- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Ένας αληθινός καουμπόι»: Οι πρώτες φωτογραφίες
Η ATHENS VOICE παρακολούθησε πρώτη την πρόβα της παράστασης της Ελένης Γκασούκα στο Μικρό Χορν
Το «Ένας αληθινός καουμπόι» σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα με τους Γιάννη Φέρτη, Βασίλη Μαυρογεωργίου και Ιωάννα Μαυρέα ξεκινάει στις 12/10 στο Μικρό Θέατρο Χορν.
Οι φωτισμοί και τα λόγια. Η έκφραση. Το θέατρο είναι άδειο και κόκκινο. Δυο πιτσιλιές, μια στην μπροστινή σειρά και μια στην τέρμα τελευταία, σπάνε τη μονοχρωμία. Πίσω κάθεται η Ελένη Γκασούκα, η σκηνοθέτρια της παράστασης. Μπροστά με το κινητό στο ένα χέρι να παίζει μουσική και το χαρτί με τα λόγια στο άλλο, είναι η βοηθός της, Καίτη Ιωαννίδου.
Αυτήν τη στιγμή στην σκηνή είναι ο Γιάννης (Φέρτης) με τις πυτζάμες του και η Ιωάννα (Μαυρέα) με τα νεύρα της. Ο διάλογός τους είναι έντονος. Και η καρδιά κάπως σφίγγεται πριν προλάβει να αράξει στο βελούδινο κάθισμα. Είναι αυτή η επίθεση της κόρης προς τον ηλικιωμένο πατέρα της που φέρνει στο μυαλό κάτι οικείο. Είναι αυτό το «φόρτωμα» που νιώθει ο ίδιος απέναντι στο παιδί του που «ζουλάει» τα αγγεία της καρδιάς.
Σε εκείνο το σημείο η Ελένη (Γκασούκα) μετακινεί λίγο τον Γιάννη πάνω στο σκηνικό. Η Ιωάννα φεύγει. Ο Γιάννης μένει μόνος. Τα φώτα πέφτουν μετά από την εντολή της Ελένης και ξαφνικά, στο πίσω δωματιάκι εμφανίζεται ο Βασίλης (Μαυρογεωργίου). Με το καπέλο του καουμπόι στο κεφάλι να μασάει την προφορά του Τζον Γουέιν στο στόμα.
Το σκηνικό αποκτά ξανά φως. Σαν η ατμόσφαιρα να χαλάρωσε λίγο. Ή πολύ. Με χιούμορ οι δύο άντρες μιλούν και εμείς από κάτω γελάμε. Κάπου μέσα μας συγκινούμαστε κιόλας. Η ανάγκη του Γιάννη να επινοήσει έναν τέτοιο χαρακτήρα για να έχει παρέα φταίει.
Ή ίσως η σκέψη ότι και εμείς κάπου κάπως κάποτε «αναγκάσαμε» τους δικούς μας ηλικιωμένους να καλέσουν στο σπίτι εν αγνοία μας τον δικό τους φανταστικό ήρωα για να πιουν ένα γάλα μαζί ή ένα χαμομήλι (το τσάι είναι βαρύ).
Παίζουν πόκερ, μιλούν για γυναίκες. Ο Γιάννης είναι χαρούμενος. Το καπέλο του Βασίλη φταίει. Και οι περιπέτειές αυτού στην Άγρια Δύση. Και στο σημείο αυτό, ένα σπόιλερ εκσφενδονίζεται αντί για το καλά κρυμμένο λάσο του Βασίλη: Αυτή η παράσταση θα σε κάνει να γελάσεις και να κλάψεις. Ίσως και ταυτόχρονα. Παράλληλα, γυρνώντας προς το σπίτι ίσως, σου δημιουργήσει την ανάγκη να μιλήσεις λίγο καλύτερα σε αυτόν ή αυτήν που σε περιμένει. Πρώτα για να πείτε μια κουβέντα και έπειτα για να της αλλάξεις τα ρούχα ή να της δώσεις να φάει.
Το «Ένας αληθινός καουμπόυ» της Ελένης Γκασούκα με τους Γιάννη Φέρτη, Βασίλη Μαυρογεωργίου και Ιωάννα Μαυρέα ανεβαίνει από τις 12/10 στο θέατρο Μικρό Χορν και θα παίζεται εκεί από Τετάρτη μέχρι Κυριακή.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αγαπημένη ηθοποιός σκηνοθετεί ένα ελληνικό μιούζικαλ και εξερευνά την πολυπλοκότητα του έρωτα.
Μιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια της παράστασης «Είσαι μουσική» στο Nous-Creative Space
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η τριλογία «Μια Σπουδή Πάνω στην Γυναικότητα» της Χριστίνας Κυριαζίδη
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος πραγματεύεται τα θέματα της εξουσίας και του ανταγωνισμού, σε ένα κείμενο που συνομιλεί ανοιχτά με τον Μπέκετ, τόσο σε επίπεδο γραφής όσο και περιεχομένου
Η πρωταγωνίστρια της παράστασης «Όλος ο χρόνος του κόσμου» στο Θέατρο Τέχνης μιλάει για τον ρόλο της
Υπερτιτλισμός, διερμηνεία στη νοηματική, απτική ξενάγηση και ακουστική περιγραφή για ίση πρόσβαση στον πολιτισμό
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τα παιδιά του Οιδίποδα, στην ομώνυμη παράσταση του Ρόμπερτ Άικ
Η καλλιτέχνιδα μιλά για τα έργα «Καρυοθραύστης» και το «Ο Μίκυ και η παρέα του σώζουν τα Χριστούγεννα» στο Θεάτρο Αυλαία στον Πειραιά
Αποκαλύψεις και μυστικά σε μια πολυκατοικία
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παιδικής παράστασης «In motion» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία
Μιλήσαμε με τον στοχαστή της σύγχρονης σκηνής, με αφορμή την παράσταση «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία» στο Θέατρο ΦΙΑΤ
Στιγμές από την πορεία της μεγάλης ντίβας που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο
Είδαμε την παράσταση στο Hood Art Space και μιλήσαμε με τους συντελεστές για την επαφή μας με το χαμένο συναίσθημα
Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο σε δέκα χρόνια; Εσύ τι θα επέλεγες; Πόσο κοστίζουν οι αρχές μας; Μπορεί μια απλή ερώτηση να διαλύσει μια σχέση;
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα άνθη του κακού» στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και μιλήσαμε στον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου
Ζωντανός διάλογος στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο «Θέατρο Σήμερα» - Οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης «Μνήμη | Λήθη»
Ένα έργο λόγου και εσωτερικής έντασης, μια υπαρξιακή μονομαχία για το τι αξίζει να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή
Η μεγάλη παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.