Θεατρο - Οπερα

Μένουμε σπίτι και βλέπουμε τη «Λούλου» στο Μέγαρο Μουσικής

Μία από τις πιο πετυχημένες παραγωγές του Μεγάρου

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η όπερα «Λούλου» του Άλμπαν Μπεργκ, σε σκηνοθεσία Άικε Γκραμς, στο site του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον κύκλο «Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο»

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει φιλοξενήσει ανά τα χρόνια παραστάσεις που κατάφεραν να γράψουν ιστορία στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή. Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, που μάς έκανε όλους να μείνουμε σπίτι, ο φορέας ξεκινάει τον κύκλο διαδικτυακών αναμεταδόσεων «Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο», ώστε να μάς δώσει την ευκαιρία να απολαύσουμε από τον καναπέ μας κάποια από τα εμβληματικότερα έργα του αρχείου του.  

Μία από τις πιο πετυχημένες παραγωγές του Μεγάρου © Stefanos

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στην ιστοσελίδα του Μεγάρου κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 21:30. Η αρχή θα γίνει αύριο, Σάββατο 4 Απριλίου, με τη «Λούλου», την όπερα που ανέβηκε στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου τον Οκτώβριο του 2005 και αναδείχτηκε σε μία από τις πιο πετυχημένες παραγωγές του. Επρόκειτο για την πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του έργου, που ο Άλμπαν Μπεργκ συνέθεσε τον 20ο αιώνα, την οποία υπέγραψε σκηνοθετικά ο Άικε Γκραμς.  

Ο Μπεργκ βάσισε το λιμπρέτο του στα δράματα του Φρανκ Βέντεκιντ, «Το Πνεύμα της Γης» και «Το Κουτί της Πανδώρας». Στο ελληνικό κοινό η τραγική περσόνα της Λούλου συστήθηκε μέσα από την ερμηνεία της σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, δίπλα στην οποία στάθηκαν μεταξύ άλλων η Δάφνη Γκραμς στον ρόλο της Κόμισσας Γκέσβιτς, που ήταν ερωτευμένη με τη Λούλου, ο Φαμπρίς Νταλίς στον ρόλο του Άλβα, με τον οποίο το έσκασε, και ο Βόλφγκανγκ Σαίνε, σε δύο ρόλους, αυτόν του Δρ. Σαιν και αυτόν του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Αυτούς θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, μέσα από τη μαγνητοσκόπηση της 19ης Οκτωβρίου του 2005, συνδυαστικά με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου, η οποία πλαισίωσε τους σολίστ.  

Το Σάββατο 4 Απριλίου © Stefanos

Το Μέγαρο στο σπίτι, βέβαια, δεν σταματάει στη «Λούλου». Την Τετάρτη 8 Απριλίου, μέσα πάλι από το «Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο», θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το προκλασικό έργο του Κλαούντιο Μοντεβέρντι, «Η στέψη της Ποππαίας». Παράλληλα, ο ιστότοπος του Ιδρύματος Μποδοσάκη έχει βιντεοσκοπήσει εκδηλώσεις του Megaron Plus, τις οποίες έχουμε τώρα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε, όποτε εμείς θέλουμε on demand, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.   

Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο © Stefanos

Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο