«Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη»: Η Μιμή Ντενίση στον «Ελληνικό Κόσμο»
Το υπερύγχρονο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί το σίκουέλ του «Σμύρνη μου αγαπημένη»
«Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη»: Η Μιμή Ντενίση σκηνοθετεί το σίκουελ της παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη» στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου».
Με την υπερπαραγωγή «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», σε κείμενο και σκηνοθεσία Μιμής Ντενίση, ανοίγει αυλαία και πάλι το υπερύγχρονο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μετά από μία μακρά περίοδο αποχής, λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για το σίκουελ της εμβληματικής παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη», η οποία αποτέλεσε μία από τις πλέον αγαπημένες παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου, που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία και στον κινηματογράφο.
Η παράσταση ανεβαίνει από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, πιστό πάντα στην προώθηση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, με έναν θίασο καταξιωμένων συντελεστών, με πλούσια σκηνικά, κοστούμια και βιντεοπροβολές, και συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων, το 2022, από τη Μικρασιατική καταστροφή. Να σημειωθεί ότι στο θέατρο τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ μπορούν να προσέλθουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες, με τα απαραίτητα πιστοποιητικά
Η Μιμή Ντενίση στο ρόλο της Φιλιώς
Η παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» παρουσιάζει τη συνέχεια της ζωής των πρωταγωνιστών της παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη», όταν φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, η οποία γίνεται η νέα τους πατρίδα. Η πρωταγωνίστρια, την οποία υποδύεται η Μιμή Ντενίση σε έναν ρόλο ζωής, η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της φυγαδεύονται από τη φλεγόμενη Σμύρνη και, μετά από μεγάλες περιπέτειες, καταλήγουν στη Μακεδονία και από εκεί στη Θεσσαλονίκη. Η Φιλιώ, μαζί με την κόρη της Λευκοθέα (Μαρία Εγγλεζάκη) και τον γιο της Βασιλάκη (Λευτέρης Βασιλάκης), αλλά και τη Ζαχαρούλα (Κατερίνα Γερονικολού), την αγαπημένη της βοηθό, η οποία γίνεται γυναίκα του γιου της, προσπαθούν να βρουν έναν μακρινό συγγενή του πατέρα της και εγκαθίστανται σε ένα φτωχικό σπίτι στη συνοικία του Τσινάρ.
Εκεί, γνωρίζονται με άλλους πρόσφυγες από τον Πόντο, όπως τον Πολύκαρπο (Γιάννης Τσιμιτσέλης) και τη μητέρα του (Νικολέττα Βλαβιανού), αλλά και ντόπιους όπως τον καλοκάγαθο μπακάλη Παντελή (Λευτέρης Ελευθερίου). Η Φιλιώ ξεκινάει στη δούλεψη της πανίσχυρης οικογένειας Εβραίων της πόλης, του Λεβί (Πρόδρομος Τοσουνίδης) και της συζύγου του κυρίας Λεβί (Κωνσταντίνα Μιχαήλ), ενώ γνωρίζεται με τον Χατζηπέτρου (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος), συνεταίρο του Λεβί, ο οποίος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Φιλιώ. Ξανασμίγει με τον μακρινό της θείο, τον Συμεών (Μιχάλης Μητρούσης) και τη γυναίκα του Μορφούλα (Νίκη Παλληκαράκη) και αναλαμβάνει να δημιουργεί τα φημισμένα γλυκά της στο καφενείο του.
Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.
Συντελεστές
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: ΗλένιαΔουλαδίρη
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Κινησιολογία: Μάρω Μαρμαρινού
Φωτισμοί: Αργύρης Θέος
Τρισδιάστατα γραφικά: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης - Δημήτρης Αγαθόπουλος
Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά:
Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Λευτέρης Βασιλάκης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Εστέλλα Κοπάνου, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Αναστασία Σκοπελίτη, Πάνος Σταθακόπουλος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Γιάννης Τσιμιτσέλης
Παίζουν, επίσης, αλφαβητικά:
Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Χρήστος Βελιάνο, Μανώλης Γεραπετρίτης,
Μαρία Μαρκέτου, ΜαρίλιαΜητρούση, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου
Ζωντανά επί σκηνής οι μουσικοί Σωτήρης Μαργώνης & Θεοδόσης Συκιώτης.
Πρεμιέρα: Σάββατο 20 Νοεμβρίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 19.00, Παρασκευή 20.00, Σάββατο 20.00, Κυριακή 18.30. Προπώληση εισιτηρίων viva.gr
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στο θέατρο Τέχνης μπήκαμε στις πρόβες και μιλήσαμε με τους συντελεστές
Πέρυσι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού θεάτρου
Δύο έφηβοι στο χείλος του γκρεμού. Ένας φόνος που θα αλλάξει τα πάντα. Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στα Χάιλαντς της Σκωτίας
Από το «Σκίτσο 3» της Πειραματικής Σκηνής μέχρι την «Ηλέκτρα εντός» του Πορεία
Η Athens Voice εξασφάλισε μέρος από το ανέκδοτο φωτογραφικό αρχείο που ανήκει στην ανιψιά του συγγραφέα, Έλλη Αρτέμη-Ταχτσή, και βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας
Το ανεκτίμητο έργο του συγγραφέα που διακωμωδούσε τις αδυναμίες των ανθρώπων
Μια μουσική παράσταση της bijoux de kant για την αισθητική της ερωτικής επιθυμίας
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια για το έργο του Στίβεν Κινγκ που παίζεται στο θέατρο Άνεσις
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Η γνωστή ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο θέατρο Ζίνα
Τελευταίες παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το σπίτι στην Εθνική- Ένα ήσυχο μέρος» στο θέατρο Άλφα- Ληναίος Φωτίου
Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Χουάν στο «Τεστ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σούγαρη
Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση της Χαράς Ρόμβη στο Από Μηχανής Θέατρο
Δυνατά κείμενα, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίες ερμηνείες
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του «Festen» στο θέατρο Άλμα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη με αφορμή τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν
Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφέρει την επιδαυρική παραγωγή σε εσωτερικό περιβάλλον, μεταφέροντάς μας «πιο μέσα» στο παλάτι, στους χώρους υποδοχής του.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.