Θεατρο - Οπερα

Τα «πουλιά» πετάνε στη Χιλή και βγάζουν δίσκο

Σήμερα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συναντήσαμε ξανά τους Όρνιθες στην ανανεωμένη, πολυπολιτισμική εκδοχή τους

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
birds_press_eventandreas_simopoulos_44.jpg
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Οι «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφουν με δύο παραστάσεις σε μια σύμπραξη Ελλήνων και Βραζιλιάνων ηθοποιών.

Τρία χρόνια πριν, γυμνά στήθη αντρικά και γυναικεία λουσμένα από την επιδαύρια μυσταγωγία ξεκίνησαν να σουλατσάρουν. Πήγαν στο Αρχαίο Θέατρο. Πήγαν στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Πήγαν στη Νέα Υόρκη. Έγιναν σεμινάριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Θα πάνε στη Χιλή. 

birds_press_eventandreas_simopoulos_56.jpg
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Σε αυτά τα τρία και κάτι χρόνια, οι «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου δεν λένε να κρατήσουν κάπου σταθερή τη φωλιά τους. Αλλά ούτε και να την διαλύσουν. Τουναντίον, έγιναν ταινία για να μπορούν ανενόχλητα να πετούν στην «αιωνιότητα». Αυτή ήταν μια φράση που χρησιμοποίησε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου την ώρα που μας παρουσίαζε την ταινία «Τα Πουλιά» του Μπάμπη Μακρίδη η οποία θα κάνει την πρεμιέρα της στο Τμήμα Voices του φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Εκεί συμμετέχουν «δυνατές ιστορίες με ξεχωριστούς χαρακτήρες που θίγουν σημαντικά ζητήματα. Κάθε φιλμ στο Τμήμα Voices παρουσιάζει μια διαφορετική ματιά στον κόσμο που ζούμε». Η ταινία έχει συμμετάσχει και στο Work in Progress του φεστιβάλ Les Arc, ενώ τον Ιανουάριο 2020 θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ της Χιλής Santiago a Mil, μαζί με την ανανεωμένη εκδοχή της παράστασης των «Ορνίθων».

Στην ανανεωμένη αυτή εκδοχή Βραζιλιάνοι ηθοποιοί που παρακολούθησαν το σεμινάριο του Νίκου Καραθάνου στο Ρίο θα συνεργαστούν με τους Έλληνες. Και θα παρουσιάσουν ξανά και ξανά την εικόνα ενός οργίου όταν αυτό γίνεται με τη μορφή ενός πλατωνικού έρωτα. 

«Kαι σεις παιδιά του έρωτα να γίνετε, να βγάλετε φτερά, να τα ξαναγαπήσετε όλα».

birds_press_eventandreas_simopoulos_75.jpg
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Σαν αυτό το έργο του Αριστοφάνη να κουβαλά μια δυνατή ευχή πάνω από τα κεφάλια εκείνων που αποφασίζουν να ασχοληθούν και όχι να απασχοληθούν μαζί του, οι «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου στο δρόμο που χάραξαν οι «Όρνιθες» του Κάρολου Κουν άφησαν πίσω τους μια ιστορία και μια μουσική. Και έγιναν δίσκος. Η πρώτη ανήκει στον Άγγελο Τριανταφύλλου ενώ η δεύτερη στον αξεπέραστο Μάνο Χατζηδάκι. 

birds_press_eventandreas_simopoulos_4.jpg
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Η σημερινή ήταν μια από τις καλύτερες ίσως συνεντεύξεις τύπου που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Δεν ξέρω εάν γι αυτό ευθύνεται το συναίσθημα όλων μας που χαιρόμαστε πραγματικά όταν ξέρουν όταν παράγουμε πολιτισμό με όλη τη σημασία της φράσης ή η φανερά συγκινημένη Αφροδίτη Παναγιωτάκου που εξήγησε ότι το ταξίδι στη Χιλή δεν γίνεται παρά τα όσα συμβαίνουν εκεί αλλά χάρη σε αυτά. Δεν ξέρω εάν γι αυτό ευθύνεται το βίντεο με το τρίχρονο αυτό ταξίδι της παράστασης. Δεν ξέρω εάν οι φωνές των πτηνών- συντελεστών μετά ή ο απίστευτος χορός των Βραζιλιάνων ή το τραγούδι της Μάρθας Φριτζήλα. Δεν εάν τελικά, για όλα φταίει ο Νίκος Καραθάνος.

birds_press_eventandreas_simopoulos_31.jpg
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Παρά το γεγονός ότι θα διαβαστεί ως υπερβολή, πρέπει να υπάρξει ως πρόταση σε αυτό το κείμενο η εξής μια: Είναι πραγματική ευτυχία να δει κάποιος αυτήν την παράσταση.

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιάννης Αστερής 
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος 
Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής
Σκηνικά & Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου 
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Κίνηση: Amalia Bennett

Ερμηνεύουν: Douglas Alves de Paula, Θανάσης Αλευράς, Στεφανία Γουλιώτη, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Amalia Bennett, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Tuany Nascimento, VN Dançarino Brabo, André Oliveira DB, Marlon Brando de Oliveira Santos, Κλέλια Ρένεση, Γιάννης Σεβδικαλής, Άγγελος Τριανταφύλλου, Μάρθα Φριντζήλα

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Σοφία Ευκλείδου, Μιχάλης Καταχανάς, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας, Άγγελος Τριανταφύλλου
Βοηθός Σκηνοθέτις: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου 
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μυρτώ Λάμπρου
Ηχολήπτης Παράστασης: Κωστής Παυλόπουλος
Βοηθός Παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου
Hair Design: Χρόνης Τζήμος 
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά
Υπεύθυνος Σκηνής: Γιάννης Κρητικός
Κατασκευή Δέντρων: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Κατασκευή Σκηνικού: Lazaridis Scenic Studio, Σωκράτης Παπαδόπουλος
Ειδικές Κατασκευές Κοστουμιών: Δέσποινα Μακαρούνη, Σωκράτης Παπαδόπουλος
Μετάφραση στα αγγλικά: Ορφέας Απέργης
Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Ίνφο
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
29-30 Δεκεμβρίου 2019
Κεντρική Σκηνή
Κυριακή 12:00, Δευτέρα 17:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ