Θεατρο - Οπερα

Θέατρο Αθηνών: Το TERROR θα σας κόψει την ανάσα

Εξαιρετικό cast σε ένα δικαστικό θρίλερ στο οποίο οι θεατές παίρνουν το ρόλο των ενόρκων

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 805
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Terror, Θέατρο Αθηνών

TERROR: Το δικαστικό θρίλερ επιστρέφει στο Θέατρο Αθηνών σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου

Το συγκλονιστικό δικαστικό θρίλερ του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ «TERROR», έχοντας γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε 70 και πλέον σκηνές σε Ευρώπη και Αμερική, επιστρέφει ανανεωμένο στο Θέατρο Αθηνών, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, μετάφραση Ευαγγελίας A. Νάνου και διασκευή Μιρέλλας Παπαοικονόμου

Στην παράσταση, το κοινό είναι αυτό που θα αποφασίσει με ψηφοφορία την έκβαση της δίκης, στην υπόθεση που ξεκινάει ως εξής: Στις 26 Μαΐου και λίγο μετά τις οχτώ το απόγευμα, ένα αεροπλάνο της Lufthansa ταξιδεύει από το Βερολίνο στο Μόναχο με 164 επιβάτες, υπό καθεστώς ομηρίας. Η διαταγή του τρομοκράτη στον πιλότο είναι να το ρίξει στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου, κατά τη διάρκεια του αγώνα Γερμανίας - Αγγλίας, τον οποίο παρακολουθούν ζωντανά 70.000 φίλαθλοι. Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται άμεσα και σηκώνει δύο μαχητικά αεροσκάφη για να παρακολουθούν την κατάσταση από απόσταση αναπνοής και να περιμένουν οδηγίες.

Η δίκη
Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος εμφανίζεται φορώντας στολή της πολεμικής αεροπορίας. Κατηγορείται για τον θάνατο και των 164 επιβατών, μετά από εκτόξευση ρουκέτας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του υπό ομηρία αεροσκάφους και η οποία πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με πρωτοβουλία του ίδιου και όχι κατόπιν εντολής ανωτέρου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εισέρχεται στην αίθουσα και απευθύνεται κατευθείαν στο κοινό. Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία. Ξεκινά η παράσταση. 
Ποιος έδωσε το δικαίωμα σε έναν απλό εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους να σκοτώσει λίγους για να σωθούν οι πολλοί; Ποιος κώδικας τιμής και ποια αίσθηση δικαιοσύνης τού όπλισε το χέρι; Τι είναι δίκαιο; Και τι άδικο; Εθνικός ήρωας ή δολοφονικός αλαζόνας; Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώνεται. Ο λόγος τώρα στις ενόρκους για την τελική ετυμηγορία. Οι θεατές στις παράστασης έχουν τον λόγο. Αυτοί είναι οι ένορκοι της δίκης που μόλις παρακολούθησαν, αυτοί καλούνται και να απαντήσουν στα ηθικά διλήμματα. Άραγε, θα αποφασίσουν ως υποψήφιοι θύτες ή ως υποψήφια θύματα; Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς.

Ερμηνεύουν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Βασίλης Παλαιολόγος, Μιχάλης Αλικάκος, Γιώργος Σπάνιας, Δημήτρης Λιόλιος, Βιργινία Ταμπαροπούλου. 

Οι πρωταγωνιστές για το έργο

Γιώργος Οικονόμου (σκηνοθέτης)
Σύντομα οι ηθοποιοί θα πάρουν τις θέσεις τους στο δικαστήριο. Το ίδιο και οι ένορκοι-θεατές. Το δίλημμα που τίθεται είναι βασανιστικό. Terror: Μια πτήση, μια έκρηξη, μια δίκη.

Ηθοποιοί
Μαρίνα Ασλάνογλου
Η εισαγγελέας εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον και φροντίζει για την εφαρμογή των νόμων. Εδώ, σε αυτήν την παράσταση, αυτό που την απασχολεί περισσότερο είναι οι αξίες και αν κάποιος έχει το δικαίωμα να ζυγίζει ζωές και να αποφασίζει για την τύχη τους.

Βασίλης Παλαιολόγος
Η δικαστική λειτουργία είναι μία από τις τρεις λειτουργίες κάθε δημοκρατικού κράτους και η αποστολή της είναι να εξασφαλίζει την ίδια την ύπαρξη του κράτους δικαίου με έναν αμερόληπτο, ακριβή, δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο. Η δικαστική ανεξαρτησία και αμεροληψία αποτελούν προαπαιτούμενα της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Μιχάλης Αλικάκος
Τα κελεύσματα των καιρών προσπερνούν μερικές φορές τους νόμους. Οι νόμοι δείχνουν ηθικά παράνομοι και βραδυκίνητοι στο να ακολουθήσουν και να εναρμονιστούν στη νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό διεκδικούμε. Οι νόμοι να φτάσουν την πραγματικότητα.

Δημήτρης Λιόλιος
Δεν είναι δουλειά μου να αμφισβητώ διαταγές…

Γιώργος Σπάνιας
Θέλω μονάχα να αποκαταστήσω το όνομα και τη τιμή μου. Δεν θέλω να μεγαλώσει ο γιος μου θεωρώντας τον πατέρα του δολοφόνο. Γνωρίζω πολύ καλά πως οι νόμοι γράφονται στα γραφεία, αλλά η αληθινή ζωή είναι εκεί έξω.

Βιργινία Ταμπαροπούλου
Πώς να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί κάτι που αδυνατείς να κατανοήσεις εσύ ο ίδιος; Με ποιο δικαίωμα σου αφήνει κάποιος τη ζωή σου μισή; Πού είναι το δίκιο; Πού χωράει τόσος πόνος;

Έναρξη 28 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00 και κάθε Κυριακή στις 17.30. Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, 2103312343.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ