Θεατρο - Οπερα

Ο Καραγκιόζης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τρία σπάνια έργα από το άγνωστο ρεπερτόριο του αγαπημένου λαϊκού ήρωα

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
covkaragkiozis-manthosathinaios1970.jpg
Καραγκιόζης-Μάνθος Αθηναίος 1970

Ο Άθως Δανέλλης και ο Αθηναϊκός Θίασος Σκιών παρουσιάζουν τρία έργα του Καραγκιόζη στα πανοραμικά σκαλιά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ένας αγαπημένος λαϊκός ήρωας της ελληνικής παράδοσης θα έρθει αυτόν τον Ιούλιο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να μας κάνει να γελάσουμε με όλες του τις περιπέτειες. Ο λόγος, φυσικά, για τον Καραγκιόζη που θα βρεθεί στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ, για να μας κρατήσει συντροφιά στις 15, στις 22 κι στις 27 Ιουλίου στις 21:00 το βράδυ.

danellis_astoria_foto_eleni_mpeteinaki.jpg
Δανέλλης - Αστόρια © Ελένη Μπετεινάκη


Τον διάσημο χαρακτήρα του θεάτρου σκιών θα ζωντανέψει στον μπερντέ του ο Άθως Δανέλλης, μαζί με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών. Ο καραγκιοζοπαίκτης – ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες -, μάλιστα, δεν θα μας παρουσιάσει τα γνωστά και πολυπαιγμένα έργα του Καραγκιόζη, αλλά μέσα στις τρεις συνεχόμενες Δευτέρες που θα βρεθεί στο ΚΠΙΣΝ θα μας συστήσει σπάνια έργα από το άγνωστο ρεπερτόριο του χαρακτήρα, με τα οποία το κοινό δεν έχει έρθει σε επαφή εδώ και δεκαετίες.

Οι τρεις παραστάσεις:

Δευτέρα 15/07: Ο Καραγκιόζης στο Γκιουλμπαξέ
Ο Πασάς αναθέτει στον Χατζηαβάτη και τον Καραγκιόζη τη λειτουργία του παλιού εξοχικού κέντρου «Γκιουλμπαξέ». Τα εγκαίνια πλησιάζουν και όλα πηγαίνουν καλά μέχρι τη στιγμή που ο Καραγκιόζης ανακαλύπτει την... κουζίνα. Μια λαογραφική μουσική κωμωδία με ρίζες στο παλαιό οθωμανικό θέατρο του είδους.
Ελεύθερη είσοδος

Δευτέρα 22/07: Οι Τρεις Προσκυνητές
Δυο προσκυνητές, φορτωμένοι θησαυρούς, περνούν από την πόλη με προορισμό τον τάφο του Προφήτη. Κατόπιν διαταγής, οι δρόμοι αδειάζουν και οι παραβάτες συλλαμβάνονται. Ο Καραγκιόζης δεν αργεί να εκτιμήσει την κατάσταση και να κινηθεί ανάλογα. Μια από τις παλαιότερες κωμωδίες στο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.
Ελεύθερη είσοδος

Δευτέρα 29/07: Ο Καπετάν Τρομάρας
Ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια πολύ περίεργη υπόθεση, με πρωταγωνιστές έναν πλούσιο άρχοντα της περιοχής, τον Πασά των Σαλώνων, έναν ηγούμενο και τον θρυλικό Καπετάν Τρομάρα. Ένα έργο του «ληστρικού» ρεπερτορίου της δεκαετίας 1910. Από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του είδους, παρέμεινε ξεχασμένο για περίπου εβδομήντα χρόνια έως το 2016.
Ελεύθερη είσοδος

karagkiozis-manthosathinaios1970.jpg
Καραγκιόζης-Μάνθος Αθηναίος 1970


Λίγα λόγια για τον Άθω Δανέλλη:

Ο Άθως Δανέλλης γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της τέχνης παίζοντας και μελετώντας το Θέατρο Σκιών. Το 1998 ίδρυσε το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών με σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίηση των θεατρικών κειμένων και ιστορικών στοιχείων του ελληνικού Καραγκιόζη. Με τον «Αθηναϊκό Θίασο Σκιών» του έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1989 διατηρεί μόνιμες σκηνές, όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες.  Διδάσκει το μάθημα του Θεάτρου Σκιών στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ