Θεατρο - Οπερα

13 λόγοι για να πας φέτος στην Επίδαυρο

Προσεγγίσεις στο αρχαίο δράμα από νεότερους δημιουργούς στη Μικρή Επίδαυρο, πληθωρικές παραγωγές από σημαντικούς σκηνοθέτες στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 662
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kthve_giannis_anastasakis_orestis_site_08_photo_tasos_thomoglou1.jpg
© Tasos Thomoglou

1. Κώστας Τσιάνος, «Αχαρνής»

kostas_tsianos_axarnhs_site_new_01.jpg

Ξέρεις ότι αριστοφανική κωμωδία με Φιλιππίδη, Χαϊκάλη, Κόκλα, Παπαζήση και Παπαματθαίου δεν μπορεί να πάει στραβά. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα έργο με έξοχες κωμικές σκηνές σαν ξέφρενο διονυσιακό πανηγύρι. (29-30/6, 21.00)

2. Τσέζαρις Γκραουζίνις, «Αγαμέμνων»

cezaris_grauzinis_agamemnon_site_03_photo_tasos_thomoglou.jpg
© Tasos Thomoglou


Θα δεις σε όλο του το μεγαλείο το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας μέσα από τον ζοφερό κόσμο του Αισχύλου και τις ερμηνείες των Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Στάνκογλου, Α. Πανταζάρα κ.ά. (6-7/7, 21.00)

3. Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, «Πλούτος»

ethniko_theatro_nikita_milivojevic_ploutos_press_03_photo_patroklos_skafidas.jpg
© Patroklos Skafidas


Θα δεις τον πιο ισχυρό θεό του πλανήτη από τον καιρό του Αριστοφάνη, στην πιο ανάλαφρη εκδοχή του· αυτήν της κωμωδίας του μεγάλου αττικού κωμωδιογράφου. (Εθνικό Θέατρο, 13-14/7, 21.00)

4. Θάνος Παπακωνσταντίνου, «Ηλέκτρα»

ethniko_theatro_thanos_papakonstadinou_ilektra_press_03_photo_elina_giounanli.jpg
© Ελίνα Γιουνανλή


Για να απολαύσεις γνωστούς ηθοποιούς (Α. Καλτσίκη, Μ. Ναυπλιώτου,  Χ. Λούλη, Ν. Χατζόπουλο κ.ά.) στο εγχείρημα ενός ενδιαφέροντος σκηνοθέτη, κι ένα από τα πιο  ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών του Σοφοκλή. (Εθνικό Θέατρο, 20-21/7, 21.00)

5. Γιάννης Αναστασάκης, «Ορέστης»

kthve_giannis_anastasakis_orestis_site_08_photo_tasos_thomoglou.jpg
© Tasos Thomoglou


Ανυπομονούμε για το ντεμπούτο του με Ευριπίδη και τη «γερή» διανομή με τη βραβευμένη Ιωάννα Κολλιοπούλου (βραβείο Μελίνα Μερκούρη) στο ρόλο της Ηλέκτρας. (ΚΘΒΕ, 3-4/8, 21.00)

6. Κώστας Φιλίππογλου, «Βάτραχοι»

kostas_filippoglou_vatraxoi_site_02_photo_panos_giannakopoulos.jpg
© Panos Giannakopoulos

Γιατί τίποτα δεν θα σε κάνει να περάσεις καλύτερα δύο αυγουστιάτικα βράδια, από το παράδοξο ενός αριστοφανικού Άδη που σφύζει από ζωή και τους Λ. Λαζόπουλο, Σ. Φιλιππίδου, Δ. Πιατά, Α. Καφετζόπουλο. (10-11/8, 21.00)

7. Γιάννης Κόκκος, «Οιδίπους επί Κολωνώ»

yannis_kokkos_oedipus_at_colonus_site_01.jpg

Για μια παράσταση που μεταφέρει τα βήματα του Οιδίποδα του Σοφοκλή ως το ιερό δάσος των Ερινύων και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Συρακουσών. (17-18/8, 21.00)

8. Athens Open Air Film Festival, «Ηλέκτρα»

athens_open_air_film_festival_2018_site_electra_02.jpg

Για να δεις την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη (1962) κάτω από τ’ αστέρια, την πιο διαχρονική και υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο. (30/6, 21.30)

9. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη

vangelis_theodoropoulos_thesmoforiazouses_site_04_photo_giorgos_kalfananolis.jpg
© Giorgos Kalfananolis

Εξαιρετικό cast ηθοποιών της νεότερης γενιάς (M. Παπαδημητρίου, Ο. Παπασπηλιόπουλο, Γ. Χρυσοστόμου, Ν. Κοντογεώργη κ.ά.) που αναδεικνύει  ένα αγαπημένο «γυναικείο»  έργο. Πολύ χιούμορ και μια απόπειρα του Β. Θεοδορώπουλου να δει πόσο «πόσο αντέχει σήμερα το αριστοφανικό κείμενο, χωρίς καμιά διασκευή». (27-28/7, 21.00)


Μεγάλες στιγμές στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

10. Μάρθα Φριντζήλα «Προμηθέας Δεσμώτης»

martha_frintzila_promitheas_desmotis_site_03_photo_orfeas_ermizas.jpg
© Orfeas Ermizas

Για να απολαύσεις την τραγωδία του Αισχύλου διαφορετική, χωρίς εκφραστική δραματική ερμηνεία, με επιμονή στην καθαρότητα της εκφοράς του λόγου και των νοημάτων, στη ρυθμική και μελωδική απόδοση του κειμένου. (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 3-4/8, 21.30)

11. Κωνσταντίνος Ντέλλας, «Αντιγόνη»

konstantinos_ntellas_antigone_press_01.jpg

Επειδή Επίδαυρος χωρίς τα κρίσιμα διλήμματα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή δεν είναι Επίδαυρος, κι επειδή καλοκαίρι χωρίς Επίδαυρο δεν είναι καλοκαίρι. (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 20-21/7, 21.30) 

12. Στεφανία Γουλιώτη, «Ευμενίδες»

stefania_goulioti_site_01_photo_dorijan-kolundzija.jpg
© Dorijan Kolundžija

Επανέρχεται με Αισχύλο με μια υποκριτική δοκιμασία που αναζητά την ιδανική κατάσταση, όπου θεατής και ηθοποιός συναντιούνται σ’ ένα αόρατο τοπίο και μοιράζονται μια ανεπανάληπτη εμπειρία. (Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, 14-15/7, 06.00) 

13. Ομάδα VASISTAS - Αργυρώ Χιώτη «Χοηφόροι» του Αισχύλου

vasistas_argyro_chioti_site_04_photo_geli_kalampaka.jpg.jpg
© Geli Kalampaka

Γι’ αυτό το κορυφαίο θρηνητικό τραγούδι της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και για να ζήσεις ένα προμελετημένο έγκλημα επί σκηνής. (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 6-7/7 21.30)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ