Θεατρο - Οπερα

Λήξη Παραβάσεων με Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Ακύλλα Καραζήση

Το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ κλείνει με ακόμα μία εμβληματική γυναικεία φιγούρα

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Ένα αριστούργημα ψυχολογικής ανάλυσης στον Φάρο © Μάνος Αγριμάκης

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Ακύλλας Καραζήσης στο θεατρικό έργο «Δεσποινίς Τζούλια» για τις «Παραβάσεις» του ΚΠΙΣΝ

Έρωτας και εξουσία, μάχη των δύο φύλων και σύγκρουση των κοινωνικών τάξεων. Όλα αυτά κατάφερε να χωρέσει στο έργο του ο August Strindberg το 1888. Ο λόγος για το «Δεσποινίς Τζούλια», ένα κείμενο που έχει θεωρηθεί αριστούργημα ψυχολογικής ανάλυσης.  

Αυτό το έργο θα σημάνει και τη λήξη των «Παραβάσεων» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για φέτος. Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε, το Θεατρικό Αναλόγια του ΚΠΙΣΝ έχει βάλει στο επίκεντρο τη γυναίκα, άλλοτε με έργα συγγραφέων και ποιητριών θηλυκού γένους και άλλοτε βάζοντας στη σκηνή εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας. Αυτό κάνει και στο φινάλε του, με μία ζωντανή θεατρική μετάδοση, χωρίς παρουσία κοινού, από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. 

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 21:00, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Ακύλλας Καραζήσης αναλαμβάνουν να «ζωντανέψουν» τη «Δεσποινίδα Τζούλια». Με τον Δημήτρη Καραντζά να αναλαμβάνει τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη μουσική του Γιώργου Πούλιου να περιβάλει τους ηθοποιούς, οι τελευταίες «Παραβάσεις» θα μάς μεταφέρουν στα τέλη του 19ου αιώνα στο αρχοντικό ενός κόμη στη Σουηδία τη Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου.  

Ακύλλας Καραζήσης
Ο Ακύλλας Καραζήσης υποδύεται τον Ζαν, ένα υπηρέτη που στοχεύει στην κοινωνική άνοδο και καταξίωση

Οι πρωταγωνιστές μας είναι δύο. Από τη μία, η Τζούλια, κόρη του κόμη, εκπρόσωπος της παλιά αριστοκρατίας που ετοιμάζεται να εκλείψει και σύμβολο της μοντέρνας γυναίκας της εποχής. Από την άλλη, έχουμε τον Ζαν, υπηρέτη του κόμη, που στοχεύει στην κοινωνική άνοδο και καταξίωση του και δείχνει να μπορεί να προσαρμοστεί και να επιβιώσει στις όποιες νέες συνθήκες. Οι δυο τους ξεκινάνε ένα άγριο παιχνίδι στην κουζίνα του αρχοντικού, στη διάρκεια της γιορτής των υπηρετών για τη Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου, μια νύχτα γιορτής, χορού, μεθυσιού, ερωτισμού και απογύμνωσης. Πώς μπορούμε να περιγράψουμε το μεταξύ τους παιχνίδι; Ο ίδιος ο συγγραφέας της «Δεσποινίδας Τζούλια» το χαρακτηρίζει ως μία μάχη ζωής και θανάτου για την επικράτηση του πιο δυνατού.   

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη υποδύεται την κόρη ενός κόμη, σύμβολο της μοντέρνας γυναίκας της εποχής της © Μάνος Αγριμάκης
     

Δείτε το θεατρικό έργο «Δεσποινίς Τζούλια» ζωντανά στο snfcc.org/missjulia ή στη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Facebook. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ