Θεατρο - Οπερα

Ένας «Γυάλινος Κόσμος» θα καταρρεύσει αυτή την άνοιξη

Δείτε αποκλειστικά στην ATHENS VOICE τις πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση «Γυάλινος Κόσμος»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4-scover.jpg

Ο Θοδωρής Γκόνης σκηνοθετεί το θεατρικό έργο «Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» σε παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν δεν μάς αρέσει η ζωή που ζούμε; Η μία λύση είναι να την αλλάξουμε. Η άλλη είναι να φυλακιστούμε μέσα σε αυτήν και απλά να προσπαθήσουμε να την καλύψουμε με μάσκες. Μάσκες πλασμένες από φανταστικούς κόσμους, μυθικά παρελθόντα και ψεύτικα παρόντα και που σκοπό δεν έχουν να πείσουν μόνο τους άλλους ανθρώπους, αλλά και εμάς τους ίδιους.

7-s.jpg

Κάπως έτσι προσπαθούν να προστατεύσουν τις ζωές τους και τα μέλη της οικογένειας Γουίνγκφιλντ, οι πρωταγωνιστές του «Γυάλινου Κόσμου» του Τένεσι Ουίλιαμς. Το δραματικό έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1944 στο Σικάγο και τώρα έρχεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, με τη σκηνή να καταλαμβάνεται από τους Στέλλα Καζάζη, Ελένη Μαβίδου, Θανάση Ρέστα και Κωνσταντίνο Λιάρο.

Ο «Γυάλινος Κόσμος» δεν ξεχωρίζει μόνο γιατί αποτελεί την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία που εδραίωσε τον αμερικανό συγγραφέα, αλλά και διότι θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό του κείμενο. Η οικογένεια που περιγράφεται είναι στην ουσία η δική του, με τα δύο αδέρφια της ιστορίας να εμφανίζουν μεγάλες ομοιότητες με τον Ουίλιαμς και την αδερφή του –το όνομα του πρωταγωνιστή είναι ίδιο με το πραγματικό όνομα του συγγραφέα, Τομ-.

5-s.jpg

Πρόκειται για μία οικογένεια, μέσα στην οποία μοιάζει να συναντάται η αποσύνθεση όλου του κόσμου. Ο πατέρας έχει εγκαταλείψει τη γυναίκα, Αμάντα, και τα δύο παιδιά του, Λάουρα και Τομ, οδηγώντας τη μητέρα σε συμπεριφορές εξάρτησης απέναντι στον γιο και την κόρη της. Παράλληλα, η Αμάντα ζει σχεδόν μόνιμα στο παρελθόν, όταν ήταν ακόμα μία «κοσμική δεσποινίς», μία καλλονή που την περιτριγύριζαν μνηστήρες.

4-s.jpg

Βασική της ανησυχία είναι το μέλλον των παιδιών της. Η Λάουρα, με αναπηρία στο ένα πόδι, έχει αναπτύξει μία υπερβολική ντροπαλότητα και έχει απομονώσει πλήρως τον εαυτό της, έχοντας ως μόνη συντροφιά το γυάλινο θηριοτροφείο της. Ο Τομ ξοδεύει τον ελεύθερο χρόνο του στους κινηματογράφους, για να ζήσει τις περιπέτειες που δεν μπορεί στην πραγματική ζωή, και το μεγάλο του όνειρο είναι μια μέρα να φύγει, ακριβώς όπως έκανε ο πατέρας του.

3-s.jpg

Για την Αμάντα, οι συμπεριφορές των δύο παιδιών της μεταφράζονται ως μία κόρη που δεν θα βρει ποτέ σύζυγο και ως ένας γιος ονειροπόλος που δεν στηρίζει την οικογένειά του. Οι ελπίδες της αναπτερώνονται με την εμφάνιση του Τζιμ. Αρχικά, κάνει το μέλλον να φαίνεται ευοίωνο, αφού έρχεται ως υποψήφιος γαμπρός για τη Λάουρα, πράγμα που θυμίζει στη μητέρα της τις δικές της περασμένες κατακτήσεις. Η κατάληξη, όμως, είναι διαφορετική από εκείνη που προσδοκούσε και όλος ο εύθραυστος γυάλινος κόσμος της οικογένειας αρχίζει να καταρρέει μέσα σε μια στιγμή.

6-s.jpg

Περισσότερες Πληροφορίες:
Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου»
Πρεμιέρα: Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, 21:00
Παραστάσεις: Από 15 Μαρτίου έως 12 Απριλίου 2020
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00

2-s.jpg

1-s.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ