Θεατρο - Οπερα

Η «Νίκη» επιστρέφει στον Ελληνικό Κόσμο

Η θεατρική μεταφορά του βιβλίου του Χρήστου Χωμενίδη συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
370785-765911.jpg
George Kavallierakis

Η «Νίκη» του Χρήστου Α. Χωμενίδη, αφού διαβάστηκε από δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ζωντάνεψε αριστοτεχνικά στη σκηνή τον περασμένο Φεβρουάριο γοητεύοντας κοινό και κριτικούς. Υπό τη σκηνοθετική ματιά των Σταμάτη Φασουλή και Γιώργου Λύρα δημιουργήθηκε ένα αφηγηματικό σκηνικό ποίημα.

Μετά την τεράστια προσέλευση και τη θερμή υποδοχή του κοινού, η «Νίκη συνεχίζει τις παραστάσεις της από την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η «Νίκη» επιστρέφει στον Ελληνικό Κόσμο

Η «Νίκη» είναι ένα βιβλίο (και μία παράσταση) για τη ζωή της μητέρας του συγγραφέα, Νίκης Αρμάου, κόρης του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Βασίλη Νεφελούδη. Η Νίκη Αρμάου έφυγε από τη ζωή το 2008. Αμέσως μετά το θάνατό της υπερίπταται, ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο και ξαναβλέπει τη ζωή της σαν μια ταινία ή σαν μια πελώρια τοιχογραφία εποχής. Βλέπει και αφηγείται αριστοτεχνικά. Η  ζωή της δεν ήταν παραμύθι. Δεν μεγάλωσε όπως τα κορίτσια της ηλικίας της, με παιχνίδια, φλερτ και συνοικέσια. Κουβαλούσε εκ γενετής ένα φορτίο τόσο βαρύ, που κινδύνεψε να τη συντρίψει. Πήρε ωστόσο τη ζωή στα χέρια της. Επαναστάτησε κόντρα στην «επανάσταση» για τον έρωτα. Ο συγγραφέας πλέκει πραγματικότητα και μυθοπλασία και δίνει στην ηρωίδα φωνή για να μας πει την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο.

Η «Νίκη» επιστρέφει στον Ελληνικό Κόσμο

Η «Νίκη» μιλάει για τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα από την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι το 2008. Ο Σταμάτης Φασουλής δίνει σάρκα και οστά στους ήρωες του Χωμενίδη και παραθέτει μοναδικές εικόνες της Ελλάδας που σημάδεψαν το μέλλον της. Επί σκηνής, ζωντανεύουν όλα αυτά που ζήσαμε, ακούσαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, αλλά και όλα αυτά με τα οποία δακρύσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice


Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ