Θεατρο - Οπερα

Το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε ότι σταματά την παράσταση «Ισορροπία του Nash»

«Αν συνεχιστεί θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό στηρίζει εγκληματίες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318530-627200.jpg

Έχουν ήδη γραφτεί χιλιάδες λέξεις για την παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου «Ισορροπία του Nash». 

Να θυμίσουμε ότι παράσταση της Πηγής Δημητρακοπούλου στηρίζεται και κείμενα του καταδικασμένου για συμμετοχή στη τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού. 

Τελικά μετά από θύελλα αντιδράσεων η καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου αποφάσισε να σταματήσει τις παραστάσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων «θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Η ανακοίνωση ως έχει: 

28/01/2016 

Ανακοίνωση για την παράσταση «Ισορροπία του Nash»

Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας.

Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει.

Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό.

Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ’ ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα, τώρα και στο μέλλον, της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο.

Από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση

του Εθνικού Θεάτρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ