Θεατρο - Οπερα

Μία παράσταση με πρωταγωνιστές τους επιβάτες του «550» στο Faust

Αν βλέπαμε πίσω από τις συμπεριφορές των συνεπιβατών μας στα λεωφορεία

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
550_horizontal.jpg
© Αναστασία Λουκρέζη

Ο Σταμάτης Πακάκης υπογράφει το κείμενο και την σκηνοθεσία της θεατρικής παράστασης «550» στο Θέατρο Faust

Ενδοοικογενειακή βία, εθισμοί, ομοφοβία, ρατσισμός, σεξισμός, χονδροφοβία, σχολικός εκφοβισμός. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα πράγματα που διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να κουβαλάνε από το σπίτι τους, το παρελθόν τους και τη ζωή τους γενικότερα.

Ποιο είναι, λοιπόν, ένα μέρος που όλοι αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι με τα διαφορετικά τους φορτία μπορεί να βρεθούν μαζί συγκεντρωμένοι; Το πιο σύνηθες είναι σίγουρα ένα λεωφορείο, ένα λεωφορείο όπως το 550, που ακολουθεί τη διαδρομή Παλαιό Φάληρο – Κηφισιά και που κάθε μέρα «βλέπει» τις πιο κωμικές καταστάσεις – αποτέλεσμα του μωσαϊκού της κοινωνίας μας και γι’ αυτό αποτελεί και τον πρωταγωνιστή της ομώνυμής του παράστασης, που θα βρεθεί στο Θέατρο Faust.

Γιατί, όμως, συγκεκριμένα το 550 και όχι κάποιο άλλο λεωφορείο; Πολύ απλά γιατί αυτό είναι το λεωφορείο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης, Σταμάτης Πακάκης, και του οποίου τους επιβάτες έχει ζήσει.

pakakis2.jpg
© Αναστασία Λουκρέζη

Η κοινωνική αυτή κωμωδία, που ακολουθεί την περσινή επιτυχία του δημιουργού «ΜΑΝΑ», θα έρθει στις 9 Οκτωβρίου ώστε να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν αρχίζαμε να παρατηρούμε και  να αποκωδικοποιούμε τα ερεθίσματα που μας περιβάλλουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν βλέπαμε πίσω από τις συμπεριφορές των διπλανών μας και αν προσπαθούσαμε να μπούμε στη θέση τους έστω και ελάχιστα.

Ο ίδιος ο Σταμάτης Πακάκης αναφέρει για το έργο του: «Το «550» είναι μια κοινωνική κωμωδία που προέκυψε ως ανάγκη παρουσίασης της πραγματικότητας που βιώνω ως επιβάτης του συγκεκριμένου λεωφορείου. Αρχή ήταν τα δημοσιεύματά μου στα social media, σχολιάζοντας με αιχμηρό χιούμορ, τα όσα έβλεπα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως στο 550 το οποίο χρησιμοποιώ καθημερινά.

pakakis3.jpg
© Αναστασία Λουκρέζη

Το «550» είναι ένα θεατρικό έργο με χορογραφίες και τραγούδια. Επιβάτες του, κυρίως οκτώ ήρωες που ο καθένας μέσα από κωμικά γεγονότα μας παρουσιάζει τον δικό του σκοτεινό κόσμο. Παρουσιάζονται αστεία περιστατικά, που έχουμε όλοι μας συναντήσει, μέχρι τραγικά ξεσπάσματα κρυφών φοβιών.

Σημαντική παρουσία στην παράσταση έχει  ο Αόρατος Ροζ Μονόκερος και ό, τι αυτός συμβολίζει. Επιβάτες του «550» είναι: ο αφηγητής, η αναρχική φοιτήτρια, η οροθετική  σκιτσογράφος, ο παρενδυτικός, ο εθνικιστής ψυκτικός, η θεούσα, η πληθωρική ηθοποιός και ο «μαϊντανός». Ο καθένας ζει ένα προσωπικό δράμα, εξάλλου το πρόβλημα μας είναι το σημαντικότερο για τον μικρόκοσμό μας.

Στόχος του έργου: Να έρθουμε αντιμέτωποι με κωμικοτραγικά γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά δίπλα μας και συνήθως τα προσπερνάμε…».

Στη σκηνή βλέπουμε την Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου, τη Φαίη Βέβη, τον Αλέξανδρο Ζουριδάκη, την Ειρήνη Μελά, τον Σταμάτη Πακάκη, τη Φανή Παλιούρα, τον Βλάση Πασιούδη και τον Βασίλη Φακανά.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης

«550» - Trailer

Περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε»
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε»

Προσωπικές ιστορίες που «ακουμπούν» στην έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.