Θεατρο - Οπερα

Για πρώτη φορά μέσα σε μια μεγάλη σκηνή

Καθώς το Cirque du Soleil ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του «BAZZAR» στην Αθήνα, η Susan Gaudreau, ψυχή της παραγωγής, μιλάει για τα μυστικά που το έκαναν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην παγκόσμια σκηνή του θεάματος

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cirque du Soleil © Marie-Andrée Lemire
Cirque du Soleil © Marie-Andrée Lemire

Η Susan Gaudreau μιλάει στην ATHENS VOICE για τα μυστικά που έκαναν το Cirque du Soleil ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην παγκόσμια σκηνή του θεάματος.

Πίσω από ένα γιγάντιο θέαμα κρύβεται ένα παραμύθι έμπνευσης, φαντασίας και σκληρής δουλειάς, ακόμη πιο εντυπωσιακό. Το Cirque du Soleil –η μεγαλύτερη θεατρική «σκηνή» του κόσμου– είναι ο ορισμός του ταλέντου και της σκληρής δουλειάς μιας μικρής ομάδας street performers που τα διστακτικά, προσεκτικά τους βήματα στους δρόμους της μικρής συνοικίας του Baie-Saint-Paul, στο Κεμπέκ του Καναδά, τους έδωσαν ώθηση για ένα παράτολμο άλμα το 1984: τη δημιουργία μιας εταιρείας ψυχαγωγίας. Η αρχή ήταν το κοινό της μικρής πόλης των 7.000 κατοίκων. Η συνέχεια είναι ένα πολύχρωμο φαντασμαγορικό σύμπαν.

Susan Gaudreau / Cirque du Soleil
Η Susan Gaudreau

Είτε αναζητάς επικίνδυνα νούμερα που κάνουν το στομάχι σου να σφίγγεται ή νούμερα που θα σε ταξιδέψουν στις κουλτούρες του κόσμου, το Cirque du Soleil τα έχει όλα. Και το «BAZZAR», η 43η παραγωγή του –εμπνευσμένη από τα «πολύχρωμα και χαοτικά παζάρια της Ινδίας»– είναι έτοιμο να κατακτήσει το ελληνικό κοινό. Η ψυχή της παραγωγής, Susan Gaudreau, που γράφει και σκηνοθετεί το «BAZZAR», θα μας συνοδεύσει σε μια γοητευτική περιπλάνηση στον κόσμο του Cirque du Soleil με συνοδοιπόρους τη φημισμένη ομάδα του τσίρκου, δίνοντάς μας και μια πρώτη γεύση του τι είναι αυτό που κάνει το «BAZZAR» ένα παγκόσμιο υπερθέαμα.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία του Cirque du Soleil, ποια ήταν η πορεία του και πώς η σκληρή δουλειά ανέδειξε μια μικρή καναδική εταιρεία παραγωγής στον βασιλιά του παγκόσμιου θεάματος;
Το Cirque du Soleil είναι μια εμπειρία που δεν έχετε ξαναζήσει. Πριν από 30 περίπου χρόνια, μια ομάδα 20 καναδών street performer ένωσαν το πάθος και το ταλέντο τους θέλοντας να μεταφέρουν στο σήμερα την παραδοσιακή τέχνη του τσίρκου και να δημιουργήσουν μια σύγχρονη μορφή ψυχαγωγίας που έφερνε στο επίκεντρο τον καλλιτέχνη, τον άνθρωπο και τις ικανότητές του, χωρίς την παρουσία των ζώων.

Cirque du Soleil / Fire Manipulation © Marie-Andrée Lemire
Cirque du Soleil / Fire Manipulation © Marie-Andrée Lemire

Αυτό που προσφέρουμε είναι μια συναρπαστική παράσταση που ξυπνάει αμέτρητα συναισθήματα στο κοινό. Το τσίρκο μπαίνει σε μια άλλη εποχή, ανεβαίνει σε ένα νέο, πρωτόγνωρο επίπεδο όπου κάθε λεπτομέρεια μετράει, από τα εκπληκτικά κοστούμια και την επιβλητική μουσική, στα εντυπωσιακά σκηνικά. Όλα μαζί συνθέτουν μια σχεδόν μαγική θεατρική εμπειρία. Ωστόσο, δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας. Η κορυφή είναι η αφορμή για σκληρότερη δουλειά, που σημαίνει αέναες αναζητήσεις στα μονοπάτια της φαντασίας μας και κυνήγι των σύγχρονων καινοτόμων τεχνολογιών. Έχουμε ένα μότο στο Cirque: το «αδύνατο» είναι απλά μια λέξη.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που λαμβάνετε υπόψη, όταν αποφασίζετε για τον επόμενο χώρο που θα φιλοξενήσει τις παραγωγές σας;
Το Cirque du Soleil σχεδιάζει διαφορετικούς τύπους παραστάσεων ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Για το Big Top (την εμβληματική σκηνή του τσίρκου) και για τις περιοδείες μας, οι πόλεις επιλέγονται ανάλογα με τον πληθυσμό τους και τη δυνατότητά τους να παρέχουν τον κατάλληλο χώρο που την κάνει όχι μόνο εύκολα προσβάσιμη, αλλά και ορατή από μακριά. Βέβαια, οργανώνουμε και παραστάσεις σε ήδη υπάρχουσες υποδομές ψυχαγωγίας. Τέτοιες βρίσκονται συνήθως σε τοποθεσίες που δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, όπως το Λας Βέγκας ή το Hangzhou στην Κίνα, όπου θα παρουσιάσουμε εκεί και το πρώτο μας στεγασμένο σόου. 

Το στήσιμο της σκηνής που θα φιλοξενήσει το «BAZZAR» είναι πιο «ευέλικτο» ώστε να εκμεταλλεύεται επαρκώς και τους βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους που παρέχουν οι προορισμοί που σκοπεύουμε να επισκεφθούμε.

Cirque du Soleil BAZZAR in Athens

Προσαρμόζετε τη θεματολογία των παραστάσεών σας στο κοινό κάθε προορισμού – δηλαδή να περιμένουμε μερικές πινελιές «Ελλάδας» στο «BAZZAR» που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα;
Το Cirque du Soleil δημιουργεί παραστάσεις με «παγκόσμιο» χαρακτήρα. Οι περιοδείες μας συστήνουν την καλλιτεχνική μας κληρονομιά σε διαφορετικά κοινά με διαφορετικές κουλτούρες. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε αυτή την κληρονομιά με τρόπο κατανοητό για κάθε κοινό και με σεβασμό σε κάθε κουλτούρα. Απόδειξη πως κάποιες από τις παραστάσεις μας περιοδεύουν ανά τον κόσμο για τουλάχιστον 20 χρόνια! Φυσικά, υπάρχουν φορές που συμφωνούμε σε μικρές αλλαγές στο σενάριο, για παράδειγμα, ή τα κοστούμια, ώστε να ευθυγραμμιζόμαστε με κάποιες κουλτούρες και να διασφαλίζουμε την αποδοχή και επιτυχία της παράστασης, στο μέτρο βέβαια που αυτές οι αλλαγές δεν αλλοιώνουν την ουσία της παράστασης.

Και καθώς η Αθήνα ετοιμάζεται να ζήσει την εμπειρία του Cirque du Soleil, εμείς τι να περιμένουμε από τον θίασο – και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες;
Ήδη ένα μήνα πριν την πρεμιέρα, ο θίασος και συνεργείο 60 ανθρώπων έχουν έρθει στην Αθήνα για τις προετοιμασίες και την προώθηση του «BAZZAR». Βρισκόμαστε επίσης ήδη σε συνεργασία με έκτακτο προσωπικό που έχουμε επιστρατεύσει στην πόλη σας, που καλύπτει τους τομείς του catering, της ασφάλειας, βοηθούς γκαρνταρόμπας, ταξιθέτες κ.λπ. Ο θίασος έχει ξεκινήσει πρόβες και φυσική προετοιμασία. Όλη η ομάδα του Cirque du Soleil εργάζεται ενωμένη και σε απόλυτη αρμονία ώστε να είναι πανέτοιμη να προσφέρει στο μοναδικό αθηναϊκό κοινό της μια συγκλονιστική εμπειρία.

Cirque du Soleil © Marie-Andrée Lemire
© Marie-Andrée Lemire

Μπορείτε να μας αποκαλύψετε τους ρόλους των κεντρικών performer της παράστασης του «BAZZAR»;
Το «BAZZAR» είναι μια καινούργια παράσταση η οποία όμως εμπνέεται από την ίδια την ιστορία του Cirque du Soleil, ένας φόρος τιμής στην κληρονομιά του θιάσου που «βουτάει» στον πυρήνα της ύπαρξής του: ακροβάτες και χορευτές δημιουργούν ένα θέαμα μοναδικό. Εντυπωσιακά σκηνικά, απαράμιλλη αισθητική, υπέροχη ζωντανή μουσική δημιουργούν μια πρωτόγνωρη ψυχαγωγική εμπειρία. Η ομάδα των 30 διεθνών ακροβατών, χορευτών και μουσικών συνεργάζεται με 16 ακόμη μέλη που φροντίζουν το τεχνικό κομμάτι της παράστασης. Ο θίασος του «BAZZAR» παρουσιάζει μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικά ριψοκίνδυνα ακροβατικά, μεταξύ αυτών και τα Mallakhamb, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Το «BAZZAR» του Cirque du Soleil είναι ένα πολυφασματικό εργαστήρι αστείρευτης δημιουργικότητας και φαντασίας όπου ένας ενθουσιώδης «στρατός» από ακροβάτες, χορευτές και μουσικούς πειθαρχούν με πάθος και προσήλωση. Καθοδηγούμενος από τον μαέστρο του, συνθέτει ένα σύμπαν μοναδικό. Εκεί που το απρόσμενο γίνεται αναμενόμενο, ένα πολύχρωμο συνονθύλευμα ευλύγιστων σωμάτων, οραματίζεται, χτίζει και επαναπροσδιορίζει σκηνές ζωηρές σε ένα άκρως καλλιτεχνικό, ακροβατικό σύμπαν που σε προκαλεί να αφεθείς στο χάος του.


Ιnfo: Από τις 18/7 μέχρι τις 4/8 το Cirque du Soleil θα βρίσκεται πολύ κοντά μας για να σπεύσουμε να το παρακολουθήσουμε.

Σε συνεργασία με την: Πειραιώς RealEstate
Οργάνωση: Alchemy Project Entertainment
Υποστηρίζεται από το: City Link
Επίσημος Συνεργάτης Αυτοκίνησης: ŠKODA AUTO a.s
Φιλοξενία: Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού
Με τη χορηγία της: Cosmote TV

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ