- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Oι θεατρικές πρεμιέρες που περιμένουμε τον Οκτώβριο
Κορωνοϊού επιτρέποντος, το χειροκρότημα θα είναι μεγάλο
Από το «Τρίτο Στεφάνι» του Κ. Μαρκουλάκη μέχρι τα «Αξύριστα Πηγούνια» του Γ. Τσίρου, οι θεατρικές πρεμιέρες που έρχονται τον Οκτώβριο στα ελληνικά θέατρα.
Μας έλειψε. Πολύ. Μας έλειψαν τα μονίμως αγχωτικά κουδούνια του. Μας έλειψαν τα φώτα που σιγά σιγά ή και απότομα, σβήνουν. Μας έλειψε το χειροκρότημα που έχουμε καιρό να χαρίσουμε απλόχερα, με την καρδιά μας.
Η κατάσταση με τα ελληνικά θέατρα, όπως και με όλον τον καλλιτεχνικό τομέα, είναι δύσκολη. Πολύ. Παρόλα αυτά, αναμένοντας νέες ανακοινώσεις, οι θεατρικές σκηνές δειλά δειλά ανακοινώνουν τις πρεμιέρες τους στηρίζοντας την επιθυμία μας να βρεθούμε ξανά κοντά τους. Με ασφάλεια.
Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στα αθηναϊκά θέατρα από τον Οκτώβριο
«Τρίτο Στεφάνι» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης «συναντά» το αριστούργημα του Κώστα Ταχτσή συνοδεία μιας 20μελούς ομάδας εξαιρετικών ηθοποιών με τη Μαρία Καβογιάννη και τη Μαρία Κίτσου στους θρυλικούς ρόλους της Εκάβης και της Νίνας.
Λίγα λόγια για το έργο (από ένα απόσπασμα του Μένη Κουμανταρέα): «Αυτό που σοκάρισε και στάθηκε και το πρωτοποριακό στοιχείο [στο «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή] είναι ότι ολόκληρο το μυθιστόρημα στηρίζεται σ’ ένα συνεχή μονόλογο δύο γυναικών που η γλώσσα τους και τα ήθη τους ανήκουν στη μικροαστική τάξη. Ποτέ πριν στη νεοελληνική λογοτεχνία ένα μυθιστόρημα δεν χρησιμοποίησε σε αυτή την έκταση και τον βαθμό την προφορικότητα της αφήγησης και το καθημερινό ιδιόλεκτο αυτής της τάξης. Υπάρχουν, φυσικά, πάμπολλοι διάλογοι στη λογοτεχνία που αποτυπώνουν τον προφορικό λόγο των ηρώων. Όμως αυτοί οι διάλογοι αποτελούν απλά παρένθεση στην αφήγηση, […] και χρησιμεύουν στο να ζωντανέψουν τη διήγηση και να προσδώσουν αληθοφάνεια στους ήρωες. Το κυρίως κείμενο γράφεται κατά κανόνα σε λογοτεχνική γλώσσα. Οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει αυτό.
Από 10/10, Τετάρτη - Κυριακή στο Θέατρο Παλλάς
«Προδοσία» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη
Τρεις φίλοι, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Αιμίλιος Χειλάκης και η Αθηνά Μαξίμου συναντώνται επί σκηνής για πρώτη φορά όλοι μαζί για να μιλήσουν με τα λόγια του Χάρολντ Πίντερ.
Λίγα λόγια για το έργο: Η «Προδοσία» είναι η ιστορία τριών ανθρώπων που προδίδουν και προδίδονται. Προδίδουν τους συντρόφους τους, τον γάμο τους, τη φιλία τους, τον εαυτό τους, τα ιδανικά τους και τα πιστεύω τους.
Από 21/10
Πέμπτη - Κυριακή στο Θέατρο Βρετάννια
«Μεταμφίεση» σε σκηνοθεσία Σταύρου Ράγια
Η Χάρις Αλεξίου συναντά το κείμενο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και ανεβαίνει στη σκηνή του Μικρού Παλλάς προσδοκώντας την επόμενη μεγάλη ερμηνεία της καριέρας της.
Λίγα λόγια για το έργο: Μία γυναίκα χωρίς όνομα, μέσα στην ησυχία του μικρού της κόσμου, μονολογεί. Η σημερινή μέρα δεν είναι τυχαία. Συμπληρώνονται κάποια χρόνια από το θάνατο ενός ανθρώπου που στάθηκε σημαντικός για τη ζωή της. Εκείνη δούλευε τότε ως νυχτερινή αποκλειστική του νοσοκόμα. Κι αυτός, λάτρευε να της μιλά με τις ώρες. Οι διηγήσεις του «Γέρου» της καθώς και μια εξωφρενική συγκυρία θα αλλάξει τα πάντα μέσα σε μια μέρα.
Από 15/10 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Μικρό Παλλάς
«Αξύριστα Πηγούνια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη
14 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Θέατρο Πόρτα το 2006, το δυνατό κείμενο του Γιάννη Τσίρου ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή, αυτή την φορά σε αυτήν του Μικρού Χορν.
Λίγα λόγια για το έργο: Πρόκειται για άντρες εγκλωβισμένους που ξεγυμνώνονται ψυχικά απέναντι στο αντικείμενο του πόθου τους, γίνονται θύτες μιας γυναίκας αλλά και θύματα της ίδιας τους της αντρικής φύσης. Ανίκανοι να διαχειριστούν το πάθος τους έρχονται σε επαφή με το κρυμμένο, τρομακτικό τους πρόσωπο.
Από 24/10, Τετάρτη - Κυριακή στο Μικρό Χορν
«Ο Κεφτές» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα
Ο Δημήτρης Φούτσιας γράφει μια vegan κωμωδία αφιερωμένη στα γεύματα που πλέον, δεν είμαστε έτοιμοι να φάμε. Μια ομάδα νέων και εξαιρετικά ταλαντούχων ηθοποιών συνωμοτούν και σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα και με την στήριξη των Αθηναϊκών Θεάτρων παρουσιάζουν την χιουμοριστική σύγχρονη εκδοχή του δείπνου με φίλους.
Λίγα λόγια για το έργο: Δύο αυστηρώς vegetarian ζευγάρια συναντιούνται στο σπίτι του ενός για να φάνε. Ενώ όλα κυλούν ομαλά και η παρέα διασκεδάζει, ένας ολοστρόγγυλος και ελαφρώς δαγκωμένος κεφτές, κείτεται στα πόδια τους. Ένας κεφτές από κιμά!
Από 22/10, Τετάρτη - Κυριακή στο Θέατρο Αλίκη
«Good People» σε σκηνοθεσία Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ David Lindsay- Abaire έρχεται στο θέατρο Αποθήκη υπό τη σκηνοθετική ματιά της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους.
Λίγα λόγια για το έργο: Lower End. Νότια Βοστώνη. Μία συνοικία της εργατικής τάξης. Η Μάργκι Γουόλς, προσπαθεί να βγάλει τον επιούσιο σαν ταμίας στο μαγαζί «Ό, τι πάρεις ένα δολάριο» αλλά απολύεται γιατί μονίμως αργεί να χτυπήσει κάρτα. Ο λόγος είναι η κόρη της που επειδή έχει μια κάποιου είδους πνευματική καθυστέρηση, απορροφά μεγάλο μέρος του χρόνου της. Η σπιτονοικοκυρά της την απειλεί επίσης με έξωση. Το Bingo, το προσφιλές παιχνίδι της γειτονιάς, θα μπορούσε να ήταν μια λύση για εύκολο χρήμα – αν το κέρδιζε ασφαλώς. Η άλλη λύση, λένε οι φίλες της, είναι να πάει να βρει τον Μάικ, τον εφηβικό της έρωτα, που είναι πλέον μεγαλογιατρός και ζει στο ακριβά προάστια με τη γυναίκα του. Να τον βρει και να του ζητήσει δουλειά!
Από τις 30/10, Τετάρτη - Κυριακή στο Θέατρο Αποθήκη
«Ένα Σπίτι από Γυαλί» σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου
Βασισμένο στον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς, η νέα σκηνοθέτιδα Αικατερίνη Παπαγεωργίου τολμά την δεύτερη σκηνοθεσία της στην Αθήνα με την ομάδα της The Young Quill σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη.
Λίγα λόγια για το έργο: Η πλοκή του έργου διαδραματίζεται στην Αθήνα της δεκαετίας του ‘50 και φωτίζει προβληματισμούς και αντιλήψεις που ισχύουν μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα πραγματεύεται τις δυναμικές των σχέσεων που δημιουργούνται ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, εξαιτίας των ιστορικών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.
Από 11/10 και κάθε Κυριακή στις 18.00 στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Θεοχαράκη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κρίση της Αμερικής της δεκαετίας του 1920 με μια σύγχρονη ματιά
Μια βράβευση για τα «συμβολικά ταξίδια του στα αρχέτυπα του ανθρώπου»
Από τον «Ιβανόφ» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, έως το «Ψέμα του μυαλού» του Σέπαρντ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη
Ο αντιστάρ µεταµορφώνεται ξανά πρωταγωνιστώντας στη µυθική «Λόλα», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου στο Παλλάς
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Θεόδωρος Κουρεντζής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη παραγωγή με 50 περφόρμερ επί σκηνής
Το κείμενο υπογράφει η Ευτυχία Κ. Αργυροπούλου σε λυρική ποιητική μορφή
«Η Ίμο μοιάζει με σίφουνα στον τρόπο που υπάρχει στη σχέση της με τον Μπεν»
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί ένα από τα πιο «προκλητικά» θεατρικά κείμενα του 20ού αιώνα
Ο «Θάνατος παλληκαριού», που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1891, παρουσιάζει τα ήθη και τα έθιμα μιας εποχής μέσα από την ιστορία του κεντρικού ήρωα
Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στο θέατρο Τέχνης μπήκαμε στις πρόβες και μιλήσαμε με τους συντελεστές
Πέρυσι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού θεάτρου
Δύο έφηβοι στο χείλος του γκρεμού. Ένας φόνος που θα αλλάξει τα πάντα. Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στα Χάιλαντς της Σκωτίας
Από το «Σκίτσο 3» της Πειραματικής Σκηνής μέχρι την «Ηλέκτρα εντός» του Πορεία
Η Athens Voice εξασφάλισε μέρος από το ανέκδοτο φωτογραφικό αρχείο που ανήκει στην ανιψιά του συγγραφέα, Έλλη Αρτέμη-Ταχτσή, και βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας
Το ανεκτίμητο έργο του συγγραφέα που διακωμωδούσε τις αδυναμίες των ανθρώπων
Μια μουσική παράσταση της bijoux de kant για την αισθητική της ερωτικής επιθυμίας
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια για το έργο του Στίβεν Κινγκ που παίζεται στο θέατρο Άνεσις
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.