- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λήξη Παραβάσεων με Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Ακύλλα Καραζήση
Το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ κλείνει με ακόμα μία εμβληματική γυναικεία φιγούρα
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Ακύλλας Καραζήσης στο θεατρικό έργο «Δεσποινίς Τζούλια» για τις «Παραβάσεις» του ΚΠΙΣΝ
Έρωτας και εξουσία, μάχη των δύο φύλων και σύγκρουση των κοινωνικών τάξεων. Όλα αυτά κατάφερε να χωρέσει στο έργο του ο August Strindberg το 1888. Ο λόγος για το «Δεσποινίς Τζούλια», ένα κείμενο που έχει θεωρηθεί αριστούργημα ψυχολογικής ανάλυσης.
Αυτό το έργο θα σημάνει και τη λήξη των «Παραβάσεων» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για φέτος. Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε, το Θεατρικό Αναλόγια του ΚΠΙΣΝ έχει βάλει στο επίκεντρο τη γυναίκα, άλλοτε με έργα συγγραφέων και ποιητριών θηλυκού γένους και άλλοτε βάζοντας στη σκηνή εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας. Αυτό κάνει και στο φινάλε του, με μία ζωντανή θεατρική μετάδοση, χωρίς παρουσία κοινού, από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
Την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 21:00, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Ακύλλας Καραζήσης αναλαμβάνουν να «ζωντανέψουν» τη «Δεσποινίδα Τζούλια». Με τον Δημήτρη Καραντζά να αναλαμβάνει τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη μουσική του Γιώργου Πούλιου να περιβάλει τους ηθοποιούς, οι τελευταίες «Παραβάσεις» θα μάς μεταφέρουν στα τέλη του 19ου αιώνα στο αρχοντικό ενός κόμη στη Σουηδία τη Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου.
Οι πρωταγωνιστές μας είναι δύο. Από τη μία, η Τζούλια, κόρη του κόμη, εκπρόσωπος της παλιά αριστοκρατίας που ετοιμάζεται να εκλείψει και σύμβολο της μοντέρνας γυναίκας της εποχής. Από την άλλη, έχουμε τον Ζαν, υπηρέτη του κόμη, που στοχεύει στην κοινωνική άνοδο και καταξίωση του και δείχνει να μπορεί να προσαρμοστεί και να επιβιώσει στις όποιες νέες συνθήκες. Οι δυο τους ξεκινάνε ένα άγριο παιχνίδι στην κουζίνα του αρχοντικού, στη διάρκεια της γιορτής των υπηρετών για τη Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου, μια νύχτα γιορτής, χορού, μεθυσιού, ερωτισμού και απογύμνωσης. Πώς μπορούμε να περιγράψουμε το μεταξύ τους παιχνίδι; Ο ίδιος ο συγγραφέας της «Δεσποινίδας Τζούλια» το χαρακτηρίζει ως μία μάχη ζωής και θανάτου για την επικράτηση του πιο δυνατού.
Δείτε το θεατρικό έργο «Δεσποινίς Τζούλια» ζωντανά στο snfcc.org/missjulia ή στη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Facebook.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αριστοφάνης, ο Σεφερλής και οι κωμωδίες που συνεχίζουν να γεμίζουν τα ελληνικά θέατρα
Οι παραγωγές παρουσιάζονται σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών της Βαλτικής
Το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου
Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας επιστρέφουν με το νέο τους σατιρικό έργο
Η παράσταση έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα
Η αριστοφανική ηρωίδα με την ιδιοφυή αυθάδεια ζωντανεύει ξανά
Η νέα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια
Μιλήσαμε με τους συντελεστές της παράστασης «Ανα-τίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης «Καρόλου Κουν» μας μίλησε για την παράσταση «Πηνελόπες και Πηνελοπιάδες - The Loom» που ανεβάζει στη ΣΤΟΑ Culture του Μεγάρου Αρσάκη
Με Λυδία Κονιόρδου και Ευαγγελία Μουμούρη οι πρώτες παραστάσεις
Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας - Ελεύθερη η είσοδος για το κοινό
Το έργο είναι βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη
Ο Χρήστος Θεοδωρίδης σκηνοθετεί την πιο παλιά σωζόμενη τραγωδία, τους Πέρσες του Αισχύλου
Η παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 20-22 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 ματαιώνεται για λόγους υγείας
Στο πλαίσιο των 20 ετών από τη λειτουργία της Πειραιώς, ο «Έναστρος Ουρανός» προσφέρει στο κοινό μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το πρώτο σωζόμενο έργο του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή ηθοποιό για τις «Στρακαστρούκες», για την «αγία ελληνική οικογένεια» και την καλοκαιρινή περιοδεία
Η Ελένη Ευθυμίου συμπράττει με την ομάδα Εν Δυνάμει και φέρνει στο αρχαίο θέατρο έναν μικτό θίασο με ή χωρίς αναπηρίες
Θα ανεβάσει το έργο του Ατάιντε για 20 παραστάσεις
Ο Δημήτρης Σαμόλης βάζει στο μικροσκόπιο την «αγία ελληνική οικογένεια»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.