Θεατρο - Οπερα

Η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» έρχεται στην Αττική

Η παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού, σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, μετά την επιτυχία της καλοκαιρινής της περιοδείας έρχεται στην πόλη

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 713
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Γιάννη Καλαβριανού © Tasos Thomoglou
© Tasos Thomoglou

Η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Γιάννη Καλαβριανού έρχεται στα θέατρα της Αττικής.

Ο Αγαμέμνων αποφασίζει να θυσιάσει την κόρη του. Η Ιφιγένεια πηγαίνει στην Αυλίδα έπειτα από πρόσκληση του πατέρα της. Ο μάντης Κάλχας μίλησε. Σε νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα, η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη μετά τον καταιγισμό χειροκροτημάτων που δέχθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο έρχεται στα θέατρα της Αττικής. Στον ομώνυμο ρόλο η Ανθή Ευστρατιάδου έχοντας ακόμη κολλημένη την 11η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη στο καλλιτεχνικό της πέτο και ο πάντοτε μοναδικός επί σκηνής Γιώργος Γλάστρας στον ρόλο του πατέρα της ακολουθούν πιστά τις σκηνοθετικές εντολές του Γιάννη Καλαβριανού. Ο θίασος, που μέχρι στιγμής έχει γνωρίσει διθυραμβικά σχόλια, για οκτώ ημέρες από Παρασκευή 6 έως Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Αττική, λίγο πριν την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο (Παρασκευή 20 έως και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου).

Σημείωμα του σκηνοθέτη
«O Ευριπίδης, στο τέλος της ζωής του, μας δίνει ένα έργο μεταπτώσεων και συνεχόμενων διλημμάτων, έμπλεο ειρωνείας και αναπάντεχων κωμικών στιγμών. Εμποτισμένο από την ατμόσφαιρα της εποχής του, με την Αθηναϊκή δημοκρατία να παραπαίει και την ήττα στον Πελοποννησιακό πόλεμο να πλησιάζει, το έργο αποτυπώνει έναν κόσμο όπου η πίστη στον ηρωισμό και τις πατριαρχικές αξίες έχει κλονιστεί. Έναν κόσμο στον οποίο ο όχλος ανάγεται σε πρωταγωνιστή της δράσης, την ίδια στιγμή που οι ήρωες, ασταθείς, γεμάτοι αδυναμίες και με συνεχείς αλλαγές γνώμης, κατακρημνίζονται. Γίνονται δηλαδή τόσο ανθρώπινοι, που ξενίζουν».  

«Μελίνα Μερκούρη» (Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων»), 21.00

Πρόγραμμα περιοδείας Αττικής

  • Παρασκευή 6/9 - Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο (Φεστιβάλ Aισχύλεια 2019), 20.30
  • Τετάρτη 11/9 - Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου (Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού), 21.00
  • Παρασκευή 13/9 - Βύρωνας, Θέατρο Βράχων

Συντελεστές
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Μουσική σύνθεση-Μουσική διδασκαλία-Ηχητικός σχεδιασμός: Θοδωρής Οικονόμου
Kίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
A΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξία Μπεζίκη
Β΄Βοηθός σκηνοθέτη: Xάρης Πεχλιβανίδης
Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία, IsabelaTudorache
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren, Μαρία Λαζαρίδου
*Βοηθός σκηνογράφου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Σοφία Τσιριγώτη
 Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας (Αγαμέμνων), Ανθή Ευστρατιάδου (Ιφιγένεια),  Γιώργος Καύκας (Πρεσβύτης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Θανάσης Ραφτόπουλος (Αχιλλέας), Χρίστος Στυλιανού (Αγγελιοφόρος), Μαρία Τσιμά (Κλυταιμήστρα).
Χορός: Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δανάη Επιθυμιάδη, Αίγλη Κατσίκη, Λήδα  Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Αλεξία Μπεζίκη, Ζωή Μυλωνά, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κατερίνα Παπαδάκη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου.
Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Χουντής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ