Θεατρο - Οπερα

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Όλα όσα θα δούμε την επόμενη διετία

Παραστάσεις, αφιερώματα, συζητήσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
© www.dithepi.gr

Πριν μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την έναρξη των παραστάσεων και των δράσεων του, όπου ανακοινώθηκε και το ρεπερτόριο που θα φιλοξενήσει για την επόμενη διετία. Εκεί, μεταξύ άλλων, βρίσκονταν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΘΠ Νίκος Διαμαντής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και η Πρόεδρος του ΟΠΑΝ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας) Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε τόσο την πολιτισμική, όσο και την οικονομική ανάπτυξη του ΔΘΠ, το οποίο χρονολογεί τα σύγχρονα βήματα του από μόλις το 2013, και ανέφερε: «Το Δημοτικό Θέατρο έχει μπει στο χάρτη των μεγάλων θεάτρων της χώρας μας, έχει γίνει επίκεντρο πολιτισμού, υλοποιούνται συνέργειες με πολλούς φορείς και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γι’ αυτό».

Με τη σειρά του, ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής ανακοίνωσε το ρεπερτόριο της διετίας 2019 - 2020 του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ δεν παρέλειψε να απαριθμήσει και τις συνεργίες του με φορείς, όπως η Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Αρχαιολογικό και Ναυτικό Μουσείο Πειραιά. Αναλυτικότερα για το ρεπερτόριο, που θα παρουσιαστεί στο ΔΘΠ, σχολίασε: «Υιοθετώντας μια φιλοσοφία συμμετοχικού ουμανισμού, την οποία προτείνει και ως μοντέλο διαχείρισης στον χώρο του πολιτισμού, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στηρίζεται στους αρρήκτους δεσμούς με την κοινωνία, για  να εξακτινώσει τη δράση του προς διαφορετικές, αναπάντεχες κατευθύνσεις. Υπερβαίνοντας τους διαχωρισμούς, φέροντας σε συνομιλία τις τέχνες, τη σκέψη και τον λόγο στη δημόσια σφαίρα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι κοινωνικές παρεμβάσεις, καθώς και το σύνολο των εκπαιδευτικών χειρονομιών του ΔΘΠ, συνιστούν μια πολυφωνική, συνεκτική επικράτεια πολιτισμού που υπερασπίζεται με δυναμισμό τις αξίες του ανθρωπισμού».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΘΠ Νίκος Διαμαντής
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΘΠ Νίκος Διαμαντής

Μεταξύ άλλων, στο ΔΘΠ θα παρουσιαστούν ο «Θείος Βάνιας» του Γιώργου Κιμούλη, ο «Μάκβεθ» του Δημήτρη Λιγνάδη και ο «Ματωμένος Γάμος» σε σκηνοθεσία του ίδιου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΘΠ. Επιπλέον, στο Δημοτικό Θέατρο θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα, συζητήσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Γιώργος Κιμούλης
«Θείος Βάνιας» του Γιώργου Κιμούλη

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

15.09.2019 - Κεντρική Σκηνή

ΦΑΙΔΡΑ
Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου, Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Μετά την πρώτη παρουσίαση στη Μικρή Επίδαυρο. Μετά από τριάντα περίπου χρόνια, αφού ξεκίνησε η μεταφραστική περιπέτεια της «Φαίδρας» του Ρακίνα, και ύστερα από τρεις μεταφραστικές εκδοχές και επανεκδόσεις της σε ελεύθερο στίχο, ο Στρατής Πασχάλης παρουσιάζει την οριστική εκδοχή, έμμετρη και ομοιοκατάληκτη, που χωρίς να ξεχνά την ελληνικότητά της, ακολουθεί τα ρυθμολογικά βήματα του πρωτότυπου γαλλικού κειμένου.

31.10.2019-05.01.2020 - Κεντρική Σκηνή

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης, Παίζουν οι: Χρήστος Λούλης, Ιωάννα Παππά (Η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί)

Άρης Μπινιάρης

Μια μουσικοθεατρική παράσταση για τις επαναστατικές ιαχές της ψυχής μας/ Μια θεατρική διαδικασία ενθύμησης μέσα από την μουσική, την κίνηση και την αναπαράσταση. Ο κεντρικός θεματικός άξονας της παράστασης είναι η δημιουργία και η δράση επαναστατικών ομάδων που έδρασαν στην περιοχή του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα.


Οι προτάσεις του Νίκου Διαμαντή για την προσεχή θεατρική περίοδο

07.02-12.04.2020 - Κεντρική Σκηνή

ΣΑΙΞΠΗΡ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης, Παίζουν οι: Δημήτρης Λιγνάδης, Μαρία Κίτσου (Η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί)

Δημήτρης Λιγνάδης
Δημήτρης Λιγνάδης

Ένα «παραμύθι» για τη βία, για την ηδονή, για την εξουσία , για την τρέλα και κυρίως για τη μήτρα που τα γεννάει. Μάκβεθ. Η τόλμη να κάνεις έρωτα με την καταστροφή.

25.04-07.06.2020 - Κεντρική Σκηνή

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ
Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής, Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος (Η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί)

Μια παράσταση που αναζητά επίμονα, σχεδόν «ψηλαφητά», το βάθος της επιθυμίας και τη σωματικότητα στο κλασικό θεατρικό ποίημα του Λόρκα.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΦΟΥΑΓΙΕ

Οκτώβριος 2019 - Ιανουάριος 2020

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΚΉ ΙΣΤΟΡΊΑ
4 εποχές και 4 στοιχεία για τον Πειραιά του Μανώλη Τσίπου

Πρόκειται για ένα «διακριτικό» πολιτικό σχόλιο που διαπραγματεύεται την ματαιότητα του (ανθρώπινου) μεγαλείου όταν αυτό χτίζεται επάνω στον πόθο για απόλυτη (πολιτική) εξουσία.


3 ημέρες μνήμης για τη σύγχρονη ιστορία του Πειραιά – 3 παραστάσεις

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019: Ημέρα μνήμης για την απελευθέρωση του Πειραιά από τα Ναζιστικά στρατεύματα, στις 14 Οκτωβρίου 1944

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019: Ημέρα μνήμης του ιδρυτικού Α’ Πρακτικού του Δημοτικού Συμβουλίου του σύγχρονου Πειραιά, στις 29 Δεκεμβρίου 1835

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020: Ημέρα μνήμης του Βομβαρδισμού του Πειραιά από τους Συμμάχους, στις 11 Ιανουαρίου 1944


Οκτώβριος – Δεκέμεβριος 2019

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ

«Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»

Μια δράση του ΔΘΠ με στόχο τη γνωριμία και εξοικείωση μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την αρχαία ελληνική τραγωδία, καθώς και με την σύγχρονη γλώσσα του θεάτρου. Οι συμμετέχοντες μαθητές θα παρουσιάσουν παραστάσεις που θα παιχτούν σε αρχαιολογικούς χώρους των νησιών του Αργοσαρωνικού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2019 με την παράσταση της Ορέστειας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.


Mάρτιος - Μάιος 2020

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 2020!

Το 3ο Φεστιβάλ Νεοελληνικού Έργου στο ΔΘΠ είναι αφιερωμένο στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη και θα περιλαμβάνει παραστάσεις, θεατρικά αναλόγια και την έκδοση επετειακού τόμου με πρωτότυπα κείμενα και κεντρικό θέμα: «Το ελληνικό θεατρικό έργο στο εξωτερικό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ