Θεατρο - Οπερα

Η νέα παραγωγή των Forced Entertainment έρχεται στην Αθήνα

Η ιδιοφυής Βρετανική θεατρική ομάδα παρουσιάζει το έργο The Notebook

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
119269-266515.jpg

Οι Forced Entertainment είναι μια ομάδα έξι καλλιτεχνών που δουλεύουν  μαζί από το 1984 δημιουργώντας ενδιαφέρουσες, καινοτόμες, διαφορετικές παραστάσεις. Mας συστήθηκαν για πρώτη φορά το 2009 στο Bios με τη διάσημη εξάωρη περφόρμανς, Quizoola! Επιστρέφουν για πέμπτη φορά με την πιο πρόσφατη δουλειά τους, "The Notebook", που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο. 

Το έργο "The Notebook", βασισμένο στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο (1986) αποτέλεσε το πρώτο μέρος της τριλογίας που ολοκληρώθηκε με τα "The Proof" και "The Third Lie" της ουγγρικής καταγωγής συγγραφέα Agota Kristof (1935-2011). Γραμμένο στην Ελβετία το 1956 όπου βρέθηκε εξόριστη μαθαίνοντας γαλλικά ενώ εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο το πρώτο της αυτό βιβλίο διηγείται την ιστορία δύο δίδυμων αδελφών που καταφεύγουν στην ουγγρική εξοχή κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και μένουν στην εξαθλιωμένη φάρμα της γιαγιάς τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.   

image

Agota Kristof

Γράφοντας το The Notebook από την οτική των δύο αδερφών, η Agota Kristof ήξερε πολύ καλά την δυναμική που μπορούσε να αποκτήσει αυτή η πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Οι δίδυμοι παρουσιάζουν την ιστορία τους με μια δυναμική που κινείται ανάμεσα σε παιδικό βιβλίο και σε αστυνομικό μυθιστόρημα. Οι ίδιοι οι Forced Entertainment συχνά μιλούν για το πόσο ενδιαφέρουσα βρήκαν εξαρχής την εικονογραφική αφήγηση σε σχέση με το πόσο πολύπλευρες επιδιώκουν να είναι οι παραστάσεις τους.  Αυτό που είναι ξεκάθαρο στο βιβλίο της Agota Kristof είναι ότι η γυμνή της αφήγηση είναι ιδανική για τη δημιουργία μιας ηθικής ασάφειας. Αμφιβολίες για το σωστό και το λάθος όσων συμβαίνουν, ακόμα και οι προθέσεις των χαρακτήρων συχνά μένουν μετέωρες.  

image

Forced Entertainment

Το "Τhe Notebook" είναι μια παράσταση τόσο για την ωμότητα, όσο και για την επιβίωση. Μια ιστορία όχι τόσο για στρατιώτες και άρματα, όσο για τον πληθυσμό που βιώνει την κάθε σύγκρουση. Μια ιστορία για τον πόλεμο ιδωμένη από μια περιφερειακή οπτική: αυτή των μεγαλύτερων, των πληγωμένων, των γυκαικών και των παιδιών. Μια πολεμική ιστορία από την οπτική όσων είναι εγκλωβισμένοι στον  μηχανισμό τους. 

Ο Tim Etchells, καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτικό μέλος της ομάδας όχι μόνο υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης, αλλά πρωταγωνιστεί στην παράσταση, πράγμα που συμβαίνει για τρίτη φορά στην 32χρονη πορεία της ομάδας.  

image

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση των Forced Entertainment με το κοινό.  

BIOS.TESLA Πέμπτη 28 – Σάββατο 30 Ιανουαρίου. Έναρξη: 20.30 Είσοδος: 15 ευρώ & 10 ευρώ (φοιτ.) Προπώληση: viva.gr


Στην κεντρική photo Neon Installation του Τim Etchells (Ιαν.-Μαρτ. 2016)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ