Θεατρο - Οπερα

Χουβαρδάς στο ΚΠΙΣΝ με έργο του Γιον Φόσσε. Ξεκινά η προπώληση.

Η παραγωγή του ΚΠΙΣΝ θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Γιον Φόσσε, διοργάνωση του Νορβηγικού Θεάτρου του Όσλο

Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιάννης Χουβαρδάς στο ΚΠΙΣΝ: Ξεκινά στις 3/9 η προπώληση του θεατρικού έργου «Κάποιος θα έρθει» του Γιον Φόσσε. Παρουσιάζεται από τις 24/9 - 12/10 στον Θόλο.

Δημιουργήθηκε το 1996 και την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας. Το «Κάποιος θα έρθει» («Nokon kjem til å komme»), από τα πρώτα και σημαντικά θεατρικά έργα του πολυβραβευμένου Νορβηγού ποιητή, μυθιστοριογράφου, δοκιμιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Γιον Φόσσε, έρχεται στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2021.

Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση «Κάποιος θα έρθει» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά © Alex Kat

Μετά τα «Τόσο όμορφα» (Θέατρο Αμόρε, 2004) και «Παραλλαγές Θανάτου» (Θέατρο Πορεία, 2013), ο Γιάννης Χουβαρδάς ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το ΚΠΙΣΝ και καταπιάνεται με το έργο του Φόσσε. Πρωταγωνιστές του έργου είναι οι ηθοποιοί Αντώνης Μυριαγκός, Άλκηστις Πουλοπούλου και Χάρης Φραγκούλης και η παράσταση, που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον χώρο του Θόλου που βρίσκεται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Η προπώληση των εισιτηρίων για τη θεατρική παραγωγή ξεκινά στις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Η υπόθεση του έργου είναι η εξής: «Ένας άνδρας και μία γυναίκα. Μόνοι. Και ένα παλιό σπίτι. Απομονωμένο. Και ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Ακριβώς όπως και οι δύο πάντα το επιθυμούσαν. Να είναι μακριά από όλους τους άλλους, μόνοι, και όμως μαζί. Εκεί, στη θάλασσα, στο δικό τους σπίτι. Όμως αυτό το όνειρο που έγινε πραγματικότητα γεννά ταυτόχρονα μια παράξενη ανησυχία. Είναι οι δυο τους πραγματικά εντελώς μόνοι; Ή μήπως κάποιος άλλος πρόκειται να έρθει; Αυτό που τουλάχιστον υποθετικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, μετατρέπεται σε κακό οιωνό. Και από την απλή διαίσθηση προκύπτει η βεβαιότητα όταν πράγματι κάποιος εμφανίζεται: ο νέος άνδρας που κληρονόμησε το σπίτι και στη συνέχεια τους το πούλησε». Η παραγωγή του ΚΠΙΣΝ θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Γιον Φόσσε, που διοργανώνεται από το Νορβηγικό Θέατρο του Όσλο. 

Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση «Κάποιος θα έρθει» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά © Alex Kat

Ο Γιον Φόσσε ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τη Le Monde ως «ο Μπέκετ του 21ου αιώνα» από αυτή την απλή αλλά συγχρόνως περίπλοκη σύνθεση, χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία τη δύναμη της μουσικότητας της γλώσσας, του υπονοούμενου και του ανείπωτου δημιουργώντας ένα δραματουργικό σύμπαν, στο οποίο «αναπτύσσει όλες τις δυνητικές αποχρώσεις μιας αιωρούμενης απροσδιόριστης απειλής, έτσι ώστε το Κάποιος θα έρθει να αποτελεί ένα υπαρξιακό, ερωτικό, ψυχολογικό και οντολογικό θρίλερ, μέσα στο οποίο συνυπάρχουν ισότιμα ποίηση, κωμωδία, δράμα, σασπένς και γκροτέσκο».

Ο Φόσσε, τα έργα του οποίου έχουν μεταφερθεί σε θεατρικές σκηνές πολλές φορές, θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από πενήντα γλώσσες. Έχει διακριθεί σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το σπουδαίας σημασίας «Βραβείο Ίψεν». Τα θεατρικά του έχουν ανέβει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου από σημαντικούς σκηνοθέτες όπως οι: Κλοντ Ρεζί, Πατρίς Σερό, Τόμας Οστερμάιερ, Οσκάρας Κορσουνόβας, Ίβο Βαν Χόβε, Γιούργκεν Γκος, Λικ Περσεβάλ, Γιόσι Βίλερ, Κέιτι Μίτσελ.

Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση «Κάποιος θα έρθει» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά © Alex Kat

Μετά το «Κάποιος θα έρθει» ο Φόσσε έγραψε πάνω από σαράντα θεατρικά έργα, που έχουν παιχτεί σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο ως τη Μόσχα και από το Παρίσι ως το Τόκιο. 


Info: Κάποιος θα έρθει του
Συντελεστές: Μετάφραση: Έρι Κύργια. Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς. Σκηνικά Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού. Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Σχεδιασμός Βιντεοπροβολών: Παντελής Μάκκας. Υπεύθυνη Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη. Βοηθός Σκηνοθέτη: Άντα Πουράνη. Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Σαφού. Ηθοποιοί (με τη σειρά ομιλίας) Εκείνη: Άλκηστις Πουλοπούλου. Εκείνος: Αντώνης Μυριαγκός. Άντρας: Χάρης Φραγκούλης. 
Παραστάσεις στις 20:30 τις ακόλουθες ημερομηνίες: Παρασκευή 24/09, Κυριακή 26/09, Δευτέρα 27/09, Τρίτη 28/09, Τετάρτη 29/09, Παρασκευή 01/10, Κυριακή 03/10, Δευτέρα 04.10, Τρίτη 05/10, Τετάρτη 06/10, Παρασκευή 08/10, Κυριακή 10/10, Δευτέρα 11/10 Τρίτη 12/10.

Εισιτήρια: €15 (μειωμένο €10). Η προπώληση εισιτηρίων για το κοινό ξεκινά την Παρασκευή 03/09 στις 10.00 στο snfcc.org στον ιστότοπο της Ticket Services ΕΔΩ ή τηλεφωνικά στο 210 7234567. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα και στις σελίδες στα social media @SNFCCΗ παράσταση εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα με την πλειονότητα των εκδηλώσεών του που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει και ορισμένες εκδηλώσεις με προσιτό εισιτήριο, εμπλουτίζοντας τις πηγές εσόδων του και διασφαλίζοντας την οικονομική του βιωσιμότητα. Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.​ 
24/9-12/10/2021