- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Δύο νέες θεατρικές πρεμιέρες με δύναμη από την Κυψέλη
Τι κι αν «έκλεισε» επισήμως η σεζόν; Η άνοιξη φέρνει Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και μονόπρακτα του Οκτάβ Μιρμπώ
Τι κι αν η χειμερινή θεατρική σεζόν τελείωσε; Η έντονη θεατρική ζωή της Κυψέλης παρατείνεται και μετά την Κυριακή των Βαΐων, ορόσημο για την ολοκλήρωση των περισσότερων αθηναϊκών παραστάσεων. Με δύναμη από την Κυψέλη, δύο νέες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα στην καρδιά της άνοιξης.
«Μετά την Πρόβα»
Από τις 18 Απριλίου το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής θα φιλοξενεί το έργο «Μετά την Πρόβα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη και μετάφραση του Χρήστου Μαρσέλλου.
Λίγα λόγια για την υπόθεση
Ο ηλικιωμένος σκηνοθέτης Χένρικ Βόγκλερ –όπως και ο ίδιος ο Μπέργκμαν- ανεβάζει για πέμπτη φορά στη ζωή του, το αινιγματικό Ονειρόδραμα του Στρίντμπεργκ. Τον παρακολουθούμε μετά την πρόβα, στη σκηνή του θεάτρου, να σημειώνει τις παρατηρήσεις του. Ξαφνικά εισβάλλει στη σκηνή η Άννα Έγκερμαν, η νεαρή ηθοποιός που παίζει τον ρόλο της Άγκνες -της κόρης του Ίντρα στο Ονειρόδραμα- με το πρόσχημα ότι της είχε πέσει το βραχιόλι της. Γρήγορα, η συζήτηση μεταξύ τους γίνεται έντονη αναδεικνύοντας τη σχέση σκηνοθέτη-ηθοποιού σε όλη της την εμβέλεια: Ερωτισμός, εγωισμός, ναρκισσισμός, αβυσσαλέες αντιπαλότητες αλλά και αγιάτρευτα τραύματα και ενοχές, έρχονται στο φως. Στην πορεία, εμφανίζεται στη σκηνή η 46χρονη Ράκελ - η νεκρή πια μητέρα της Άννας και πρώην ερωμένη του σκηνοθέτη- μια ωραία, νευρωσική και αλκοολική γυναίκα. Η ξαφνική εμφάνισή της έρχεται να αναδείξει το στοιχείο της επανάληψης που κυριαρχεί στη ζωή των ανθρώπων και της δομικής ανασφάλειας του ηθοποιού στη σκηνή του θεάτρου.
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice εδώ.
«…et moralité»
Από τις 23 Απριλίου παρουσιάζονται στην Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας υπό τον τίτλο «…et moralité» και για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα μονόπρακτα του Οκτάβ Μιρμπώ «Φάρσες και Ηθική (Farces et moralités)» σε σκηνοθεσία Σταυρούλας Κοντοπούλου και Ζωής Μυλωνά. Πρόκειται για μονόπρακτα που δημοσιεύτηκαν το 1904 και μεταφράστηκαν στα ελληνικά με αφορμή την παράσταση.
Λίγα λόγια για την υπόθεση
Αναρχικός του 19ου αιώνα ο Οκτάβιος Μιρμπώ, συγγραφέας του «Torture Garden» και του έργου «Το Ημερολόγιο μίας καμαριέρας» υπερασπίζεται ιδέες που έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αρχές και τις ηθικές αξίες της κάθε εποχής. Η αγάπη είναι μία κοροϊδία και ο γάμος ένα τέλμα. Η πεποίθηση πως η πολιτεία παράγει κοινωνικό έργο έχει καταρρεύσει. Η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτους έχει κλονιστεί ή μάλλον ποτέ δεν υπήρξε. Οι καταπιεστικοί νόμοι ανοίγουν δρόμους στην παραβατικότητα. Η τρομοκρατία είναι ένας πετυχημένος μηχανισμός της εξουσίας που δημιουργεί κατά κύριο λόγο αποδιοπομπαίους τράγους. Μοιραία δημιουργείται μια κοινωνία με πολίτες είτε παθητικούς είτε ψωροπερήφανους, που μας κάνουν να γελάμε ενώ απελπιζόμαστε. Το δηκτικό χιούμορ και η ευαισθησία του συγγραφέα μας υπενθυμίζει πως «είμαστε στο βούρκο μέχρι τα μπατζάκια κι ακόμα αυτάρεσκα χτενιζόμαστε».
Info: 23 Απριλίου – 15 Μαΐου, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη, 2114117878
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κορυφαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της
Το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Κόρας Καρβούνη, με τους Μιχάλη Συριοπούλο, Βάσω Καβαλλιεράτου, Στάθη Κόικα επί σκηνής
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ο σταρ του «Μπόρατ» συνεργάζεται με τον Αμερικανό σκηνοθέτη στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου
Ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο Στέφανος Παπατρέχας ανεβάζουν ένα από τα πιο ποιητικά έργα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Η κριτικός θεάτρου απαντά στην ανάρτηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για το άρθρο της στην Athens Voice
Μια διαδραστική, αλλοπρόσαλλη κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει ποιος είναι ο δολοφόνος
Η ηθοποιός μίλησε για τη θεατρική μεταφορά του έργου της νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν
Είναι ώριμη πλέον η εποχή να δούμε με σοβαρότητα τι σημαίνει υποκειμενικότητα στην καλλιτεχνική κριτική
Η ζωή μετά τη Λυρική, ο Μαζωνάκης, οι Dreamers και ο Μάης του ’68
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια της παράστασης «Χρόνος από δεύτερο χέρι» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Για άλλη μια χρονιά παρουσιάζονται σπουδαία έργα, διεθνείς συνεργασίες και οπτικές που καλύπτουν κάθε γούστο
Η κινηματογραφημένη εκδοχή της Ηλέκτρας του Δημήτρης Τάρλοου θα ξεκινήσει το ταξίδι της στις 11 Οκτωβρίου στην Αμερική
Η συζήτηση για τα όρια ανάμεσα σε fans και καλλιτέχνες
Μπήκαμε στις πρόβες της νέας παράστασης της Βαλέριας Δημητριάδου και μιλήσαμε μαζί της
Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Έφη Μουρίκη, Σπύρο Σταμούλη και Ελεάνα Στραβοδήμου
Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου
Η εμβληματική παράσταση επιστρέφει από τις 5 Νοεμβρίου, με τον Τάσο Δήμα και δύο νεότερους ηθοποιούς, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.