Θεατρο - Οπερα

Θέατρο Πορεία: Τι θα δούμε τη σεζόν 2021-2022

«Είναι η ώρα να ξαναβρεθούμε. Το θέατρο είναι ένας ασφαλής χώρος, κυρίως όταν αντιμετωπίζει και τους εργαζόμενους και τους θεατές όπως τους αρμόζει», όπως δήλωσε ο Δημήτρης Τάρλοου

Όλγα Σελλά
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θέατρο Πορεία: O Δημήτρης Τάρλοου ανακοίνωσε το πρόγραμμα της σεζόν 2021-2022 - Οι νέες παραστάσεις, οι επαναλήψεις και το «Νέο αίμα»

Πρέπει να ήταν η μόνη συνέντευξη Τύπου που κανείς δεν καθυστέρησε. Γιατί ήταν η πρώτη σε εσωτερικό χώρο δια ζώσης, στον χώρο του θεάτρου για φέτος. Με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ανά χείρας (ή τα πιστοποιητικά νόσησης), χωρίς αγκαλιές αλλά με φιλιά να στέλνονται σε διάφορες κατευθύνσεις, οι περισσότεροι από τους συντελεστές των φετινών παραστάσεων του Θεάτρου Πορεία και η πλειοψηφία του θεατρικού ρεπορτάζ ήταν εκεί.  Με ενθουσιασμό και λαχτάρα.

Ο Δημήτρης Τάρλοου © Πηνελόπη Μασσούρη

Και σύντομα ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου πήρε τη θέση του στο κέντρο της σκηνής για να ανακοινώσει το ρεπερτόριο της νέας σεζόν, εκφράζοντας αυτό ακριβώς που νιώθαμε όλοι: «Είναι η ώρα να ξαναβρεθούμε. Το θέατρο είναι ένας ασφαλής χώρος, κυρίως όταν αντιμετωπίζει και τους εργαζόμενους και τους θεατές όπως τους αρμόζει». Και ξεκίνησε να παρουσιάζει όσα θα φιλοξενηθούν φέτος στη σκηνή του Θεάτρου Πορεία, ξεκινώντας από την καλοκαιρινή παραγωγή, τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου (σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο) που κλείνει τον φετινό της κύκλο στις 26 Σεπτεμβρίου στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, απ' όπου θα προβληθεί και σε live streaming για θεατές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια παράσταση που είδαν ως τώρα 40 χιλιάδες θεατές, που οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του είναι sold out και που δεν αποκλείεται να συνεχίσει και το καλοκαίρι του 2022 τη διαδρομή του σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Γιάννης Στάνκογλου στον ρόλο του Προμηθέα Δεσμώτη © Πάτροκλος Σκαφίδας

Τη σεζόν στη σκηνή του «Πορεία» ανοίγει στις 6 Οκτωβρίου η παράσταση  που κράτησε συντροφιά σε 10 χιλιάδες θεατές, διαδικτυακά, στο διάστημα της καραντίνας. Είναι η παράσταση του Αργύρη Πανταζάρα «This is not Romeo and Juliet», με τον ίδιο επί σκηνής και τη Σίσσυ Τουμάση από φέτος μαζί του.

«This is not Romeo and Juliet», με τον Αργύρη Πανταζάρα και τη Σίσσυ Τουμάση

Θα ακολουθήσει στις 20 Οκτωβρίου (και μέχρι τις 28 Νοεμβρίου), «Η νύχτα της Ιγκουάνα» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη. Μια παράσταση που επρόκειτο να δούμε την άνοιξη του 2020, που ξαναδουλεύτηκε με νέες πρόβες «και που τώρα λειτουργούν επουλωτικά σε ό,τι προηγήθηκε» όπως είπε πολύ ωραία η Μαρία Μαγκανάρη. Με τους Ιωάννη Παπαζήση, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιώργο Μπινιάρη, Σύρμω Κεκέ, Πέτρο Μάλαμα, Δήμητρα Βλαγκοπούλου και Βίκυ Κάτσικα.

Η κεντρική παράσταση του Θεάτρου Πορεία για φέτος, συνδεδεμένη και με την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είναι «Ο κοτζάμπασης του Καστρόπουργου» του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Κάποιοι την είχαμε δει σε live streaming στις αρχές της  άνοιξης του 2021 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, που «παραχώρησε την παράσταση στο Θέατρο Πορεία». Ένα μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση που διασκεύασε ο Θανάσης Τριαρίδης, ο οποίος αφηγήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, με πάθος, χιούμορ και παραστατικότητα, το δέος που ένιωσε όταν κλήθηκε να διασκευάσει τον συγγραφέα που θαυμάζει, τον τρόπο που προσπάθησε να συνομιλήσει με τη σκέψη του Καραγάτση, τον τρόπο που το μπόλιασε θεατρικά. Από τις 8 Δεκεμβρίου, με τον Γιώργο Χριστοδούλου στον ρόλο του Μίχαλου Ρούση και 18 ηθοποιούς και μουσικούς.

«Ο κοτζάμπασης του Καστρόπουργου» του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου στο θέατρο Πορεία

Από τα τέλη Ιανουαρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ο «Αρίστος», η παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου που βασίζεται στο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», αφηγείται την ιστορία του Αριστείδη Παγκρατίδη, του «Δράκου του Σέιχ Σου», και έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό θα στεγαστεί στο Θέατρο Πορεία. Με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννη Λεάκο και Ιωάννη Αθανασόπουλο.

Η Φιλαρέτη Κομνηνού στην παράσταση «Αρίστος»

Και μετά στη σκηνή ανέβηκαν δύο εντελώς νέα κορίτσια, η Ανθή Τσιρούκη που έγραψε το καινούργιο έργο «Labor» και η Έμιλυ Λουίζου που το σκηνοθετεί. Είναι το ένα από τα δύο σύγχρονα έργα που θα ενταχθούν, τον Μάιο του ’22, στις παραστάσεις που θα έχουν στόχο να στηρίξουν τους σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, και έχει τίτλο «Νέο αίμα». Είναι ένα από τα δύο έργα (το άλλο έχει τίτλο «Νυχιάνγκ» και έγραψε η Ευαγγελία Γατσωτή) που προέρχονται από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, μία ακόμη δραστηριότητα του θεάτρου «Πορεία», με υπεύθυνους τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τον Θανάση Τριαρίδη. Μια προσπάθεια τόνωσης του σύγχρονου θεατρικού έργου, που μέχρι στιγμής έχει δώσει 109 έργα!

Η προπώληση εισιτηρίων ξεκινάει από σήμερα και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η προσφορά είναι 15 ευρώ για όλες τις παραστάσεις.