- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Άντζελα Μπρούσκου συναντά την Έντα Γκάμπλερ στο Μπάγκειον
Το κλασικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν ανεβαίνει σε έναν απρόσμενο χώρο
Σ’ έναν απρόσμενο χώρο, το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον της πλατείας Ομονοίας, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά η Άντζελα Μπρούσκου και το Θέατρο Δωματίου το κλασικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν «Έντα Γκάμπλερ». Μετά την εξαιρετική της πορεία την περασμένη σεζόν η παράσταση – πρόταση της Άντζελας Μπρούσκου επιστρέφει με ανανεωμένη διανομή, από τις 11 Οκτωβρίου και για έναν μόνο μήνα.
Το Μπάγκειον ανοικοδομήθηκε, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ, την ίδια περίοδο που γράφτηκε από τον Ίψεν η «Έντα Γκάμπλερ», στα τέλη του 19ου αιώνα. «Λειτουργεί σαν το ιδανικό σκηνικό, ως χώρος μνήμης που αντιστέκεται με πείσμα στη φθορά του χρόνου, προκειμένου να διατηρήσει την ομορφιά του» σημειώνει η Άντζελα Μπρούσκου.
Παρακολουθώντας την παράσταση νομίζεις πως βρίσκεσαι στον φυσικό χώρο δράσης του έργου. Ο τεράστιος, φθαρμένος καθρέφτης στο βάθος, με την εντυπωσιακή χρυσή κορνίζα μαρτυρά ένα περιβάλλον μεγαλοαστικής παρακμής παρόμοιο με αυτό του έργου.
Η Έντα Γκάμπλερ αρνείται να συμβιβαστεί στη νέα πραγματικότητα που της επιβάλλει η κοινωνική της κατάρρευση, ασφυκτιά σε έναν γάμο που ενέχει την προοπτική «ευτυχίας» έτσι όπως την επιβάλλουν τα κοινωνικά πρότυπα και παραμένει ρομαντικά προσκολλημένη στον ανεκπλήρωτο έρωτα.
«Είναι μια γυναίκα που της επιβάλλονται τα κοινωνικά όρια λόγω του φύλου της και αυτό επιφέρει επιπτώσεις στην επιθυμία της. Την κάνει να αισθανθεί ότι δεν είναι τίποτα σημαντικό και δεν της αξίζει κανένας σεβασμός» παρατηρεί η Άντζελα Μπρούσκου και προσθέτει: «Η Έντα Γκάμπλερ σηματοδοτεί τη γυναίκα που είναι άνδρας και γυναίκα και συγχρόνως ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, αλλά o άνθρωπος που δεν μπορεί να ανεχθεί την πάλη των δυνάμεων που ασκούνται επάνω του. Είναι μια σύγχρονη ηρωίδα».
Απέναντι στην υποκρισία μίας ολόκληρης κοινωνίας η Έντα επιλέγει να οχυρωθεί πίσω από την προσποίηση. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει. «Είναι η μάσκα μέσα από την οποία αντιμετωπίζει αυτή την κοινωνία που της αρνείται τη ζωή που επιθυμεί να ζήσει και το ρόλο που της επιφυλάσσει ως γυναίκα» σχολιάζει η Άντζελα Μπρούσκου, που στο πρόσωπο της Έντα βλέπει μία τραγική ηρωίδα. «Παρά τις ικανότητες και τα χαρίσματα της δεν είναι σε θέση να κάνει ούτε μια αλλαγή όσον αφορά τη ζωή της».
«Δεν είναι επαναστάτρια» τονίζει η Παρθενόπη Μπουζούρη, που υποδύεται την ΈνταΓκάμπλερ στην παράσταση. «Το αντίθετο μάλιστα είναι δειλή. Το δηλώνει με φοβερή ειλικρίνεια. Επαναστατικό είναι ότι ο Ίψεν ανεβάζει στη σκηνή μια τέτοια ηρωίδα τον 19ο αιώνα. Μια γυναίκα που αρνείται να "υποδυθεί" τη γυναίκα είναι σήμερα μη αποδεκτό».
Η Άντζελα Μπρούσκου φώτισε με τρόπο καίριο τις σκοτεινές περιοχές του έργου αναδεικνύοντας το υπόγειο χιούμορ του συγγραφέα. Αυτό που πάνω απ’ όλα θαυμάζει στο έργο είναι «η απόλυτη οικονομία και η αρχιτεκτονική της πλοκής σε σχέση με τα κίνητρα και τις επιθυμίες των πρόσωπων». Πάνω σε αυτό βάσισε και όλη τη σκηνοθεσία της προσπαθώντας να καταλάβει «πώς ένας πνευματικός θάνατος μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς επιστροφή».
«Ο τρόπος που η Άντζελα προσεγγίζει τα κλασικά κείμενα δίνει σε μας τους ηθοποιούς τον χώρο και την ελευθερία να ανακαλύψουμε ποιότητες και ρωγμές των προσώπων που δύσκολα γίνονται αντιληπτές» επισημαίνει η Παρθενόπη Μπουζούρη.
«Πιστεύω ότι κάθε κλασικό κείμενο πρέπει να μπορεί να επαναπροσδιορίζεται και να αλληλεπιδρά μέσα στο σήμερα. Αυτή άλλωστε είναι και λειτουργία του θεάτρου» καταλήγει η ίδια η Μπρούσκου.
Στην ανανεωμένη διανομή της παράστασης, που παρουσιάζεται σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, παίζουν οι ηθοποιοί: Παρθενόπη Μπουζούρη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ειρήνη Αϊβαλιώτου και Άντζελα Μπρούσκου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.
Πληροφορίες παράστασης:
Παραστάσεις: Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30 (μέχρι τις 11 Νοεμβρίου)
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ), 5 ευρώ (ατέλειες)
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-mpageion/hedda-gabler/
Προσφορά μέσω viva: 10 ευρώ για αγορές εισιτηρίων μέχρι τις 7 Οκτωβρίου
Κρατήσεις θέσεων: 693 8500457 (5 μ.μ. – 8 μ.μ.)
Διάρκεια: 120 λεπτά
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας ύμνος στην ελευθερία και τον έρωτα -Σκηνοθέτης ο Ένκε Φεζολλάρι
Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Σάββας Στρούμπος και Φανή Βοβώνη μετέφρασαν για πρώτη φορά στα ελληνικά τις επιστολές που συνέταξε η Ουλρίκε Μάινχοφ μέσα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας
Ο επικεφαλής του Royal Ballet ευχαρίστησε τον Τιμοτέ Σαλαμέ
Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και κάποιες επαναλήψεις από προηγούμενες χρονιές που έρχονται για λίγες παραστάσεις
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τον μονόλογο «Girls and boys» που συνεχίζεται για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αλάμπρα
Οι παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία τον Απρίλιο και τον Μάιο
Η διάσημη όπερα του Μπιζέ στην πιστή «ανακατασκευή» της παρισινής της πρεμιέρας του 1875
Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Θάνατος παλληκαριού» του Κωστή Παλαμά στον Μικρό Κεραμεικό
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή ηθοποιό με αφορμή την παράσταση «Μισάνθρωπος» στο θέατρο Φιλίπ
Η θεατρική σεζόν ολοκληρώνεται για πολλά θέατρα - Αναμένονται όμως πολλές πρεμιέρες τον Απρίλιο
Ο Βαγγέλης Παπαδάκης και η Νάνα Παπαδάκη πρωταγωνιστούν στο καλύτερο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς μετά το «Λεωφορείο ο Πόθος» όπως ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτήρισε
Ένα τοπόσημο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, μέσα από «σημειωματάρια» μιας άλλης εποχής
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Αλεξάνδρεια Βασίλη Βλάχου μιλά για την παράσταση «Η Ήμερη και το εικόνισμα», όπου υποδύεται τον ενεχυροδανειστή
Η νέα παραγωγή από την Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το έργο μέσα από μια σύγχρονη σκηνική ματιά
Τα δυο αδέρφια μας μίλησαν για την παράσταση «Η τελευταία έξοδος - Ρίτα Χέιγουρθ» που σκηνοθετούν στο Άνεσις
Ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Ιππόκαμπος» στον Μικρό Κεραμεικό, ένα έργο για τον έρωτα και τις επιλογές μας
Ο διακεκριμένος συνθέτης μας εισάγει στο αλλόκοτο, γεμάτο γόνιμες αντιφάσεις και σαρκασμό καφκικό σύμπαν
Πολλές θεατρικές παραστάσεις ολοκληρώνουν τον κύκλο τους την Κυριακή των Βαΐων
Πώς οι θεραπευόμενοι βλέπουμε τους θεραπευτές μας, τι είναι αυτή η περίεργη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στις πολυθρόνες και τι ιδιόμορφος χρόνος που είναι ο Αόριστος.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.