις ξυπνούν
Ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026-2027
Ο ιδρυτής του νέου θεατρικού χώρου μιλά στην ATHENS VOICE για τη φιλοσοφία και τον προγραμματισμό του
Η παράσταση είχε αναβληθεί λόγω πυρκαγιών
Οι πρεμιέρες και οι επαναλήψεις στα θέατρα Άνεσις, Νέος Ακάδημος και Χορν
Η αριστοφανική κωμωδία γίνεται μια σύγχρονη αντιπολεμική παραβολή, γεμάτη μουσική, χιούμορ και μικρές αλήθειες που δύσκολα ξεχνιούνται
Γιώργος Γάλλος και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη πρωταγωνιστούν στη σκοτεινότερη τραγωδία του Σαίξπηρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.