Θεατρο - Οπερα

Το ιταλικό κοινό χειροκροτά το «Ύψωμα 731»

«Αφιερώνουμε την παράσταση στην μνήμη των Ιταλών και Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους στο Ύψωμα 731»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cover-ypsoma.jpg
© 2019 Luca A. d' Agostino / Phocus Agency

Η θεατρική παράσταση «Ύψωμα 731» των Άρη Μπινιάρη βρέθηκε στο φεστιβάλ Mittelfest της βόρειας Ιταλίας

«Μία παράσταση-ύμνος ενάντια στη βία και την ισχύ των όπλων». Έτσι, χαρακτήρισε η Anna Bandettini της εφημερίδας La Republica το «Ύψωμα 731» που ταξίδεψε από την Αθήνα στο φεστιβάλ Mittelfest της βόρειας Ιταλίας.

mf19_collina731_165_lda.jpg
© 2019 Luca A. d' Agostino / Phocus Agency

Το έργο, του οποίου το κείμενο υπογράφεται από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άρη Μπινιάρη, μας μεταφέρει στο 1941 και στο Ύψωμα 731, όπου ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός συνέτριψε τα ιταλικά στρατεύματα του Μουσολίνι. Πρόκειται για μία θεματική που θα περίμενε κανείς ότι δεν θα είχε μεγάλη ίσως αποδοχή από το ιταλικό κοινό, ότι θα ξυπνήσει αμυντικές του τάσεις και θα το βρει σε άρνηση. 

Ωστόσο, δεν συνέβη αυτό. Από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα με τους συντελεστές, φάνηκε ότι οι Ιταλοί από την εναρκτήρια φράση «Αφιερώνουμε την παράσταση στην μνήμη των Ιταλών και Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους στο Ύψωμα 731» ήταν έτοιμοι να ακούσουν και να συμμετάσχουν στην πανανθρώπινη αγωνία για τη φρίκη του πολέμου και την υποχρέωση να παλεύεις για την ελευθερία.

mf19_collina731_161_lda.jpg
© 2019 Luca A. d' Agostino / Phocus Agency

Για 60 λεπτά στην καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, συντελεστές και κοινό μοιάζει να ένωσαν κατά έναν τρόπο τις δυνάμεις τους, ώστε να αντιπαρατεθούν σε οτιδήποτε αρνείται τη ζωή. Οι πρώτοι, μάλιστα, σχολιάζουν: «Όταν η παράσταση ολοκληρώθηκε, οι Ιταλοί χειροκρότησαν όρθιοι και για ώρα, στα ματωμένα βάραθρα του Υψώματος 731. Τους ευγνωμονούμε γι’ αυτό. Μα πιο πολύ τους ευγνωμονούμε γιατί μας θύμισαν μια σπουδαία ψυχική λειτουργία, αυτή της διορθωτικής συναισθηματικής εμπειρίας, που επουλώνει ένα παλιό τραύμα. Έτσι, τουλάχιστον, ερμηνεύουμε, το γεγονός πως μας κάλεσαν στην πατρίδα τους, 80 χρόνια μετά την απόπειρα του Μουσολίνι να εισβάλλει στην Ελλάδα, να αφηγηθούμε τα δεινά του πολέμου, την αξιοσύνη και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών αλλά και να τιμήσουμε τη μνήμη των Ιταλών που χάθηκαν άδοξα στο όνομα ενός φαύλου ολοκληρωτισμού».

Η παράσταση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου στο Cividale του Friuli, θα συνεχίσει την πορεία της και μετά το Mittelfest, στο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου στις 3 Αυγούστου και στο Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης στις 12 και 13 Οκτωβρίου, ενώ από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου θα βρεθεί στο θέατρο Πορεία για 10 τελευταίες παραστάσεις.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ