Θεατρο - Οπερα

H Lidl Ελλάς επιστρατεύει το θέατρο για να µιλήσει στη νέα γενιά για τη βιώσιµη ανάπτυξη

Μία μουσική παράσταση για νέους και παιδιά μάς μιλάει για το μέλλον του πλανήτη με τους ήχους του Βιβάλντι

Νικολέττα Σταμάτη
ΤΕΥΧΟΣ 723
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Βασιλική Αδαμίδου και ο Αλέξανδρος Ευκλείδης για τη συνεργασία της Lidl Ελλάς και της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στην παράσταση «Τέσσερις εποχές»

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία; Η απάντηση βρίσκεται στην ομώνυμη παράσταση που έκανε πρεμιέρα στις 3 Νοεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συμπαραγωγή και με τη χορηγία της Lidl Ελλάς.

Patari Project © V. Isaeva

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΣ συνεργάζεται δημιουργικά με ιδιωτικό φορέα, πόσο μάλλον ένα σούπερ μάρκετ. Δεν είναι απλώς μια συνεργασία αλλά μια δημιουργική συνέργεια με στόχο να ευαισθητοποιήσουν με έναν πρωτότυπο τρόπο τις νεότερες γενιές για τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης και το μέλλον του πλανήτη,

Το σκηνικό που ανέλαβε η ομάδα του Patari Project αλλά και τα κουστούμια που δημιουργήθηκαν από πλαστικά είδη μίας χρήσης συνδέουν το οικολογικό μήνυμα  με τον πολιτισμό, μιλώντας με ευφάνταστο τρόπο για την περιβαλλοντική κρίση της εποχής μας.

Το φιλί της άνοιξης © V. Isaeva

Την παράσταση, η οποία θα συνεχίσει να παίζεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, σκηνοθετεί η Σοφία Πάσχου, ενώ ο Νίκος Γαλενιανός είναι ο άνθρωπος πίσω από την ενορχήστρωσή της.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τόσο για τη θεατρική παράσταση, όσο και για τη γενικότερη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Lidl Ελλάς, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλέξανδρο Ευκλείδη και με τη Βασιλική Αδαμίδου, διευθύντρια Επικοινωνίας, Εταιρικής Υπευθυνότητας και Mέσων Kοινωνικής Δικτύωσης της Lidl Ελλάς.

© Τάσος Βρεττός

Κύριε Ευκλείδη, πώς η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκίνησε να συνεργάζεται με έναν ιδιωτικό φορέα όπως η Lidl Ελλάς;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ: Η Εθνική Λυρική Σκηνή πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια εντατικές προσπάθειες για να διευρύνει το δίκτυο των υποστηρικτών και των δωρητών της. Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε με τη μετάβασή μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η στενή συνεργασία με τον Ιδρυτικό Δωρητή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχουν συμβάλει στην εγκαθίδρυση μιας νέας νοοτροπίας για την εξεύρεση στρατηγικών εταίρων στον ιδιωτικό τομέα με τους οποίους θα αναπτύξουμε μακροχρόνιες συνέργειες. Στην περίπτωση της συνεργασίας μας με την Lidl Ελλάς προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, καθώς όχι μόνο καταστρώσαμε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό, αλλά μπήκαμε και στο ίδιο το δημιουργικό πυρήνα της συνεργασίας, ξεκινώντας μία νέα παραγωγή για παιδιά πάνω σε θεματικούς άξονες που απηχούν τις κοινές ανησυχίες και στόχους μας.

© Τάσος Βρεττός

Γιατί αποφασίσατε να ανεβάσετε μία παράσταση που απευθυνόμενη σε παιδιά και νέους θα μιλήσει για ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ: Τα ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος και της μέγιστης για την ανθρωπότητα απειλής της κλιματικής αλλαγής είναι μια ιδεώδης πλατφόρμα για τη δημιουργία ουσιαστικών εκπαιδευτικών, αλλά και καλλιτεχνικών εμπειριών για παιδιά και νέους. Ζητήματα όπως η ανακύκλωση, η σπατάλη τροφής, η κυκλική οικονομία, που πρέπει να αποτελέσουν πυλώνες της σύγχρονης εκπαίδευσης, είναι αυταπόδεικτα ιδεώδη θέματα για καλλιτεχνική διαπραγμάτευση. Μια παράσταση που μπορεί να ευαισθητοποιήσει παιδιά και νέους προς την κατεύθυνση της αλλαγής νοοτροπίας και καθημερινών συνηθειών δεν μπορεί παρά να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Απευθυνθήκαμε σε μια ομάδα που ειδικεύεται στη δημιουργία νέων έργων από μηδενικής βάσης: το Patari Project, που εμψυχώνει η σκηνοθέτρια Σοφία Πάσχου. Η ενθουσιώδης αυτή ομάδα ξεκίνησε από τους θεματικούς άξονες που συζητήσαμε μαζί τους, για να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό εκπαιδευτικό και θεατρικό βίωμα.

Τι σας έκανε να επιλέξετε τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι ώστε να πλαισιώσετε το οικολογικό μήνυμα;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ: Η ιδέα ξεκίνησε από τον Γιώργο Κουμεντάκη, ο οποίος στις πρώτες μας συζητήσεις με την Lidl Ελλάς σκέφτηκε πως το διαχρονικό αριστούργημα του Βιβάλντι θα ήταν μια ιδεώδης αφετηρία για μια παράσταση μουσικού θεάτρου για παιδιά που θα στρεφόταν γύρω από μια οικολογική θεματολογία. Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη Lidl Ελλάς και στη συνέχεια από το Patari Project. Η κυκλικότητα του χρόνου και η διαδοχή των εποχών είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για τη διαπραγμάτευση των θεμάτων που αγγίζει η παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής.

© Τάσος Βρεττός

Πώς θεωρείτε ότι συλλήβδην η τέχνη μπορεί να εξυπηρετήσει την προώθηση σημαντικών για τη ζωή μας μηνυμάτων, όπως είναι σε αυτή την περίπτωση η προστασία του περιβάλλοντος;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ: Διαχρονικά η τέχνη έχει τεθεί στην υπηρεσία μεγάλων στόχων, ανθρωπιστικών, ιδεολογικών, πολιτικών, και έχει αποδειχθεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αλλαγή νοοτροπιών. Καθώς οι άνθρωποι αλλάζουν μόνο μέσα από βιώματα, η τέχνη αυταπόδεικτα είναι ένα προνομιακό μέσο για τη διάδοση και την προώθηση ζητημάτων η κατανόηση των οποίων δεν μπορεί να περνάει μόνο μέσα από τη λογική. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα κοινό παιδιών και νέων και για μια θεματολογία που αφορά το (άμεσο) μέλλον, η τέχνη και ειδικά μια ζωντανή, παραστατική τέχνη, όπως το μουσικό θέατρο, είναι το πλέον ενδεδειγμένο μέσο.

Κυρία Αδαμίδου, αυτή την περίοδο η Lidl Ελλάς είναι χορηγός και συμπαραγωγός στις «Τέσσερις Εποχές», μία παράσταση που θίγει θέματα όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία. Τι σας έκανε να απευθυνθείτε στην ΕΛΣ για τη δημιουργία μίας συνεργασίας με βασικό σκοπό την προώθηση της οικολογικής ευαισθητοποίησης;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΔΑΜΙΔΟΥ: Ως ολιστικά υπεύθυνη εταιρεία και όχι ως ένα ακόμα σούπερ μάρκετ, διαμορφώνουμε υπεύθυνες καταναλωτικές συνήθειες και πρακτικές μέσα από ένα πλαίσιο βιώσιμης λειτουργίας και υπεύθυνης καταναλωτικής στάσης ζωής. Συγκεκριμένα, στο κομμάτι της ενημέρωσης και επαγρύπνησης για ένα βιώσιμο μέλλον, θέλοντας πραγματικά να κινηθούμε όσο πιο δραστικά γίνεται, σκεφτήκαμε πως ο καλύτερος τρόπος να περάσουμε τα μηνύματα της μείωσης χρήσης του πλαστικού, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας είναι μιλώντας με την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης που αγγίζει κάθε ηλικία. Η απόφαση συνεργασίας με έναν εθνικό φορέα απόλυτα συνυφασμένο με τον πολιτισμό –που παρεμπιπτόντως φέτος κλείνει 80 χρόνια στην Ελλάδα– και διαχρονικό φάρο της μουσικής τέχνης όπως είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή, καινοτομεί. Ως συμπαραγωγή, ως περιεχόμενο και ως αποτέλεσμα. Το κοινό μας όραμα, η δέσμευση και η υπόσχεση για ένα βιώσιμο μέλλον μάς ένωσαν δημιουργικά σε μια πρωτότυπη παιδική παράσταση, καλλιεργώντας τη δημιουργία μιας ισχυρής περιβαλλοντικής συνείδησης σε παιδιά από μικρή ηλικία, ώστε ως μελλοντικοί ενήλικες να ακολουθούν συνειδητά πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και να παρακινούν και άλλους.

© Τάσος Βρεττός

Ποια είναι η στάση της εταιρείας απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και τι επιρροή αναμένετε να υπάρξει προς το κοινό;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΔΑΜΙΔΟΥ: Η Lidl Ελλάς αποδεικνύει έμπρακτα ότι θέτει στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, υιοθετώντας τις πρακτικές που αναφέρθηκαν παραπάνω για τη μείωση της χρήσης πλαστικών και της σπατάλης τροφίμων και ακολουθώντας ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της γενιάς του σήμερα, χωρίς να περιορίζουμε τη δυνατότητα των επόμενων γενεών να καλύπτουν μελλοντικά τις δικές τους ανάγκες.

Με αφορμή τον αδιάκοπο κύκλο της ζωής και την καταστροφή του περιβάλλοντος δημιουργήσαμε μια παράσταση σε σχέση με την ασταμάτητη ανάγκη των ανθρώπων να προσπαθούν να επιβληθούν στη φύση, να αλλάξουν τη σειρά των πραγμάτων, να ορίσουν εκείνοι τους κανόνες. Η παράσταση δεν ηθικολογεί για το περιβάλλον αλλά δίνει μια βιωματική αίσθηση της οικολογικής καταστροφής που έχει ήδη επέλθει από τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων και της εγωιστικής και υποκριτικής στάσης του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Ο θεατής δεν ψυχαγωγείται απλά, αλλά ενημερώνεται και καλείται να δράσει ώστε να συμβάλει σε πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Θεωρούμε λοιπόν πως λόγω της καινοτομίας αυτής αλλά φυσικά και της ορθής επιλογής συντελεστών από την Εθνική Λυρική Σκηνή και της άρτιας εκτέλεσης από τους ηθοποιούς και τους μουσικούς, οι θεατές θα λάβουν τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε και στην επιστροφή τους στο σπίτι θα τους έχει δοθεί ένα κίνητρο να προβληματιστούν αλλά κυρίως να δράσουν άμεσα υπεύθυνα.

Γενικότερα, ποιες κινήσεις έχει κάνει η Lidl Ελλάς όσον αφορά την κατεύθυνσή της προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΔΑΜΙΔΟΥ: Η υιοθέτηση τακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και ενός υπεύθυνου μοντέλου κυκλικής οικονομίας είναι εδώ και χρόνια στο επίκεντρο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας. Εδώ και 2 χρόνια η Lidl Ελλάς, πρώτη, απέσυρε οριστικά τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης 4 λεπτών από τα καταστήµατά της αντικαθιστώντας τις µε µια νέα σακούλα πολλαπλών χρήσεων, ανθεκτικότερη, η οποία αποτελείται κατά 80% από ανακυκλωμένα υλικά, είναι 100% ανακυκλώσιμη και στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν προϊόντα βάρους 10 κιλών. Εκτός από την κατάργηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης, μειώσαµε το πάχος στα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού και το πλαστικό περίβληµα του χαρτιού υγείας που είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση πάνω από 1.300 τόνων πλαστικού. Η ανακύκλωση αποτελεί προτεραιότητά μας γι’ αυτό και λειτουργούμε κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε 9 καταστήματά μας από το 2016, ενώ είμαστε χορηγός των πρώτων 2 πανευρωπαϊκών «Πάρκων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στην Αθήνα και στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Συνεχίζουμε στοχεύοντας στη σταδιακή κατάργηση μέχρι το τέλος του έτους των πλαστικών μιας χρήσης και την υιοθέτηση ανακυκλώσιμων υλικών στις συσκευασίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας μέχρι το 2025.

Πέρα από την ανακύκλωση και τις δράσεις μας για τη μείωση του πλαστικού, ενσωματώνουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας, θέτοντας προδιαγραφές οικολογικού σχεδιασμού στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αναλαμβάνοντας μέτρα για να «κλείσει» ο κύκλος ζωής των προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης και αναπτύσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Mε γνώμονα την ολιστική υπεύθυνη διαχείριση διασφαλίζουμε ότι οι πρώτες ύλες της παραγωγής που δεν θα καταναλωθούν, θα εξοικονομηθούν και ότι αυτά που ίσως περισσέψουν, δεν θα πεταχτούν αλλά θα αξιοποιηθούν.

Στο πλαίσιο μιας βιώσιμης διατροφής έχουμε δεσμευθεί ώστε η μέση περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι να μειωθεί σταδιακά στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατά 20% μέχρι το 2025. Ελαττώσαμε τη χρήση παρασιτοκτόνων στα νωπά οπωροκηπευτικά μας πολύ πιο κάτω από το επιτρεπτό ευρωπαϊκό όριο, αντικαταστήσαμε τις χρωστικές ύλες με τρόφιμα με χρωστικές ιδιότητες και αφαιρέσαμε τα συντηρητικά εξαμεθυλοτετραμίνη, βορικό οξύ και τετραβορικό νάτριο. Τα προϊόντα ζύμης μας δεν έχουν καθόλου πρόσθετα υδρογονωμένα λιπαρά, ενώ στοχεύουμε σε όλα τα προϊόντα μας η περιεκτικότητα σε trans λιπαρά να ανέρχεται στο μέγιστο στα 2g/100g λίπους. Ακόμα επιλέγουμε πάντα κακάο και τσάι πιστοποιημένο από 100% βιώσιμες φυτείες ενώ διευρύνουμε διαρκώς την γκάμα μας με περισσότερα προϊόντα πιστοποιημένα κατά MSC και ASC, όπως επίσης με βιολογικά προϊόντα και προϊόντα gluten και lactose-free.    

© Τάσος Βρεττός