- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Άντζελα Μπρούσκου συναντά την Έντα Γκάμπλερ στο Μπάγκειον
Το κλασικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν ανεβαίνει σε έναν απρόσμενο χώρο
Σ’ έναν απρόσμενο χώρο, το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον της πλατείας Ομονοίας, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά η Άντζελα Μπρούσκου και το Θέατρο Δωματίου το κλασικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν «Έντα Γκάμπλερ». Μετά την εξαιρετική της πορεία την περασμένη σεζόν η παράσταση – πρόταση της Άντζελας Μπρούσκου επιστρέφει με ανανεωμένη διανομή, από τις 11 Οκτωβρίου και για έναν μόνο μήνα.
Το Μπάγκειον ανοικοδομήθηκε, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ, την ίδια περίοδο που γράφτηκε από τον Ίψεν η «Έντα Γκάμπλερ», στα τέλη του 19ου αιώνα. «Λειτουργεί σαν το ιδανικό σκηνικό, ως χώρος μνήμης που αντιστέκεται με πείσμα στη φθορά του χρόνου, προκειμένου να διατηρήσει την ομορφιά του» σημειώνει η Άντζελα Μπρούσκου.
Παρακολουθώντας την παράσταση νομίζεις πως βρίσκεσαι στον φυσικό χώρο δράσης του έργου. Ο τεράστιος, φθαρμένος καθρέφτης στο βάθος, με την εντυπωσιακή χρυσή κορνίζα μαρτυρά ένα περιβάλλον μεγαλοαστικής παρακμής παρόμοιο με αυτό του έργου.
Η Έντα Γκάμπλερ αρνείται να συμβιβαστεί στη νέα πραγματικότητα που της επιβάλλει η κοινωνική της κατάρρευση, ασφυκτιά σε έναν γάμο που ενέχει την προοπτική «ευτυχίας» έτσι όπως την επιβάλλουν τα κοινωνικά πρότυπα και παραμένει ρομαντικά προσκολλημένη στον ανεκπλήρωτο έρωτα.
«Είναι μια γυναίκα που της επιβάλλονται τα κοινωνικά όρια λόγω του φύλου της και αυτό επιφέρει επιπτώσεις στην επιθυμία της. Την κάνει να αισθανθεί ότι δεν είναι τίποτα σημαντικό και δεν της αξίζει κανένας σεβασμός» παρατηρεί η Άντζελα Μπρούσκου και προσθέτει: «Η Έντα Γκάμπλερ σηματοδοτεί τη γυναίκα που είναι άνδρας και γυναίκα και συγχρόνως ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, αλλά o άνθρωπος που δεν μπορεί να ανεχθεί την πάλη των δυνάμεων που ασκούνται επάνω του. Είναι μια σύγχρονη ηρωίδα».
Απέναντι στην υποκρισία μίας ολόκληρης κοινωνίας η Έντα επιλέγει να οχυρωθεί πίσω από την προσποίηση. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει. «Είναι η μάσκα μέσα από την οποία αντιμετωπίζει αυτή την κοινωνία που της αρνείται τη ζωή που επιθυμεί να ζήσει και το ρόλο που της επιφυλάσσει ως γυναίκα» σχολιάζει η Άντζελα Μπρούσκου, που στο πρόσωπο της Έντα βλέπει μία τραγική ηρωίδα. «Παρά τις ικανότητες και τα χαρίσματα της δεν είναι σε θέση να κάνει ούτε μια αλλαγή όσον αφορά τη ζωή της».
«Δεν είναι επαναστάτρια» τονίζει η Παρθενόπη Μπουζούρη, που υποδύεται την ΈνταΓκάμπλερ στην παράσταση. «Το αντίθετο μάλιστα είναι δειλή. Το δηλώνει με φοβερή ειλικρίνεια. Επαναστατικό είναι ότι ο Ίψεν ανεβάζει στη σκηνή μια τέτοια ηρωίδα τον 19ο αιώνα. Μια γυναίκα που αρνείται να "υποδυθεί" τη γυναίκα είναι σήμερα μη αποδεκτό».
Η Άντζελα Μπρούσκου φώτισε με τρόπο καίριο τις σκοτεινές περιοχές του έργου αναδεικνύοντας το υπόγειο χιούμορ του συγγραφέα. Αυτό που πάνω απ’ όλα θαυμάζει στο έργο είναι «η απόλυτη οικονομία και η αρχιτεκτονική της πλοκής σε σχέση με τα κίνητρα και τις επιθυμίες των πρόσωπων». Πάνω σε αυτό βάσισε και όλη τη σκηνοθεσία της προσπαθώντας να καταλάβει «πώς ένας πνευματικός θάνατος μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς επιστροφή».
«Ο τρόπος που η Άντζελα προσεγγίζει τα κλασικά κείμενα δίνει σε μας τους ηθοποιούς τον χώρο και την ελευθερία να ανακαλύψουμε ποιότητες και ρωγμές των προσώπων που δύσκολα γίνονται αντιληπτές» επισημαίνει η Παρθενόπη Μπουζούρη.
«Πιστεύω ότι κάθε κλασικό κείμενο πρέπει να μπορεί να επαναπροσδιορίζεται και να αλληλεπιδρά μέσα στο σήμερα. Αυτή άλλωστε είναι και λειτουργία του θεάτρου» καταλήγει η ίδια η Μπρούσκου.
Στην ανανεωμένη διανομή της παράστασης, που παρουσιάζεται σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, παίζουν οι ηθοποιοί: Παρθενόπη Μπουζούρη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ειρήνη Αϊβαλιώτου και Άντζελα Μπρούσκου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.
Πληροφορίες παράστασης:
Παραστάσεις: Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30 (μέχρι τις 11 Νοεμβρίου)
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ), 5 ευρώ (ατέλειες)
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-mpageion/hedda-gabler/
Προσφορά μέσω viva: 10 ευρώ για αγορές εισιτηρίων μέχρι τις 7 Οκτωβρίου
Κρατήσεις θέσεων: 693 8500457 (5 μ.μ. – 8 μ.μ.)
Διάρκεια: 120 λεπτά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα έργο για τη μνήμη που καλπάζει ερήμην. Τη μνήμη που ξεδιπλώνει αναμνήσεις, που όμως δεν είναι αληθινές, αλλά επινοημένες ιστορίες.
Κλασικά κείμενα, σύγχρονη ελληνική δραματουργία και διεθνείς συμπράξεις
Mια ιστορία ενηλικίωσης, μνήμης και εσωτερικής αναζήτησης
Ο Μιχάλης Σαράντης πρωταγωνιστεί ξανά στην παράσταση του Γιώργου Κουτλή
Η παράσταση των Θέμη Πάνου και Βίλιας Χατζοπούλου επιστρέφει στη σκηνή στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης δράσεων «Απόηχοι» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
30 και πλέον χρόνια που γράφω για θέατρο προβάλλω καλλιτέχνες του θεάτρου και παραστάσεις κυρίως μικρών χώρων
Η κορυφαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της
Το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Κόρας Καρβούνη, με τους Μιχάλη Συριοπούλο, Βάσω Καβαλλιεράτου, Στάθη Κόικα επί σκηνής
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ο σταρ του «Μπόρατ» συνεργάζεται με τον Αμερικανό σκηνοθέτη στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου
Ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο Στέφανος Παπατρέχας ανεβάζουν ένα από τα πιο ποιητικά έργα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Η κριτικός θεάτρου απαντά στην ανάρτηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για το άρθρο της στην Athens Voice
Μια διαδραστική, αλλοπρόσαλλη κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει ποιος είναι ο δολοφόνος
Η ηθοποιός μίλησε για τη θεατρική μεταφορά του έργου της νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν
Είναι ώριμη πλέον η εποχή να δούμε με σοβαρότητα τι σημαίνει υποκειμενικότητα στην καλλιτεχνική κριτική
Η ζωή μετά τη Λυρική, ο Μαζωνάκης, οι Dreamers και ο Μάης του ’68
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια της παράστασης «Χρόνος από δεύτερο χέρι» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Για άλλη μια χρονιά παρουσιάζονται σπουδαία έργα, διεθνείς συνεργασίες και οπτικές που καλύπτουν κάθε γούστο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.